Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

Separ a Yzomandias | foto: Antiyoutuber.cz

Drogový dojezd, smrt a závislost. Separ a Yzomandias vydali nový videoklip

Slovenský rapper Separ vydává novou skladbu ve spolupráci s Yzomandiasem. Dvojice rapperů mluví o drogách a ukazují jejich stinnou stránku. Separ popisuje především drogový dojezd závislého člověka, Yzomandias naopak zmiňuje to, jak moc může být člověk závislý.
  18:00

Hudebníci a především rappeři vedou mnohdy velmi specifický životní styl. Noční život, alkohol a drogy jsou tak součástí nejen mnoha rapových textů, ale i každodenních životů rapperů. Glorifikace podobného standardu se stala součástí oblíbeného žánru v Česku teprve v posledních letech. Separ s Yzomandiasem však teď promluvili i o odvrácené straně drog.

Užíváním drog se v poslední době chlubí nejeden rapper. Málo z nich však zmiňuje i jejich negativní účinky. To se rozhodl změnit jeden z nejznámějších slovenských rapperů Separ ve skladbě Zachraň moju dušu, kam si pozval Yzomandiase. „Likvidovat si zdraví není jednoduché, chce to praxi,“ zní na začátku skladby s pochmurným hudebním podkresem.

Separ v první sloce v podstatě popisuje dojezd drogově závislého člověka. Mluví o tom, jak se někdo, ke komu ve skladbě promlouvá, dostává po večírku postupně do špatného psychického stavu. Člověk nemá sílu ani vstát, všechno kolem něj je pochmurné, zažívá strach, úzkosti a jediné co si přeje je to, aby už si nikdy nevzal žádnou drogu. „Tvoje osobnost se rozsype jako suchý písek,“ promlouvá Separ a radí, aby zachránil člověk svou duši dokud je ještě čas.

Yzomandias na druhou stranu popisuje, že v moment, kdy by měl každý s návykovými látkami přestat, on je začal užívat víc. „Seš sráč, jestli nedržíš krok / Jestli se nechceš zabít, nebo zbláznit, tak tu se mnou nemáš dělat co,“ říká Yzomandias a v podstatě tím popisuje, jak moc to může s drogami někdo přehánět.

Nutno dodat, že Yzomandias mnohdy nechává posluchače o svých textech přemýšlet, což se stalo i tentokrát. „Byl jsem u toho, když nad strejdou levitovala jeho duše / Chytili jsme ji včas,“ zní zhruba v polovině jeho sloky. Ač si mnozí myslí, že se jedná o jeho strýce, jiní však o významu spekulují. Strejda, respektive slovensky stryko, se už dlouho přezdívá Separovi, který před dvěma lety porazil rakovinu. Fanoušci si tak myslí, že by mohl mluvit právě o něm.

Posluchači oceňují především téma skladby. „Konečně někdo, kdo mluví i o tom, že drogy zas tak super nejsou,“ myslí si jeden z fanoušků. „Tohle mě fakt zasáhlo, dostalo se mi to pod kůži tak, že už snad nikdy nechci zkusit žádné drogy,“ píše další a mnozí se k němu přidávají.

Poměrně hluboký text doplňuje také černobílý temný videoklip, kteří mnozí fanoušci také vyzdvihují. Oceňují sice celý vizuál, většinu z nich však také zaujaly různě se měnící tetování obou rapperů.

Separ bude zároveň zanedlouho vydávat nové velmi očekávané album Flowdemort. Objeví se na něm vedle Yzomandiase například čeští rappeři PTK nebo Viktor Sheen. Ze Slovenska si na album Separ pozval Saula, Sameye a další. Největším překvapením je pro jeho fanoušky však spolupráce s americkým rapperem Snoop Doggem.