Pátek 17. května 2024, svátek má Aneta
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

snímek z filmu Gladiátor | foto: Profimedia.cz

Jak často myslíte na Římskou říši? Na TikToku se šíří nový trend, někteří muži na ni myslí i denně

Na TikToku se šíří nový trend. Zdá se, že mnoho mužů myslí několikrát týdně na Římskou říši, někteří i denně. Prý je jednoduše fascinuje, jak vyspělá celá říše byla. Podle historiků muži nad Římskou říší přemýšlejí tak často kvůli tomu, že byla jakýmsi prototypem patriarchátu.
  8:05

Koloseum, gladiátorské zápasy nebo Caesar jsou pojmy, které si spojí s Římskou říší téměř každý. Sice od té doby, co byla na pomyslném historickém vrcholu, uplynulo více než dva tisíce let, zdá se, že na ni stále mnoho lidí myslí. A především uživatelé na TikToku. Z mužů, kteří přemýšlejí o Římské říši, se stal nový trend.

„Jak často myslíš na Římskou říši?“ ptá se uživatelka na TikToku partnera. „Moc ne. Jenom třeba dvakrát až třikrát týdně,“ odpovídá partner. Uživatelka je šokovaná, partner však nechápe důvod. Prý je to totiž úplně normální.

He asked me why I thought he has that iphone background for... #romanempire #theromanempire

15. září 2023 v 15:49, příspěvek archivován: 15. září 2023 v 15:49

Postupem času se ukázalo, že existují i muži, kteří myslí na Římskou říši mnohem častěji. Třeba i třikrát denně. Proč? „Je tolik věcí, nad kterými se dá přemýšlet. Římané vybudovali celou společnost, která mohla odvládnout svět,“ vysvětluje jeden z dotazovaných mužů. Jiného zaujaly například jejich akvadukty nebo beton, který mohl ztvrdnout. Mnoho z nich jednoduše fascinuje, jak schopní starověcí Římané byli.

Podobných videí jsou na TikToku stovky. Zdá se však, že nad Římskou říší přemýšlí většinou jenom muži. Podle historiků nad ní muži přemýšlejí především kvůli tomu, že jednoduše byla jakýmsi prototypem patriarchátu. „První, co člověka napadne, je římská legie a jednoduše takový ten vojenský aspekt,“ vysvětluje pro Washington Post Hannah Cornwell, historička starověkého světa z britské Birminghamské univerzity. Sice je se starověkým Římem spojena i architektura a filozofie, většina lidí si ho spojí právě s elitami mužů. Právě proto se zdá, že na Římskou říši mnozí tolik myslí.

Proof that we are living in a simulation @Hannah Godwin #romanempire #boyfriend

15. září 2023 v 15:50, příspěvek archivován: 15. září 2023 v 15:50

Tvůrcem nového poměrně překvapivého trendu, je pravděpodobně dvaatřicetiletý tiktoker a historik Artur Hulu, který je známý pod přezdívkou Gaius Flavius. Na sociálních sítích tvoří především videa, ve kterých se převléká za římského bojovníka a baví fanoušky. Natáčí například vtipné skeče z kolosea. „Jakmile se seznámíte s historií, ať už jde o tu vojenskou nebo politickou část, musíte na to pořád myslet. Je to zajímavé. Prostě mě fascinuje, jak stejná a vlastně odlišná od dnešní doby Římská říše je,“ vysvětlil.

Nutno dodat, že ačkoli byla Římská říše patriarchální a na denně se objevovalo mnoho forem násilí, i tam mohly mít ženy svou moc. Existovalo také mnoho forem projevů maskulinity, více genderových identit a také i sexualit.