Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

Shopaholicadel | foto: Tilen Vajt, Pavel Dvořák

Záznam v trestním rejstříku a strach z haters. Zmlátila jsem expřítele, zasloužil si to

O Shopaholic Adel slyšel na internetu v poslední době téměř každý. Diskutovaná, pro mnohé kontroverzní, influencerka se u svých příspěvků setkává primárně s negativními komentáři. V rozhovoru prozradila, jak to bylo s falešným zákonem, proč má záznam v trestním rejstříku, ale i to, jaké má nyní vztahy s rodinou.
  14:15

Shopaholic Adel je jednou z nejdiskutovanějších postav českého internetu poslední doby. Většina reakcí, které pod videa osmadvacetiletá Adéla dostává, ale nejsou nejvlídnější. Jak na všudypřítomný hate reaguje ona a jak její přítel David? V rozhovoru pro web antiyoutuber.cz prozradila nejen to. Ač se kvůli nenávistným reakcím bojí vyjít z domu, udělala výjimku. Z Chomutova přijela i se snoubencem Davidem do Prahy. Báli se, aby se cestou nezapletli do nepříjemných situací. Nakonec prý všechno proběhlo v pořádku.

Stává se vám, že vás na ulici poznávají, reagují na vás?
David (D):
Stává se to pořád, když jdeme jenom do krámu nebo tak. V tu ránu lidi troubí, pokřikují z auta. Málokdy se stane, že někdo zatroubí a nebo nás potká v obchodě, na ulici a řekne: ‚Jee, on vás syn sleduje, můžete si s ním dát fotku? My vás máme rádi.‘ Málokdy jsou to hezké reakce, většinou potkáváme hejtry.

Jak na ně v tu chvíli reagujete?
Adéla (A):
Poslední dobou se s nimi radši fotím, aby byl klid.

Takže to, že si přijdou pro fotku, jejich posměšky vyřeší?
D:
Oni to myslí ironicky. My se s nimi snažíme držet v pohodě. Párkrát se ale stalo, že jsem musel zakročit. Musel jsem skoro jít proti nim. Mám takový chvilkový překlik v hlavě, kdy mám pocit, že musím jít Áďu bránit, prát se. Jenže pak si řeknu: hm tak ne. Radši se zastavím, jen na ně koukám. Mnohdy si to chování nakonec rozmyslí sami.

Jak vám z takových setkání je? Bojíte se chodit na ulici?
A:
Já už se bojím sama chodit ven, už chodíme jen spolu.

D: Já to beru v pohodě, jsem klidný člověk. Většinou se držím toho, že Áďa potřebuje psychickou podporu. Když chce jít sama se psem před barák, tak řeknu ne, já půjdu s tebou. Kdyby náhodou něco. Radši dobrovolně s ní jdu, i když mě vzbudí uprostřed noci a jsem rozespalý. Slyším, jak připravuje pejska, tak se zvednu a jdu s ní. Radši jsem u ní, kdyby se něco stalo, abych mohl zakročit.

Co by podle vás pomohlo tomu, aby se takové věci přestaly dít?
A:
Vůbec nevím, co by oni chtěli, aby toto přestalo.

D: No já podle mě asi vím, co by chtěli. Je to to, aby Áďa skončila na sociálních sítích.

Berete to jako možnost? Skončit na sociálních sítích?
A:
Dřív jsem to brala jako možnost, že bych skončila, ale teď už ne. Teď jsem si řekla, že už to nevzdám. Vydělává to peníze a živí to nás oba.

D: Tam jde i o to, že to Áďu baví. Zároveň by nepřišla jen o peníze, ale i o to, co ji baví. Mně na tom, že ji to baví, záleží. Už dřív chtěla skončit, ale říkal jsem jí, že pokud ji to baví, ať nekončí. Zůstala u toho, nevzdala se. Sem tam je to na hraně a má zase chuť se sítěmi skončit. Pořád opakuju, že pokud skončí, tak haters vyhrají. Tím by Áďa ukázala, že je slabá. A to ona není, je silná, zvládne to.

Co vás na práci influencera vlastně baví? Je to komunikace s fanoušky, natáčení videí..?
A:
Mě baví, že si to můžu udělat sama podle svýho, podle svýho si video upravit, pojmenovat, sama vydat.

Máte cíl, kam byste se chtěla v influencování dostat? Je to spíš YouTube nebo TikTok?
A:
Spíš YouTube. Chtěla bych pokračovat v haulech, ty mě baví nejvíc.

A živá vysílání na TikToku? Ty děláte, i společně, často. Ty vás nebaví?
A:
Baví, ale kolikrát už je tam takový hate, že se to nedá zvládnout, a musím to vypnout.

D: Áďa má třeba čtyři tisíce lidí na streamu, ale 3950 jsou haters, kteří do ní jednou bomby. Zbylých 50 jsou fanoušci, chtějí napsat hezkou zprávu, jenže to nejde, zapadne to. Haters streamy furt spamují. Jsem jeden z moderátorů, je nás celkem pět. A i když jsme na streamu všichni, tak to absolutně nestíháme. Nestíhá se to blokovat, banovat, nic. Jen občas nám zbyde jako možnost vypnout komentáře. Lidi pak nadávají, že Áďa vypnula komentáře, ale to nedělá ona, to dělají moderátoři. Vypneme chat na pár minut, necháme je, aby se uklidnili, a pak to zase zapneme.

Co podle vás haters vadí? Kde se v nich takové reakce berou a proč?
A:
Jim vadí to jak vypadám, že si furt něco kupuju, že beru peníze od nich, že nejdu do normální práce.

Ale tak ty peníze vám přeci posílají dobrovolně.
A:
Právě.

D: To je ono. To je stejné jako u mě na Twitchi. Ten člověk když nechce poslat donate, tak ho nepošle. Občas se najde někdo, kdo nám posílá peníze dobrovolně, chce nás podpořit. Ty peníze jsou na podporu tvůrců, u Ádi je to na TikTok, YouTube. Ona z toho koupí zvířátkům věci, koupí si něco na sebe. Ale ukáže to v haulu a tím pádem je to na tvorbu videa. Nejčastější otázka na streamu je „proč jí to posíláte?“. Tak když chce někdo podpořit, tak podpoří.

Když se objevil #srpenbezadel, jak jste na to reagovala?
A:
Hned jsem se z toho složila. Nebyla se mnou komunikace, zvracela jsem, hlava mě bolela. Chytlo mě žebro, že jsem se nemohla pohnout. Nic moc.

D: Psychický tlak byl zdrcující. Měl jsem co dělat, abych jí dokázal pomoct. Bylo to pro mě těžký. Nakonec jsme zjistili, že to udělal jedinej člověk. Začal to, ale pak psal, že neví, že se toho lidi chytli. Ptal jsem se lidí z mojí komunity, pár streamerů. Všichni mi říkali, že si toho všimli.

Na internetu, i do médií, se k vám vyjadřovala i vaše rodina, zejména vaše sestra. Vztahy mezi vámi vypadaly napjatější. Jak je to mezi vámi teď?
A:
Oni říkají, že jim na internetu dělám ostudu. A hlavně nechtějí, abych byla s Davidem. To kvůli tomu, že ještě nevydělává. Vadí jim i, že nemá zuby. Oni mi ho prostě zakazují. Teď se nebavíme vůbec.

Takže je to, dalo by se říct, vy dva proti všem?
A:
Jo.

Stojí to vůbec za to? Všechen hate, problémy s rodinou. V minulosti jste mluvila o tom, že vám natáčení videí pomáhá psychicky. Není tomu teď ale paradoxně naopak?
A:
Občas jo. Beru i vitamíny na uklidnění.

Komentáře pod videi a příspěvky taky nebývají nejslušnější. Ty čtete?
A:
Občas si to přečtu, ale David mi pořád říká, ať to nečtu.

D: Když už to jsou fakt hnusný komentáře, v chatu nebo pod videem. Tak říkám: ‚Miláčku, nečti to, nech to plavat, ignoruj to. Čti jen to hezký, kde ti lidi něco přejí.‘ Teď se snažíme, aby četla jen ty dobré komentáře.

V posledních týdnech se kolem vás objevila řada kontroverzí, pomluv. Třeba to, kdy jste ve videu ukázala paragraf zákona, který byl ale vymyšlený. Jak se to stalo? Doopravdy vám ho někdo poslal s tím, že vám chce pomoct?
A:
Na Instagram mi napsal nějaký kluk, co mi i tvrdil, že má kamarády policajty, že můžu proti lidem použít tenhle „zákoník“, ale já jsem nevěděla, že to je falešný. Použila jsem to do videa a lidi z toho začali dělat problémy.

D: On toho zneužil, aby měli lidi další content a měli co řešit.

Řešili jste to spolu?
A:
Řešili jsme to s policií.

D: Řešil jsem to s policí s tím, že on zfalšoval zákon. Řeší to policie tam, kde bydlí. Dostanu pak výpis toho, co se v té věci stalo. Řeším to já, nechci, aby to Áďa řešila i kvůli stresu, který kolem toho je. Má stresy s hejty a streamy, teď by do toho měla řešit ještě policii.

A: A hlavně kvůli bývalýmu mám záznam v trestím rejstříku.

Cože? Jak to myslíte? Váš bývalý přítel teď několikrát prohlásil, že jste ho týrala. Je to pravda?
A:
On si to vymýšlí, chce ze mě udělat tu špatnou a ze sebe dobráka. Zkoušela jsem to s ním řešit, ale on si nás furt blokuje. Jak jsem ho zmlátila, to si zasloužil. Nejenom, že se navážel do mojí mámy, ale už na mě v bytě i útočil.

D: Byla to sebeobrana.

To jste s policií řešila?
A:
Ne. Vyjela po mně i jeho máma a já si řekla, že to s policií řešit nebudu. Furt jsem se obhajovala lidem, aby mu nevěřili, že já se jen bránila. Ale lidi furt věří jemu.

Čím to podle vás je?
D:
On je nemocný. Poškozuje Áďu a ukazuje jen to, co mu hraje do karet. Zkusil jsem to s ním řešit i přímo, viděli jsme se. Sliboval, že už to neudělá. Bum, za měsíc znova. Je to podle mě jasný, snaží se přiživit.

Jde o první část rozhovoru se Shopaholic Adel. Druhá část vyjde zítra, Adéla s Davidem v ní prozradí, jaké mají plány do budoucna, co spolu nejradši dělají, ale i jak vznikla její internetová přezdívka. V následujících dnech pak zveřejníme i vzkazy Adély a Davida pro jejich haters.

Témata: Shopaholic adel