Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

Shopaholicadel | foto: Tilen Vajt, Pavel Dvořák

Shopaholic Adel lidé nabízí falešné spolupráce. Bacha na to, může to být trestné

Adéla Pulcová alias Shopaholic Adel je česká bizarní tiktokerka a influencerka. Stejně jako většina známých lidí, i ona má své hatery. Lidé ve facebookové skupině Cringepage Adel jí dle věcí, které sami sdílí, sledují a posílají jí falešné nabídky spolupráce. Šikana na internetu, o kterou by v některých případech mohlo jít, je však trestný čin.
  14:19

Jedna ze sledujících Shopaholic Adel, Adély Pulcové, se rozhodla pro vytvoření facebookové skupiny zaměřené právě proti známé osobě českého internetu. Spolu s dalšími členy skupiny pravidelně prozrazují Adéliny soukromé informace, vysmívají se jí a sdílejí její polohu.

Adéla Corti založila facebookovou skupinu věnovanou Shopaholic Adel 22. dubna 2022 a denně má desítky nových příspěvků. Ve skupině je aktuálně 5,5 tisíce členů, kteří pravidelně sdílí veškerou tvorbu influencerky a vysmívají se jí. Někteří dle příspěvků, které sdílí, dokonce úmyslně dojíždí k jejímu bydlišti a sledují, kde se Pulcová pohybuje. Fotí si ji v obchodních centrech i na benzínových pumpách. Skupina má i svůj Instagram, který má dokonce více něž třiadvacet tisíc sledujících.

Některé příspěvky ve skupině pak byly screenshoty datované ještě před založením skupiny. Podle některých uživatelů pochází z předchozí skupiny. Zakladatelka tvrdí, že s nimi nemá nic společného, ostatní uživatelé dodávají screenshoty, na kterých však figuruje její jméno.

Jeden z příspěvků ve skupině.

Hlavní postavou skupiny je sama zakladatelka, která dohlíží na její chod. Ta někdy dle příspěvků, které zveřejňuje, zachází tak daleko, že se například vydává za reklamní agentury a posílá ji e-maily s prosbou o setkání.

„Dobrý den paní Pulcová Pražáková, objevili jsme vás jako úspěšnou influencerku a youtuberku a myslíme si, že jste pro naši castingovou agenturu ta pravá,“ začíná mail Corti, který sama ve skupině zveřejnila. „Mám to poslat? V příloze je její kozofotka,“ ptá se. Jde o mail, který je příkladem zmíněného jednání ještě před založením skupiny. Figuruje na něm však její jméno. Corti ale tvrdí, že ona sama nikdy nic takového nepsala a má se jednat o podvrh.

Členové skupiny se také domlouvali o tom, že si nakoupí lístky na Hvězdnou talkshow, kterou má Pulcová moderovat. Chtěli tam jít prý proto, aby se jí mohli vysmívat. Proti tomu se pobouřili jak organizátoři talkshow, tak další členové facebookové skupiny.

Corti tvrdí, že to není pravda. „Toto chtěl udělat FatDad, který se skupinou nemá nic společného!“ napsala Corti redakci antiyoutuber.cz. Proti tomu však mluví screenshoty ze skupiny, na kterých figuruje i Corti.

Plán členů skupiny vydat se na hvězdnou talkshow

„Tak se nedivte, když Pulcové vyhrožujete, to už ani není vtipné,“ kritizoval jeden z komentářů ve skupině, ten však, jako mnohé další, od zveřejnění článku, zmizel. Několik bývalých členů skupiny navíc redakci svěřilo, že od zveřejnění článku proběhla ve skupině čistka a mnoho lidí bylo vyhozeno. Mezi nimi právě i zdroje redakce, které ve skupině přitom nikdy ani nebyly aktivní, pouze sledovaly dění.

Příspěvek Shopaholic Adel.

O podobné falešné e-maily se zakladatelka pokusila několikrát. Pulcová o celé věci moc dobře ví a zakladatelce skupiny poslala i předžalobní výzvu, která poukazuje na porušení zákonů v oblasti výtržnictví, pomluvy, pronásledování či mravní narušování výchovy mládeže. Corti se pak pomocí skupiny pomohlo vybrat více než pětadvacet tisíc. Prý na právníky. Corti zároveň tvrdí, že předžalobní výzva jí poslána nebyla, ale že jí naopak ona poslala Pulcové.

Chování Adély Corti a lidí ve skupině přišlo lidem natolik zvrácené, že na oplátku založili instagramový profil Já, mé druhé já a Corti, který její chování odsuzuje. Na Instagramu pak lidé sdílejí důkazy, že Adéla Corti si mnoho lidí zablokovala poté, co od nich obdržela peníze. Tvrdí, že finance využívá pro své osobní věci, nikoliv na právníky nebo na zničení Shopaholic Adel, jak slibovala.

Corti jakoukoliv vinu odmítá a tvrdí, že Pulcová na ni posílá jakékoliv výzvy naprosto zbytečně. O profilu na Instagramu, který odsuzuje její chování ví. Za ním prý stojí partner Pulcové David.

„Za stránkou stojí David s Adélou a jejich podporovatelky. David se k tomu v hlasovkách přiznal. Zašli tak daleko, že dojeli před dům mých rodičů, zveřejnili jejich adresu a posílali nenávistné dopisy mé mámě,“ vyjádřila se Corti. O tom, že by ona a lidé ze skupiny jezdili před dům Pulcové, nic neví.

„Tento případ není ojedinělý a šikana na internetu je velmi častá. Celosvětově je ale problémem, že je také velmi těžce dokazatelná a policie ji nerada řeší,“ řekl pro redakci antiyoutuber.cz psychoterapeut a expert na kyberšikanu Michal Kolář.

Témata: Shopaholic adel