Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena

Youtuber Adam Jícha alias Roth Wellden | foto: Instagram.com

Jícha překonal 400 tisíc odběratelů na YouTube. Dlouho byl v krizi, zažil i vyhoření

Youtuber Roth Wellden konečně překonal 400 tisíc odběratelů na YouTube. Spoustu let tápal a sám nevěděl, co chce dělat. Kvůli tomu prý i dokonce vyhořel. Nyní se pro něj však otevírá zcela nová kapitola. Jeho tvorba se v poslední době mění a to výrazně k lepšímu. S novou tvorbou se k němu vrací fanoušci.
  14:22

Youtuber Adam Jícha alias Roth Wellden patří k pamětníkům českého YouTube. Spadá mezi vůbec první tvůrce na platformě, kteří prorazili. Na YouTube natáčí dokonce déle, než například populární slovenský youtuber GoGoManTV, či česká hvězda Stejk. Jeho tvorba se však velice často měnila a to ne vždy zrovna k dobrému. Ačkoliv se Jícha snažil vytvářet něco, co ho baví, jeho sledující to moc nebralo. Sám přiznává, že nevěděl, co chce natáčet. Často měnil svůj obsah, což prý zapříčinilo i jeho vyhoření. Nyní se však zdá, že se konečně našel.

V jeho novějším obsahu se našla i spousta fanoušků, kteří se začali postupně vracet. Za poslední rok mu přišlo daleko více sledujících, než za posledních pět let. „Dřív jsem dostával padesát, šedesát odběrů za měsíc a dneska to je skoro tři tisíce, takže prostě neskutečný nárůst,“ říká Jícha ve svém děkovném videu. Je to prý tady. Dlouhých patnáct let tápal a hledal svoji ideální tvorbu. Při pohledu na jeho kanál jde vidět, jak se velice často měnila.

YouTube byl takový jeho kamarád. Sám se přiznal, že dětství neměl zrovna jednoduché, ve škole ho šikanovali a YouTube pro něj bylo takové útočiště. Jelikož na platformě působí už dlouhých patnáct let, existuje mnoho fanoušků, co na jeho tvorbě vyrostlo. Prožívali s ním jeho nejšťastnější i nejsmutnější životní momenty, včetně rozchodu s přítelkyní, či jeho vyhoření. „Tolikrát jsem za svoji kariéru přemýšlel, že se na ten YouTube vykašlu. Ani bych to nespočítal na obou rukou, protože to fakt dělám extrémně dlouho a těch momentů bylo hodně, kdy jsem se na to chtěl vykašlat,“ říká Jícha.

Těžké kariérní momenty zvládl a nyní si konečně naplno užívá svoji tvorbu. Že se změnila k lepšímu, jde vidět i na sledovanosti jeho videí. Ačkoliv se stále sem tam najde video, které úspěch nemá, většina je úspěšnější, než v posledních letech. Jeho zajímavá videa o temném internetu a novinkách na sítích baví čím dál více sledujících. „Tvůj kanál mi v orientaci na internetu hodně pomohl. Doufám, že budeš pokračovat a že se ti v následující tvorbě bude dařit,“ píše do komentářů pod jeho video jeden fanoušek.

Ačkoliv svůj poslední rok popisuje jako ten nejlepší za svoji kariéru, zažil si i jednu velice nemilou věc. Výraznou část jeho příjmů tvořil prý jeho účet na HeroHero. Tam mu byl však z nenadání profil odstraněn, což znamenalo obrovský zásah jak do jeho tvorby, tak zřejmě i živobytí. Založil si tak profil na obdobné stránce Patreon, kde má nyní díky věrným fanouškům už přes sto platících odběratelů.

Otevírá se tedy prý zřejmě jeho nová životní kapitola. Jelikož se v jeho aktuální tvorbě našel, nemá v plánu ji jistě nějak razantně měnit. Vylepšit se dá ale téměř vždy vše. Svěřil se tak, že má rozpracovaných několik projektů, které svým fanouškům předvede zřejmě v příštím roce. Co Jícha do teď moc nedělal, byla videa na veřejnosti. Pravděpodobně kvůli jeho psychickým problémům pro něj dlouhou dobu bylo náročné před lidmi vytáhnout kameru a začít něco natáčet. Nyní je ale vše prý jinak a má v plánu vystoupit ze své komfortní zóny. „Chci dělat víc věcí irl (pozn. red.: in real life - v reálném životě, ne na internetu), chodit víc na nějaké akce, a tak podobně,“ vysvětluje Jícha.

Velice zajímavý je pohled na počty zhlédnutí u jeho videí za téměř celou kariéru. Jelikož často měnil svoji tvorbu, dá se považovat za jakéhosi průkopníka všemožného obsahu u nás. Většina youtuberů se drží jedné tvorby, což zapříčiňuje velice obdobný počet zhlédnutí u jejich videí. U Jíchy to je však jinak. Při pohledu na jeho kanál se v posledních letech téměř každé video, co se týče počtu zhlédnutí, různilo. U jednoho měl pouhých pár tisíc a u dalšího několik set tisíc.