Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav

Roblox si každý den otevře přes 43 milionů hráčů. | foto: Profimedia.cz

Co právě letí na Robloxu: adoptovaná zvířata a hororovky

Roblox je o vytváření a hraní her s přáteli. Přestože je tam toho na výběr spousta, dokonce přes 20 milionů her, pouze jedna hra může být na Robloxu nejpopulárnější. Roste i popularita platformy, denně se připojí přes 43 milionů hráčů. Co právě na Robloxu v červenci 2022 frčí, uvidíte tady.
  18:30

Momentálně bezkonkurenčně nejoblíbenější hra na Robloxu je Brookhaven RP, která má 20,6 miliard návštěv. V jednu chvíli ji hraje třeba i 350 tisíc lidí najednou. Zajímavé je, že na Robloxu se hra objevila až v dubnu 2020, takže dostat se na špičku jí trvalo jen dva roky.  

Brookhaven RP je role play hra, což komunita na Robloxu miluje. Je to poměrně oddechová odlehčená hra, která vám zkrátka umožňuje žít spořádaným virtuálním životem. 

Hráči a jeji virtuální identity mohou vlastnit různě honosné a nehonosné domy a auta a toulat se po městě, jak chtějí.

Ještě víc návštěv celkem, přes 29 miliard, ale méně hráčů v poslední době, má Adopt me!.  Ve hře šlo původně o adopci dětí, později se proměnila v adoptování virtuálních mazlíčků, kteří se líhnou z vajec. Mají různé úrovně vzácnosti a někteří jdou koupit pouze za robloxovou měnu. 

Teď frčí hororovky

Murder Mystery 2 patří do kategorie hororovek, které jsou v poslední době hodně oblíbené. Princip hraní? Jeden hráč za kolo je náhodně označen za vraha a další za šerifa. Až deset dalších hráčů jsou nevinní. Všechny tři skupiny mají jiná pravidla a jinou cestu k vítězsví. Cílem vraha je všechny zlikvidovat dříve, než je chytí šerif, šerif se musí pokusit identifikovat a poté zastavit vraha a nevinní mají za cíl přežít a mohou pomoci šerifovi ve vyšetřování.

Ve všech zmíněných hrách je zároveň možné si i najít kamarády. Stačí s nimi během hraní chatovat a následně si je přidat mezi robloxové přátele.

I tak je ale potřeba is dávat pozor, koho si do přátel přidáváte. Množí se případy sexuálního nátlaku, vydírání a úniku dat. V poslední době se objevují zprávy o nedostatcích v moderování obsahu a obviňování z vykořisťování. Primární cílová a uživatelská skupina jsou přitom děti - podle dat Robloxu je 64 procent uživatelů mladší šestnácti let.