Středa 15. května 2024, svátek má Žofie

ilustrační snímek | foto: instagram.com

Film Saltburn uchvátil TikTok, uživatelé ho milují. Uniká jim však hlavní temná myšlenka

Uživatelé na TikToku šílí z nového filmového dramatu s názvem Saltburn, které je o přátelství aristokrata a jeho kamaráda. Snaží se filmovým postavám co nejvíce připodobnit. Chtějí se stejně oblékat a zažívat to stejné, co hlavní postavy z filmu. Podle některých jim nedochází hlavní temné myšlenky nového snímku.
  20:35

Na konci minulého roku celý TikTok uchvátil film Saltburn. Premiéru měl už v listopadu, nicméně na streamovací platformy se dostal až v prosinci. Uživatelé TikToku ho milují, pořádají tematické večírky, snaží se připodobnit hlavním postavám. Jenže některým pravděpodobně uniká, že myšlenka filmu je spíše negativní.

Saltburn je druhý film talentované režisérky a scénáristky Emerald Fennel. Po jejím velmi zdařilém debutu Nadějná mladá žena, který získal nespočet pozitivních reakcí od filmových kritiků, mnozí očekávali následující snímek. Premiéru v kinech měl 17. listopadu a už tehdy se začaly objevovat poměrně smíšené reakce. Největší boom však film zaznamenal až o měsíc později, tedy od doby, co je dostupný na platformě Amazonu, Prime Video.

Upozornění: Článek obsahuje drobné spoilery, které jsou nutné pro účely článku.

Děj filmu je na první pohled jednoduchý. Student Oliver Quick (Barry Keoghan) se snaží vydobýt místo na Oxfordu nejen na akademické půdě, touží po tom získat i přátele. A ne jen tak ledajaké. Touží po přátelství se studentem Felixem Cattonem (Jacob Elordi), mladým okouzlujícím aristokratem. Nakonec se mu to nešťastnou náhodou podaří a Felix ho na letní prázdniny pozve na Saltburn, rozlehlé rodinné sídlo na anglickém venkově. Film tak sleduje společné léto dvou přátel, mezi kterými se pomalu buduje možná i partnerský vztah.

@klbreh Im actually obsessed with that movie #saltburn ♬ original sound - Classic Tunes 02

Na základě podobného popisu mnozí začali soudit, že se jedná o podobný film jako je Dej mi své jméno v hlavních rolích s oblíbeným Timothée Chalametem a Armie Hammerem. Ten je zasazený do stejného ročního období, divák pozoruje také vztah mezi dvěma muži a tak lze očekávat, že i Saltburn bude dějově podobný. Jenže to se nakonec nestalo a ze Saltburn se postupem dvou hodin stane temné znepokojující drama, ve kterém zemře většina postav. Hlavní hrdinové se navíc setkávají s manipulací a neobvyklými sexuálními preferencemi. Pro některé z nich je navíc slovo znepokojující nedostatečné. Další myšlenky jsou také toxicita v přátelství, přehnaná závislost na druhém nebo sledování blízkých.

Jenže ač je film znepokojující, je velmi zdařilý a jedná se o jedno z milých – pokud lze film o narušeném mladíkovi podobně nazvat – překvapení konce roku. Film je bezesporu kinematografický zážitek a rozhodně není tím nejvíce znepokojujícím, co letošní rok nabídl. Je však tím nejméně očekávaným.

Saltburn je bezpochyby také vizuálním zážitkem. Kostýmy jsou velmi povedené a celková estetika filmu je velmi kvalitní a líbivá. Soundtrack se také k jednotlivým scénám výborně hodí a tak brzy po premiéře na Prime Video vznikl trend inspirovaný novým filmem.

@salasmaria_ me after watching saltburn #saltburn #saltburnmovie #saltburnfilm ♬ sophs awful edit thats gone viral - sophie

Většina uživatelů na TikToku sice film jen řeší a rozvíjí různé konspirační, existují i takoví, kteří se snaží stylizovat do jednotlivých postav. Vytvářejí různé make-upové návody inspirované postavami nebo jen v různých obchodech hledají oblečení, které by si pravděpodobně oblékl některý z hlavních hrdinů. Někteří si nechávají píchnout piercing do obočí jenom kvůli tomu, že ho v několika scénách měl filmový Felix.

Zmíněné trendy jsou v podstatě nevinné, existují i více znepokojující videa inspirované novým filmem. Mezi ně patří například taková, ve kterých uživatelé ukazují ústřižky videí, které tematicky a vizuálně zapadají do estetiky Saltburn a píšou, že by si přáli takové léto, jako měly hlavní postavy. Jenže pravděpodobně zapomněli na mnohem důležitější témata filmu, než je hezké oblečení.

Vznikl také trend, ve kterém se lidé snaží připodobnit filmovému sídlu Saltburn. „Když se film až příliš podobá domovu,“ píšou uživatelé k záběrům rozlehlé zahrady s bazénem a jezerem, které se střídají s fotkami interiéru přinejmenším velké vily, přinejlepším zámku.

@kristian.wilkes

We said no guests for christmas this year

♬ sophs awful edit thats gone viral - sophie

„Vy jste opravdu evidentně nepochopili o čem ten film je. Určitě se film nepodobá vašemu domovu, u vás nikdo nevraždil,“ píše jeden z uživatelů. Názory mnoha uživatelů jsou podobné. Jednoduše totiž nechápou, proč by někdo chtěl zažít takovou katastrofu, ke které dojde ve filmu. Je však nutné přiznat, že film je právě díky TikToku velmi úspěšný a dostal se díky podobným trendům i k těm divákům, kteří by se k němu jinak nedostali.