Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

Očekávané hry, které vyjdou v roce 2024. | foto: Youtube.com

Na jaké hry se mohou fanoušci v roce 2024 těšit? Na ARK 2 si musí ještě několik měsíců počkat

Rok 2024 nebude pravděpodobně nejzajímavějším, co se týče vydaných nových herních titulů. Může za to obrovské propouštění zaměstnanců? Společnosti jako Epic Games, Unity a nyní už i Riot Games se rozhodly pro razantní snížení počtu svých pracovníků. I přesto se mohou herní fanoušci těšit na pár zajímavých her. Některé z nich vyjdou až koncem roku.
  7:40

Herní svět teď nezažívá zrovna nejlehčí období. Vývojářská studia, jako jsou Epic Games, Ubisoft nebo Niantic, propustila v minulém roce tisíce zaměstnanců. Proč k tak velkému úbytku pracovní síly v herním průmyslu dochází? Podle propuštěných vývojářů hraje velkou roli pandemie koronaviru. Lidé podle nich teď neutrácejí tolik peněz, což razantně ovlivňuje menší herní tituly. Studia se tak rozhodla soustředit se na ty hlavní a nejúspěšnější. K nejnovějšímu propouštění má dojít v Riot Games. Ti oznámili, že vyhodí až 530 zaměstnanců.

I přes všechny problémy, se kterými se studia nyní potýkají, postupně v tomto roce vyjde několik zajímavých titulů. Už 19. ledna si fanoušci populárního postapokalyptického seriálu The Last of Us mohli zahrát novou verzi tohoto herního titulu z roku 2020. „The Last of Us Part 2 Remastered“ je hráči označován za velice příjemný remake, který nemá za cíl jen vyždímat další peníze. „Nový režim určitě super,“ píše jeden hráč na YouTube. „Musím uznat, že ve 4K 40+FPS jde vidět ta změna více jak z videí,“ píše další. S bonusovým obsahem a vylepšenou grafikou si hru mohou lidé zahrát už i na PlayStation 5.

Na ty nejočekávanější tituly si budou muset hráči několik měsíců počkat. „Star Wars: Outlaws“ či „Ark 2" mají vyjít až nejpravděpodobněji koncem roku. Pokračování úspěšného herního titulu Ark by mělo vyjít dokonce rovnou i na PC. Hráč se ve hře vydá do světa divokých nestvůr, dinosaurů i dalších lidí, se kterými se bude muset utkat, aby přežil. Hlavní postavu má ztvárnit známý herec z filmové série Rychle a zběsile, Vin Diesel. Hra měla vyjít už poměrně dávno. Kvůli neustálému odkládání mohou hráči jen doufat, že tento rok bude ten, kdy si „Ark 2" zahrají.

Co se tedy momentálně v herním světě děje? Nemálo studií dělá čistku ve svých řadách. Tvůrci populární hry League of Legends (LOL/LOLKO) Riot Games se rozhodli pro podobný krok, jak jiná studia. Oznámili, že budou propouštět až 530 zaměstnanců, kteří tvoří momentálně 11% veškeré jejich pracovní síly. „Uvědomujeme si, že mnoho z vás se nezajímá jen o hry, které hrajete, ale také o lidi, kteří je tvoří. Nejde jen o organizační změny. Ovlivňují jednotlivce i rodiny a my se snažíme k těmto rozhodnutím přistupovat s respektem a citlivě,“ píšou Riot Games v prohlášení na svém webu. Proč se k takovému kroku rozhodli? Chtějí se soustředit primárně na své nejúspěšnější projekty. To znamená, že od menších, a to hlavně mobilních her upouští. Hráči LOLKA se samozřejmě nemusí obávat, na to se studio bude nadále soustředit.

Riot Games nejsou jediní, kteří propouští své zaměstnance. Unity ruší až 1800 pracovních míst, což znamená vyhození zhruba čtvrtiny všech zaměstnanců. Nejedná se o první čistku v řadách zaměstnanců. V minulém roce jich propustili 265. „Dnes, součástí resetu naší společnosti popsaného v našem dopise pro akcionáře z 9. listopadu 2023, jsme oznámili, že Unity učinilo obtížné rozhodnutí zavést snížení počtu zaměstnanců,“ uvedla pro web theverge.com ředitelka PR Unity. „Toto rozhodnutí nebylo přijato na lehkou váhu a vyjadřujeme naši nejhlubší vděčnost těm, kterých se to týká, za jejich obětavost a příspěvky,“ doplnila.

Těmito velkými čistkami si herní studia u svých fanoušků nedělají zrovna to nejlepší jméno. Lidé na sítích tak ostatní vyzývají k hromadné stávce. „Abych zvýšil povědomí a projevil solidaritu s tvrdě pracujícími „Rioters“, kteří dnes přišli o práci, chtěl bych navrhnout, aby se 11. února uspořádala stávka a tento den se nehrály žádné Riot hry. Jedna kolektivní rána pěstí, která Riotu ukáže, co znamená komunita,“ píše jeden hráč na platformě X (dříve Twitter). Ačkoliv se tento příspěvek shledal s velice pozitivním ohlasem, někteří hráči to nevidí moc realisticky. „Nemyslím si, že to Riot bude zajímat, protože celá Čína a Korea budou stále hrát,“ píše další.

Game Developers Conference (GDC) (pozn. red.: každoroční konference pro vývojáře videoher) provedla průzkum, ve kterém oslovili až tři tisíce vývojářů, aby zjistili, kterým problémům herní svět momentálně čelí. Mnoho z nich se svěřilo, že v jejich propuštění podle nich hraje roli covidová pandemie. Studia podle nich nyní prožívají těžké finanční období z toho důvodu, že lidé už utrácí někde jinde, než v herním průmyslu.