Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří

Rytmus vydává nový videoklip jako NFT. Fanoušci to moc nepochopili

Rapper Rytmus vydal nový videoklip, není ale dostupný pro každého. Před jeho vydáním se spojil s platformou Rull, kde ho publikoval jako své první NFT. Uvidí ho jen prvních deset tisíc uživatelů, kteří si token stáhnou. Fanoušci jsou ale skeptičtí a myslí si, že by se měl radši věnovat jenom hudbě.
  20:00

Patrik „Rytmus“ Vrbovský je pravděpodobně nejznámější slovenský rapper. V úterý vydal nový videoklip, který je dostupný pouze pro vlastníky jeho prvního NFT. Je dostupné zdarma na technologické platformě Rull, se kterou nedávno začal spolupracovat.

Rytmus se v hudebním světě pohybuje už od devadesátých let a má za sebou mnoho úspěšných alb, která jsou jak sólová, tak ve spolupráci se skupinou Kontrafakt. Tu založil společně s dalšími členy, kterými jsou rapper Ego a DJ Anys.

Teď se rozhodl svým fanouškům poskytnout exkluzivní obsah netradiční cestou. Na začátku října oznámil spolupráci s aplikací Rull, která je zároveň kryptopeněženkou a umožňuje nákup NFTs a nejznámějších kryptoměn. Společně představí novou edici tokenů, díky kterým i fanoušci budou moct vlastnit část jeho díla a podílet se na něm.

V úterý uvedl první ze dvou zamýšlených kolekcí, která zahrnuje nový videoklip. Fanoušci si mohou zdarma stahovat tokeny na bázi NFT, jejich množství je však omezené a video bude dostupné pouze pro prvních deset tisíc z nich. Podle webu CzechCrunch ale přístup k exkluzivní premiéře získají majitelé tokenů až v moment, kdy budou všechny staženy.

Druhá kolekce by měla zvěčnit zásadní momenty z Rytmusovy kariéry. Mělo by ale jít o formu odměn pro skalní fanoušky a umožnit jim například osobní setkání nebo účast v některém z videoklipů. Tvrdí, že takový obsah na Slovensku ani v Česku nemá obdoby.

„Vydal jsem nový klip. A jako jediní se k němu dostanou ti, kteří si zdarma stáhnou moje první NFT zdarma,“ uvedl Rytmus na svém Instagramu. „Deset tisíc z vás má šanci klip nejen vidět, ale zároveň ho i vlastnit. Je určen jen pro vás,“ pokračuje.

Fanoušci jsou ale skeptičtí. „Jak může být exkluzivní něco, co má dalších deset tisíc lidí? To nedává smysl,“ myslí si jeden z komentujících. Podobných komentářů přibývá a zároveň si někteří myslí, že nejde o to předat fanouškům exkluzivní obsah, ale přilákat nové uživatele na zmíněnou aplikaci. „Zde nejde vůbec o NFT ale o to natáhnout traffic do platformy. Upřímně, celé to je strašné a smrdí to,“ píše jeden ze sledujících.

Někteří zároveň tvrdí, že je aplikace uživatelsky nepřívětivá. „Vůbec se v tom nevyznám, svůj token už vlastním, žádný zážitek ale nemám, protože tam nic nemůžu najít,“ myslí si jeden z fanoušků. Z příspěvků zároveň podle nich není jasné, zda se k videoklipu dostanou ihned po stažení tokenu, nebo až budou staženy všechny. „Dobrý den, mohl bych se zeptat, kde si mohu po claimnutí Rytmusova NFT pustit videoklip,“ ptá se další pod novým příspěvkem Rytmuse. Otázka ale zůstala bez odpovědi.

Rytmus má za sebou dlouholetou úspěšnou a bohatou kariéru. Vedle hudby, kterou stále aktivně vydává, se také dříve věnoval herectví, byl porotcem v talentové soutěži. V roce 2015 o něm také vyšel biografický dokument Sídliskový sen.