Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

Ryan Garcia se svými šampionskými pásy | foto: instagram.com

Boxer Ryan Garcia je na vrcholu své kariéry. Trpí ale depresemi a čelí kritice kvůli TikToku

Ryan Garcia je jedním z nejlepších boxerů současnosti. Zatím ani jednou neprohrál a čeká ho zápas s boxerem, který to má stejně. Během své kariéry však zažil i stinné stránky slávy. Bojuje s depresí, lidé ho kritizují kvůli videím na TikToku a také si musel dát na rok pauzu od zápasení.
  9:00

Americký boxer Ryan Garcia je považován za jednoho z nejlepších ve své profesi na celém světě. Teprve čtyřiadvacetiletý Garcia má za sebou totiž obdivuhodnou kariéru jako profesionální boxer. Jeho současné skóre v profesionálním boxu je 23 výher a žádná porážka. Z 23 zápasů navíc vyhrál 19 knockoutem. Díky tomu se dostal do podvědomí velkého množství lidí, kteří sledují každý jeho krok.

V roce 2021 se stal mistrem světa v boxu v lehké váze poté, co porazil svého soupeře Avery Sparrowa. Tehdy se potvrdilo, že právě on je jednička v lehké váze a vybudoval si obrovský respekt. Jeho soupeři z něj sice měli respekt už dříve, především kvůli rychlosti a síle Garciových úderů, v lehké váze je to ovšem věc, se kterou se musí počítat. Mezi protivníky je obávaný právě proto, že pouze čtyři zápasy nevyhrál knockoutem. Šance na to, že své soupeře Garcia v zápase knockoutuje, je tedy opravdu velká.

Search Find Destroy Repeat @daznboxing don’t miss this April 9th it’s going to be fire I wanna thank all my supporters throughout the years nothing but Amazing things to come… we march forward ⚔️

7. dubna 2022 v 1:23, příspěvek archivován: 30. března 2023 v 11:24

Garcia má také podporu známého boxera Canela Alvareze, který má profesionální skóre 58 výher, 2 remízy a pouze 2 porážky. Alvarez dokázal navíc 39 zápasů vyhrát knouckoutem. Díky podobnému stylu boxování se oba rozhodli trénovat spolu a tak v roce 2018 Garcia vstoupil do týmu Alvareze. Tehdy měl Garcia na kontě 16 výher a čekala ho hvězdná budoucnost. Pod svá křídla si ho tehdy vzal trenér Eddie Reynoso, který se stal trenérem roku, protože v Garciovi viděl nejen velký potenciál, ale také možného světového šampiona.

„On mě bere jako svou rodinu a chce pro mě zkrátka jenom to nejlepší, takhle to vnímám já. Navíc je sakra dobrý trenér,“ odpověděl tehdy Garcia na otázku, jaké je trénovat pod Eddiem Reynosem. Profesionální vztah s Alvarezem a Reynosem přerostl v opravdové přátelství a oba boxeři se neuvěřitelně posouvali dál. Garciovi se dařilo, zájem o jeho zápasy rapidně rostl a spolu s tím také jeho popularita. To se však brzy mělo změnit.

You give them an inch they will take a mile, never give them that chance!!! @gymshark

30. července 2022 v 2:01, příspěvek archivován: 30. března 2023 v 11:56

Poté, co v lednu roku 2021 porazil dalšího soupeře Luka Campbella, se přestal cítit dobře. Doléhala na něj totiž tíha slávy a začal mít velké deprese. „Po zápasu s Campbellem to na mě všechno zase dopadlo. Měl jsem hodně problémů. Tehdy jsem byl totiž úplně všude. Byl jsem zmatený a necítil jsem se být sám sebou. Bylo to opravdu temné období a já nevěděl, jestli chci vůbec žít dál,“ nechal se tehdy slyšet Garcia. V dubnu téhož roku měl Garcia opět zápasit. Jeho mentální stav byl však natolik špatný, že se rozhodl zápasení odložit, dokonce na celý rok. Na jeho pauzu také reagoval Alvarez, podle kterého Garcia mrhá svým talentem, chybí mu disciplína a on se na to nehodlá dívat.

Garcia si navíc na jednom tréninku zlomil ruku a jeho návrat do ringu se tak ještě oddálil. Když v roce 2022 oznámil svůj comeback, přišel zároveň se zvláštní novinkou. Rozhodl se totiž opustit Alvarezův tým, stejně jako svého trenéra Reynose. Tehdy se nechal slyšet, že se nejedná o nic osobního, všem ale bylo jasné, že je naštvaný kvůli komentářům jeho kamaráda Alvareze. I tak se jejich přátelství nerozpadlo a oba se často vídají.

VAMOS BROTHER @canelo

27. února 2021 v 18:27, příspěvek archivován: 30. března 2023 v 12:18

Mladý boxer je také často kritizován kvůli své tvorbě videí na internetu a jeho působení ve videích ostatních influencerů. Je to jedna z věcí, kterou kritizoval právě Alvarez. Garcia se totiž často objevuje ve videích Winstona Toppera, který si říká „Topper Guild“. Topper rád točí takzvané „pranky“, ve kterých vyděsí různé lidi. Videa jsou kritizována kvůli tomu, že je nad slunce jasné, že jsou všichni předem domluveni a navíc jsou natáčeny z takových úhlů, že kameru nemůžou přehlédnout. Právě Garcia se v jeho videích několikrát objevil aby předvedl své boxerské schopnosti a na oko se buď nechal vylekat, nebo si udělal srandu z někoho jiného.

Influenceři mají také v oblibě zvát si Garciu do svých videí, nasadit si chránič na tělo a nechat se boxerem mlátit do břicha, což málokdo vydrží. Známý je také případ, kdy youtuber Jake Paul předstíral zranění a najal si falešné záchranáře včetně sanitky, které po několika úderech od Garciy přivolal, aby ho napálil. Díky podobným videím se mu také zvýšila čísla na sociálních sítích. Na Instagramu ho sleduje přes 9 milionů lidí. Garcia sám rád točí na TikTok, kde ho sleduje přes 5 milionů lidí a předvádí tam svoje rychlé údery, točí tanečky a také plní různé výzvy. Podle některých lidí by se však neměl na internetu ztrapňovat a držet si image profesionálního boxera.

Speed Challenge with @sugarrayleonard Was such an honor and thank your for all the laughs and Stories!! Thank you for everything and inspiration

28. září 2022 v 21:07, příspěvek archivován: 30. března 2023 v 12:38

Garcia má nyní před sebou jednu z největších výzev svého života. V dubnu se má totiž utkat s Gerontem Davisem, který je tím nejnebezpečnějším soupeřem, jakého Garcia mohl mít. Davis má totiž profesionální skóre 28 výher, z toho 26 vyhrál knockoutem a žádnou porážku. Garcia, který zatím také neprohrál, má tedy před sebou opravdu kvalitního soupeře. Oba boxeři se spolu už několikrát potkali na tiskových konferencích a zatím se skoro pokaždé začali postrkovat. Jeden z nich však nakonec odejde s první porážkou v životě.