Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela

Sam Smith a Kim Petras vydávají novou skladbu. Už před vydáním ji fanoušci milují | foto: instagram.com/samsmith

Nový song Sam Smith ještě ani nevydal, na TikToku už má miliony fanoušků

TikTok je ideálním místem pro rozšíření jakékoli myšlenky. V poslední době se ale ukazuje, že je zásadní i pro propagaci nové hudby. Touto cestou se vydal i hudebník Sam Smith, který 15. září vydává s Kim Petras novou píseň Unholy. Fanoušci ji ale díky TikToku milují už teď a jsou jich miliony.
  1:00

TikTok patří mezi nejpoužívanější sociální sítě a jeho síla stále roste. Potenciál jeho algoritmu využívají nejen influenceři, ale i hudebníci a jejich vydavatelství. V poslední době se TikTok stává jednou ze zásadních platforem pro propagaci nové hudby. Pro tuto cestu se teď rozhodl i britský zpěvák Sam Smith.

Před několika dny přidal na TikTok video s úryvkem své nové písně „Unholy“, kterou bude brzy vydávat společně s Kim Petras. Stačilo jen jedno několikasekundové video a skladbu si fanoušci okamžitě zamilovali. Zpívají si ji, vymýšlejí nové trendy, ale především prosí Smitha, aby ji už konečně vydal. Zveřejněný úryvek hraje ve více než 60 tisících videích. Jejich počet každým dnem roste, ale vydání skladby je naplánováno až na 15. září.

@samsmith

💅🏼

♬ original sound - Sam Smith

Píseň se zároveň výrazně liší od jeho předešlé tvorby. Dříve nahrával spíše emotivnější hudbu, nová skladba je ale opravdu něco jiného. „Crazy that we used to cry to Sam Smith songs and we're gonna be out here getting all spicy n shit. What a turn of events,“ píše jeden z fanoušků.

Sam Smith není zdaleka jediným umělcem, který se rozhodl propagovat svou hudbu na TikToku. Minulé léto byl TikTok plný songu Bad Day od Justuse Bennettse, o několik měsíců později přišla Gayle se skladbou abcdefu a letos v létě přišel iamnotshane s Maybe My Soulmate Died. Mezi hudebníky, kteří mají na TikToku úspěch téměř vždy, patří Olivia Rodrigo. Její videa dosahují během chvíle tisíců zhlédnutí.

@jacobfitzgerald_ we can listen to the Sam Smith song (iykyk) - but fr this slaps tho? ⚡️ #fyp #foryou #samsmith #unholy #music ♬ original sound - Sam Smith

V zahraničí je propagování nové hudby na TikToku běžné, což se o Česku říct nedá. V poslední době se ale podobným směrem vydal Calin. Ještě před vydáním nového alba měl nejposlouchanější skladbu na českém TikToku.

TikTok se zdá být pro propagaci nové hudby ideální. Někteří umělci to tak ale necítí, na rozdíl od jejich vydavatelství. Před nedávnem se začala množit videa hudebníků, kteří si stěžovali, že je jejich vydavatelství nutí přidávat novou hudbu na TikTok. Do té doby, než se stane skladba virální nebo nebude mít určitý počet shlédnutí, nesmí hudebník píseň vydat. Asi nejdiskutovanější tematické video natočila zpěvačka Halsey. „Všechno je to marketing. Já chci jen vydávat hudbu,“ dodala na konec videa.

@alex.boe.balex My #fyp is a lawless land #samsmith #reddit #typing ♬ original sound - Joy