Středa 1. května 2024, Svátek práce

Shopaholicadel a partner David Pražák | foto: Tilen Vajt/Pavel Dvořák

Bizarní influenceři se často dostávají na hranu zákona. Dle odborníků si myslí, že jsou nedotknutelní

Bizarních a praštěných influencerů je u nás mnoho. Často se jedná o nevinné ňoumy, kteří se ke slávě dostali jako slepý k houslím. Někteří si však myslí, že jsou díky své slávě nedotknutelní a zřejmě i bezúhonní. Zachází tak často za určité hranice morálnosti a dokonce i zákona. Dle odborníků záleží převážně na jejich osobnosti.
  10:00

Na internetu se v Česku stále častěji stávají známými uživatelé svým zvláštním a podivným chováním, než obsahem, který tvoří. Takovým ukázkovým a známým případem je bizarní influencerka Shopaholic Adel. Ta se do povědomí veřejnosti dostala už mnoho let zpátky, když se se svým vystoupením v Superstar zařadila do tamní hvězdné pěchoty nejhorších účastníků. Od té doby natáčí jednoduchá videa na TikTok a YouTube. Slavná však není pro svojí tvorbu, jako spíše pro své divné chování převážně na streamech. Sama si nebere servítky, dělá si a říká vcelku cokoliv co chce. Někdy se se svým chováním dostává však na hranu zákona.

Co bylo dříve bizár je teď terno. Nutno dodat, že si mnozí neuvědomují, že mnoho momentálně uznávaných influencerů se proslavilo právě svým bizarním chováním. Za influencera s takovým příběhem se dá považovat například streamer Opat. Ten byl dříve mnoha uživateli označován za čirého blázna, který jen sprostě nadává a dělá šílené vylomeniny na živých vysíláních. Právě tímto chováním na sebe upoutal pozornost a nyní je jeden z nejslavnějších a nejpopulárnějších streamerů u nás.

K tomuto příběhu existuje i opak, a to když se z uznávané osoby stane bizár. Youtuber Tary dříve natáčel pro mnohé zajímavá a vtipná videa o parkouru, přičemž se těžko v řadách uživatelů hledali jeho odpůrci a hejtři. Učil sledující různé parkourové triky a nabádal je ke sportu. Postupem času se jeho obsah začal měnit. To, co vytváří teď, se s jeho předešlou tvorbou nedá srovnávat.

Co když ale někteří takoví influenceři zajdou s tím, co dělají, či se svou tvorbou daleko? Již zmíněný Tary byl v posledních letech mnohokrát terčem kritiky za své neurvalé chování k fanouškům. Zahrával si dokonce i se zákonem, když na svůj Instagram zveřejnil video, na kterém natáčí, jak jede ve svém autě vyšší než povolenou rychlostí.

Někteří influenceři si zřejmě myslí, že díky slávě si mohou zahrávat se zákonem a dělat si to, co se jim zamane. Již zmíněná Shopaholic Adel má v poslední době doslova pletky se zákonem. Její nejnovější kauza se týká pomluv, které šířila o svém bývalém příteli Davidu Pražákovi. O něm na jednom ze svých streamu řekla, že má AIDS. Adélino chování už bývalý partner zřejmě nechtěl tolerovat, a tak se rozhodl, že na Adel podá trestní oznámení.

Není to její jediný výrok, kvůli kterému se dostala do problémů. Její přání smrti odpůrcům naštvalo nejednoho sledujícího. Co však dává takovým pocit toho, že si mohou na sítích říkat, co chtějí bez jakéhokoliv postihu? Někteří si zřejmě myslí, že jsou nedotknutelní a beztrestní. „Záleží to na osobnosti toho člověka. Máme to české úsloví, že sláva stoupá do hlavy. Ti lidé mnohdy mají opravdu pocit, že pak když jsou takto známý, tak ty zákony pro ně platí jen omezeně, nebo ne všechny a že jim všechno projde,“ říká pro Antiyoutuber.cz psychiatr a sexuolog Ondřej Trojan.

@bizarek0 #shopaholicadel ♬ původní zvuk - konec_shopaholicadel

Sláva tedy může s psychikou člověka, který tu osobnost má nastavenou jinak pěkně zamávat. „Vždy to souvisí primárně s jejich osobností. Člověk se stabilní osobností, který není lidově řečeno vyšinutý, tu slávu ustojí,“ doplňuje Trojan. Sláva může pohnut s myšlením člověka, který ani nemusí mít nějaké psychické onemocnění.

Sláva tedy rozhodně není pro každého. Bohužel se mezi influencery objevuje mnoho těch, kteří ji nezvládají a páchají tak často i dokonce činy na hraně zákona. Jak říká Trojan, někteří si zřejmě myslí, že je na ně zákon krátký a oni se jím do jisté míry řídit nemusí. Platí pro ně však stejně jak pro kohokoliv jiného. Pokud tedy právě jistý influencer řekne, či udělá na sítích něco trestného, co spadá do vyjmenovaných trestných činů, musí to uživatel, který si toho všiml oznámit na policii.

Jsou tedy činy, které trestné jsou a ten, kdo ví že se staly, je nahlásit nemusí. Některé však dle zákona ano. „Máte oznamovací povinnost u vyjmenovaných trestných činů. Ty, které nejsou vyjmenované, tak tam oznamovací povinnost nemáte. Kdokoliv může podat trestní oznámení, pokud se domnívá, že byl spáchán trestný čin,“ říká pro Antiyoutuber.cz advokát Štěpán Ciprýn. Znamená to tedy, že když se někdo domnívá, že jistý influencer dělá něco nezákonného, má vždy možnost podat na něj trestní oznámení.

@martinmatesgabko Takového nájemce chceš #fyp #foryoupage #foryou #fypシ #shopaholicadel ♬ původní zvuk - Martin Mates Gabko

Bizarní influenceři zachází tedy často za jisté hranice morálky a zákona. Co s tím však dělat? Dají se podnikat již zmíněné kroky, jako nahlášení trestného činu na policii. Má to však smysl? Bizár u nás zřejmě nikdy nevymře. Když jeden zmizí, rychle se objeví další. Jde o něco, co Češi rádi sledují. I když se na sítích někteří často nechají slyšet, že už chtějí konec těchto podivínů na internetu, sledují je nadále.