Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena

Pátého října se utkají týmy pod vedením Pedra a Kvápy na zimním stadionu Eden. V „Zápase o duši“ | foto: https://www.instagram.com/pedrosgame/Antiyoutuber.cz

V hokejovém zápase influencerů se objeví i Forejt. Výtěžek půjde na podporu psychického zdraví

V Česku je enormní nedostatek dětských psychologů a psychiatrů. Rozhodl se na to poukázat psycholog a psychoterapeut Tomáš Kvapilík, který pomocí YouTube a sociálních sítí šíři povědomí o psychických nemocech a jejich prevenci. Teď se spolu s youtuberem Pedrem rozhodl uspořádat hokejové utkání. Výtěžek podpoří organizace starající se o psychické zdraví dětí.
  12:00

Influenceři Pedro a Kváppa, tedy Petr Florián a Tomáš Kvapilík, se proti sobě postaví v charitativním hokejovém zápase. Oba YouTubeři zastanou pozici kapitána. Týmy budou vytvořeny ze samých známých tváří, prvním koho na Instagramu organizátoři představili, je šéfkuchař a porotce show Master Chef Přemek Forejt. Další jména postupně přibudou. „Zápas o duši“ se bude konat 5. října od tří hodin v pražském Edenu.

Celá akce se ponese v duchu prevence a osvěty v oblasti duševního zdraví. To i proto, že Kvapilík je mimo influencerství hlavně psycholog a psychoterapeut. Výtěžek z prodaných vstupenek poputuje na sbírku pro organizace, které pečují o psychické zdraví dětí a dospívajících. Na sbírku lze i bez nákupu lístku přispět na Donio.cz.

Název „Zápas o duši“ nese celá akce i proto, protože za poslední rok vzrostl počet dospívajících s psychickými potížemi. Některé instituce evidují až pětinásobný meziroční nárůst. Jelikož české zdravotnictví trpí nedostatkem dětských psychiatrů a psychologů, mohou v některých regionech čekat děti na vyšetření až půl roku. To dostává pod obrovský tlak poradenská a krizová centra, která se snaží s dětmi a jejich rodinami pracovat než se jim dostane zdravotnické péče. Většina rodičů navíc neví, že je takovýchto odborníků nedostatek. Navíc většinou nepoznají varovné signály, rozvíjející se psychické nemoci u jejich ratolesti a pomoc hledají, až když není jiná možnost, než návštěva psychiatra.

„Organizováním zápasu o duši chci upozornit veřejnost na závažný stav oblasti péče o duševní zdraví dětí a dospívajících. Domnívám se, že pozornost věnovaná tématu duševního zdraví, osvěta a prevence pomohou zachytit psychické potíže u dětí a dospívajících včas a ulevit tak přetíženému systému. Zároveň chceme finančně podpořit organizace, které se vlivem této situace dostaly pod nápor klientů,“ vysvětluje Tomáš Kvapilík, psycholog a hlavní organizátor sbírky.

Peníze, které z akce vzejdou, poputují celkem pěti organizacím. První je Dům tří přání, který chce na současnou situaci reagovat otevřením nového centra pro děti a adolescenty. Peníze ze sbírky použijí na vybavení nového centra, nákup diagnostických metod a terapeutických pomůcek.

Druhou organizací je Dětské krizové centrum, které poskytuje krizovou pomoc i linku důvěry ohroženým dětem. Momentálně čelí náporu dětských klientů, které přivedla zátěž v období pandemie a uzavření škol. Peníze použijí na personální náklady a rozvoj odborných pracovníků.

Další organizací je Národní ústav duševního zdraví, což je klinické pracoviště poskytující ambulantní a lůžkovou psychiatrickou péči. Sbírka jim pomůže s nákupem nových lůžek, terapeutických pomůcek a diagnostických metod.

Čtvrtou organizací je Linka bezpečí, provozující největší službu tohoto typu v Česku, každý den řeší až čtyři sta telefonických kontaktů s dětmi a dospívajícími v nouzi. Zhruba dalších 500 dětí se denně nedovolá. Peníze ze sbírky by měli pomoct navýšit kapacitu a počet hovorů.

Poslední organizací, která získá finanční pomoc z této sbírky je organizace Nevypusť duši, která se zaměřuje na prevenci a osvětu v oblasti psychického zdraví u dětí a dospívajících. Dlouhodobě nezvládá pokrývat zájem středních škol o program Duševní zdravovědy. Peníze použijí na rozvoj programu a na pracovníky, kteří by mohli provozovat i individuální konzultace se žáky.