Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

Škola pro influencery U2B | foto: Instagram.comAntiyoutuber.cz

Na škole pro influencery se žáci učí hraním videoher. K obědu si prý mohou dát mraženou pizzu

Na škole pro influencery studují i Samuel Samake a Tereza Taliánová. Popsali, jak to na škole chodí – prý se učí se hraním videoher a virtuálního golfu. Upřesnili ale, jak je to s odvozem do školy limuzínou. Ředitel školy prý podle Taliánové někdy věci zveličuje. A co se na škole obědvá? Mražená pizza a jídlo z restaurace.
  15:00

U2B, aneb škola pro influencery, je v poslední době znovu veliké téma. Veřejnosti přijde, že se na ní žáci neučí, ale pouze hrají videohry a do školy sotva chodí. Tiktoker Samuel Samake a herečka Tereza Taliánová, kteří oba na školu studují, popisují, jak to na škole funguje.

„Dříve jsem byl na veřejném gymnáziu. Tato škola je pro mě veliká pozitivní změna. Přístup učitelů je skvělý a moc rád tam chodím. Bavíme se s nimi, jak kdybychom byli na stejné úrovni, na což z minulé školy nejsem zvyklý,“ popisuje Samake pro antiyoutuber.cz své první pocity ze studia na nové škole. „Líbí se mi, že má škola takový rodinný přístup k žákům. Co mě štve je to dojíždění. Že to je daleko,“ odpovídá Samake na otázku, co mu na škole vadí. Škola totiž není v Praze, ale v Buštěhradu.

Podobný pohled má na přístup učitelů i Taliánová. Popisuje, jak jsou učitelé na škole vstřícní a snaží se žákům ve všem vyhovět. „Je tam úžasný přístup, jak od učitelů, tak od ředitele. Jsem tam fakt spokojená. Snaží se nám ve všem vyjít vstříc, abychom mohli kariérně růst,“ říká pro antiyoutuber.cz Taliánová, jak se na škole cítí.

Některé sledující obou slavných žáků školy zaráží, co všechno se na škole využívá k výuce. Například, že si žáci mohou si zahrát virtuální golf i založit tým ve hře Clash Royale. „Začal mě bavit E-sporting. Učíš se například, jak streamovat. Teď hrajeme Clash Royale, kde máme svůj vlastní tým. Je to fakt sranda,“ vysvětluje Taliánová, jak se na škole vyučuje. „V rámci tělocviku hrajeme například golf. Taky mě hodně baví herní automaty, které ve škole máme. Můžeme si na těch arkádových hrách zahrát, třeba Pac-Mana,“ doplňuje Taliánová.

Na to, jak by výuka tělocviku měla vypadat, se redakce zeptala odborníků z Informačního centra o vzdělávání Eduin. „Škola by měla dodržovat rámcový vzdělávací program pro střední školy, který po žácích vyžaduje například gymnastiku, atletiku, pohybové hry, turistiku nebo testování tělesné zdatnosti v motorických testech,“ komentuje využití virtuálního golfu jako pomůcky při tělocviku pro antiyoutuber.cz analytik Eduinu Jan Zeman. Dodává, že využití virtuálního golfu je tedy v tělocviku v pořádku, pokud je dodržován vzdělávací program.

@samuelsamake #samuelsamake #influškola #u2b ♬ Back In Black - AC/DC

Škola má několik druhů školného. Žák si může vybrat základní za třicet pět tisíc nebo i Exclusive za tři sta dvanáct tisíc korun ročně. To přináší dle influencerů mnoho výhod. Ti, kteří si připlatili, se mohli nechat vozit do školy limuzínou. „Limuzína to není, je to normální auto. Ze začátku to limuzína měla být. Pan ředitel rád vypráví ve velkým,“ upřesňuje Taliánová, jak to je s výhodou odvozu do školy.

Nejdražší možné školné má i další zajímavé výhody. Bezplatně díky němu mohou žáci cestovat po světě a využívat speciální pomůcky jen pro ně. „Někdo tohle exclusive u nás určitě má. Jsou tam veliké výhody v cestování. Jedna třída u nás teď v rámci toho letí do Švédska. Je toho tam hodně. Já jsem se na to ale moc nedíval. Studuji v rámci toho základního školného,“ popisuje Samake, jaké výhody má Exclusive školné na U2B.

Pizza k obědu

Lidé se často na sítích ptají, jak se žáci ve škole stravují. Protože je škola ve vile, tak si prý nedokážou představit, že by se v ní nacházela školní jídelna. Ta tam doopravdy není. Žáci mají však k dispozici kuchyňku, ve které si mohou udělat vlastní jídlo. „Máme tam kuchyňku, nebo se objednává jídlo z restaurace. Dokonce tam máme nakoupené třeba mražené pizzy,“ vysvětluje Taliánová, jak to ve škole funguje s obědy.

Že ale ne všichni žáci jedí mraženou pizzu vysvětluje ředitel školy. „Máme tady dvě varianty. Máme spřátelenou restauraci, ze které běžně objednáváme jídla. Máme tady také kuchyňku, ve které je jídlo k dispozici pro žáky, kteří si neobjednávali dopředu,“ vysvětluje pro antiyoutuber.cz ředitel školy Danel Černý. „Nějaké „junky“ jídlo tady nemáme. Jsou to spíše věci, které jsou třeba z restaurace zchlazené a jsou tady dva až tři dny, aby to odpovídalo hygieně,“ doplňuje Černý.

Kdyby doopravdy na oficiálním jídelníčku školy byla mražená pizza, mohl by to pro školu být problém. „Pokud žáci školy tvrdí, že jim jsou podávána jídla jako mražená pizza, tak je důležité upozornit na možné porušování stravovacích norem. Žáci ve věku 15-18 let by měly v jídelnách dostat určité množství různých druhů potravin za měsíc. Jedná se o maso, ryby, mléčné výrobky, zeleninu, ovoce a další druhy potravin,“ říká Zeman.

Na U2B má prý probíhat výuka, jako na každé jiné škole. Žáci musí splňovat docházku a pět dnů v týdnu chodit do školy. „Lidi si myslí, že se tam nic nedělá. Docházku máme stejnou, jako každá jiná škola. Normálně tam máme maturitní předměty. Funguje to, jako každá jiná škola s multimediálním zaměřením,“ říká Samake, že se výuka na U2B nijak zvlášť neliší od ostatních středních škol.

Témata: Samuel Samake