Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Roblox už nebude mít grafiku jako z kalkulačky, tvůrci připravili upgrade

Herní platforma Roblox vylepšuje svou grafiku, která dříve nebyla nejpropracovanější. Nový realističtější kabát dostaly všechny herní materiály. Ač se tvůrci snaží přiblížit svým uživatelům, tržby Robloxu meziročně klesají.
  12:00

Jestli hrajete Roblox, dost možná budete mít radost. Hra, která slouží primárně jako multiplayer, vylepšuje grafiku. Nyní se konečně dočkala grafického vylepšení. Stále to není grafický skvost, ale nepochybně to pomůže proniknout do životů dalších uživatelů.

„V této verzi jsme vylepšili vizuální kvalitu všech aktuálně dostupných materiálů tak, což zahrnuje cihly, sklo, kov a mnoho dalších, aby vypadaly a působily realističtěji než dříve,“ informovala společnost Roblox tento týden na svém blogu. Nové materiály budou časem novými výchozími. A přestože tvůrci mohou upgradovat své hry, aby je mohli používat, mají také možnost zůstat u těch starých. 

Zajímavé je, že materiály v Robloxu kombinují jak estetické vlastnosti, tak ty fyzikální. Například taková guma má vysokou přilnavost. Když ji zkombinujete s kusem betonu, bude to mít efekt, jaký byste chtěli u auta, aby dobře přilnulo k silnici. Potom zkrátka lépe a přirozeněji pojede. Jednoduché, intuitivní a nyní i o něco hezčí.

Ač mají tvůrci Robloxu růžové vyhlídky, jeho tržby a akcie neustále klesají. Letos dokonce o dvouciferné číslo. Na frak také dostává image platformy. Množí se případy sexuálního nátlaku, vydírání a úniku dat. V poslední době se objevují zprávy o nedostatcích v moderování obsahu a obviňování z vykořisťování. Primární cílová a uživatelská skupina jsou přitom děti - podle dat Robloxu je 64 procent uživatelů mladší šestnácti let.

Přes všechny znepokojující informace si Roblox stojí dobře. Nedávno dosáhl 55 milionů aktivních uživatelů denně a rok po veřejné emisi akcií v hodnotě 45 miliard USD získal generální ředitel David Baszucki 233 milionů USD v bonusových akciích (bonusové akcie jsou distribuované společností svým současným akcionářům místo dividend, pozn. red.).

Roblox vznikl v roce 2004, oficiálně byl vydán o dva roky později. Celkově má přes 200 milionů aktivních uživatelů.