Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

Influenceři Severní Koreji | foto: Youtube.com

Běžní lidé tam nemají ani mobil. Severní Korea si ale začíná vychovávat své influencery

Severní Korea je celosvětově známá tvrdým přístupem ke svým obyvatelům. Ti žijí tak, že o světě za hranicemi nemají prakticky žádné ponětí. Sociální sítě jsou pro ně neznámým pojmem. I tak se však na TikToku začínají objevovat účty, které se vydávají za běžné Severokorejce a snaží se diváky přesvědčit, že se mají výborně. Podle všeho jde však o projekt tamní vlády.
  18:00

Některé země sice sociální sítě omezují, či dokonce úplně zakazují, i tak začínají chápat, že influenceři a jejich vliv je v dnešní době zásadní. Český youtuber Tony na svém kanále Segment poukázal na v poslední době trendující účty právě z takových zemí, například ze Severní Koreji. Drsná realita diktátorských zemí v nich však nejde vidět. Snaží se ukázat zemi v dobrém světle a přesvědčit sledující, že se u nich mají občané krásně.

Severní Korea je velmi uzavřená a striktní země. Pro běžné občany nejsou dostupné žádné celosvětově známé sociální sítě. Jak je tedy možné, že se na TikToku objevují videa tamních influencerů? Tiktokový účet @northkoreanlife se v posledních týdnech stal extrémně virálním, nasbíral miliony zhlédnutí na videích. V těch se účet snaží ukázat krásy Severní Korei. Jsou v nich vidět smějící se korejské děti, či majitel účtu hrající hry na telefonu. „Telefony v Severní Korei mají spoustu videoher,“ napsal tvůrce k videu. Vypadá to, jak kdyby se urputně snažil sledující přesvědčit o tom, že je Severní Korea skvělá a lidé se v ní mají ještě lépe, než kdekoliv jinde.

@northkoreanlife Good morning 😊 #foryou #fyp #foryoupage #xyzbca #korea #viral #morning ♬ original sound - Life In North Korea ❤️🇰🇵

Zvláštní účet nasbíral za necelý měsíc více jak 180 milionů sledujících. Kdo je tedy jeho autorem? Odborníci diskutují, že se nemusí jednat přímo o propagandu severokorejské vlády, ale o videa od čínských turistů. To, co se však za zřejmou propagandu této diktátorské země považuje, jsou videa jedné severokorejské youtuberky Yumi. Ta ve svých videích ukazuje, jak se tamní občané baví, co jí a jak si zkrátka užívají život. Vše je až přehnaně pozitivní.

To, co Yumi ve svých videích ukazuje, skutečně existuje. Jsou to ale věci dostupné jen pro hrstku tamní společnosti. Zbylá většina občanů se na zachycovaná místa nikdy nepodívá. Skutečnou realitu, tedy i hladovějící děti a režim utiskující své občany, u ní na kanále rozhodně nenajdeme. „Videa mají za cíl jedinou věc, která je zároveň novou severokorejskou strategií. Zpochybnit to, co se o zemi běžně říká,“ vysvětluje Tony smysl videí.

Severní Korea však není jediná země snažící se ukázat svojí zemi v lepším, avšak lehce lživém světle. V Saudské Arábii se konal hudební festival, na kterém vystoupilo mnoho celosvětově známých umělců. „Tamní vláda zaplatila umělcům obrovské sumy za to, že budou zemi propagovat v co nejlepším možném světle,“ vysvětluje Tony jak to funguje s vládní propagací v Saudské Arábii. Umělci s jejich nabídkou i po všech hrůzách, které se díky tamní vládě odehrály však souhlasili.

Dalším příkladem manipulace a využívání influencerů je Čína. Ač je daleko volnější, co se týče sociálních sítí a klasického života, než již zmíněné země, stále se považuje za zemi, která své občany utiskuje. Dlouhodobě diskutovaná je problematika Číny a ujgurské menšiny, konkrétně mnohými až genocidy, které se tamní vláda na Ujgurech dopouští. Ženy jsou sterilizovány, znásilňovány a vražděny. Čínští influenceři napojení na vládu se realitu ve svých videích snaží vyvrátit.

Ujgurové jsou po milionech zavíráni do pracovních táborů a silou nuceni k tvrdé práci. Čínská vláda se tak snaží ve videích influencerů ukázat, že tak to rozhodně není, že jsou v táborech dobrovolně a mají se v nich skvěle.