Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Rusko pokutuje Twitch a TikTok | foto: Antiyoutuber.cz

Rusko pokutuje TikTok a Twitch. Nelíbí se jim LGBTQ+ obsah a videa o Ukrajině

Rusko si myslí, že jim patří sociální sítě. V nedávné době pokutovalo vývojáře TikToku za propagandu LGBT. Twitch pak sdílel video o Ukrajině, které podle místních znalců obsahuje nepravdivé informace. Platformám byla vyměřena pokuta v rozmezí jednoho až dvou milionů korun.
  1:00

Rusko uvalilo pokutu v řádu milionů korun platformám TikTok a Twitch. Ruským autoritám se nelíbí, že na TikToku kolují videa leseb, gayů, bisexuálů a transgender osob. Považují to za propagandu LGBTQAI+ komunity, která je u nich zakázána. Twitch pak podle tamních právníků sdílí videa o Ukrajině, ve kterých mají být nepravdivé informace.

Moskva uvalila na TikTok pokutu poté, co platforma nereagovala na prosbu o smazání veškerého obsahu spojeného se sexuálními menšinami, feminismem a „narušováním tradičních vztahů.“ O pokutě rozhodl soud na základě stížností telekomunikační společnosti Roskomnadzor. Od roku 2013 je totiž v zemi zakázána veškerá propagace homosexuality.

Pokutu obdržela také společnost Amazon, která vlastní streamovací platformu Twitch. Příčinou bylo nevyhovění žádosti o odstranění rozhovoru s poradcem ukrajinského prezidenta Oleksijem Arestovyčem. Moskevský soud uvedl, že rozhovor obsahuje mnoho falešných informací.

Obsah týkající se války na Ukrajině je v Rusku cenzurovaný již od počátku konfliktu. Chvíli po únorové invazi země schválila zákon, který lidem zakazuje jakkoliv znevažovat ozbrojené síly tamní armády. V případě porušení tohoto zákona hrozí viníkům až patnáct let vězení.

Twitch obdržel pokutu několik milionů již v minulosti a hrozí mu další Správci aplikace neuposlechli žádost o regulování obsahu, který podle Ruska obsahuje lživé informace o „zvláštní vojenské operaci,“ jak válku na Ukrajině nazývají. Dříve také obdrželi finanční postihy od ruských soudů i společnosti vlastnící Tinder a Spotify.