Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav

Mentální zdraví a sociální sítě | foto: https://alihasanwakeel.medium.com/social-media-impacts-on-mental-health-318d508b910eAntiyoutuber.cz

Problém pro sociální sítě? Přichází žaloby kvůli vlivu na duševní zdraví, tentokrát v Seattlu

Spolek veřejných škol v Seatlu žaluje sociální sítě jako Instagram, TikTok a další. U dětí a mládeže podle nich vyvolává deprese a odvádí jejich pozornost od okolního světa. Problémy vzniklé na sociálních sítích končí i sebevraždou.
  15:37

Statní školy v americkém Seattlu, nedávno zažalovaly sociální sítě. V jejich žalobě, která má 91 stránek, kritizují jejich způsob fungování, který má být založený na ovlivňování mentality mladých lidí. Podle nich se totiž nadměrnou konzumací obsahu sociálních sítí u jejich studentů projevují psychické problémy. Někteří trpí depresemi, jiní zase poruchou příjmu potravy a s ní i následnou anorexií. Sítě jako Instagram, Facebook, TikTok a další, proto nyní čelí žalobě, kterou podal spolek veřejných škol Seattle Public Schools.

Podle průzkumu zmiňovaného spolku se během deseti let zvýšil počet dětí, které trpí depresemi, a to až o 30 procent. Většina dětí, které by měly mít v době vyrůstání různé zájmy a koníčky, prý ztratila chuť podnikat cokoliv jiného než je sledování sociálních sítí, což vede k nerozvíjení se a minimální seberealizaci.

Mezi dětmi se také objevuje kyberšikana, která je kvůli možnosti anonymity na sociálních sítích velkým problémem. Vlivem kyberšikany jsou zaznamenány i případy šikany v reálném prostředí. U dospívajících se často objevuje agrese, která se stupňuje a následně je ventilována v prostředí, které je nevhodné, například ve škole.

Problémy kvůli sociálním sítím

Příčinou úzkostí a depresí u mládeže může být často pocit, že jejich životy postrádají hodnotu. Vliv na to mohou mít influenceři, kteří často zveřejňují na svých účtech fotky a videa jejich životního stylu. Díky prezentovanému přepychu, mají jejich sledující pocit méněcennosti a snaží se jim vyrovnat. A právě to může vést k nerozvážnému utrácení peněz, ke špatným rozhodnutím, které mohou ovlivnit jejich dospělý život a při nedostatku ocenění od společnosti k podlomení jejich mentálního zdraví. „Do vytvoření bezpečného prostředí jsme hodně investovali. Máme silné ochranné prvky, které mají zajistit dětem duševní pohodu,“ uvedl mluvčí Googlu a YouTube.

Žalující spolek se ale ohání i fakty, které nelze nebrat v potaz. Například že v roce 2018 byla sebevražda druhou nejčastější příčinou úmrtí dospívajících. K sebevraždě může vést právě pocit méněcennosti, nebo šikana, kterou často vyvolá kyberšikana. Spolek také vyjadřuje svůj nesouhlas k principům sociálních sítí. Podle nich jsou založeny na ovlivnění neurofyziologie a psychologie mládeže, která následně cítí potřebu trávit na sociálních sítích více času. „Žalovaná strana úspěšně zneužila zranitelné mozky dospívajících,“ píše spolek Seattle Public Schools v úvodu své žaloby. Spolek zároveň vyzval soud, aby nařídil technologickým firmám okamžité ukončení svého provozu, úhradu poškozeným rodinám a také školám, které byly nuceny uvolnit speciální výdaje na opatření a školení svých zaměstnanců, aby mohly vytvořit bezpečné místo pro jejich studenty.