Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav

Shopaholicadel | foto: Tilen Vajt/Pavel Dvořák

Komentář: Jaká je Shopaholic Adel v reálu? Naivní, ale klidnější než na sítích

Rozhovor se Shopaholic Adel vyvolal v naší redakci nejednu debatu. Celé setkání bylo vlastně úplně jiné, než jsme dopředu čekali. Bizár, který by nejeden člověk tušil, nepřišel. Zůstala v nás spíš lítost a pocit, že by si všichni měli alespoň zprostředkovaně zažít, jaké osobní setkání s Adélou a Davidem je. I proto vznikl tento komentář.

Internetová osobnost Shopaholic Adel je známá kdekomu. Sociální sítě, hlavně TikTok, v posledních týdnech naprosto ovládla. Jenže jaká je v reálu? Odpovídá to, jak se ve videích chová, i tomu, když ji potkáte na ulici? Bude stejně drsná, jako když odpovídá na komentáře na streamu? Asi takové otázky jsme si pokládali, když jsme minulý týden na Adélu a jejího snoubence Davida čekali v redakci. Dorazí vůbec? O tom, že sice něco slíbí, ale nakonec nedorazí, jsme už taky slyšeli. Na optimismu moc nepřidalo, že měla dvojice, která se do Prahy vypravila z Chomutova, zpoždění čtyřicet minut.

Na první pohled vás zaujme asi to, jak je Adéla drobná. A jak se očividně v redakci necítila úplně ve své kůži. Když procházela kolem našeho stolu a šla točit první rozhovor pro expres.cz, vypadala hodně zaraženě. Měla překřížené ruce přes prsa, sklopenou hlavu.

Při samotném povídání člověka zarazilo asi hlavně to, že na rozdíl od TikToku, kde dominantně z dvojice působí právě Adéla, hovor řídil hlavně David. A nutno říct, že osobně působil mnohem inteligentněji než na videích, kde se mu dostává vždy jen pár sekund. Snažil se Adélu bránit, když samotná zmínila něco, co zjevně vyhodnotil jako potenciálně škodlivé, hned dodal svůj pohled. Jako třeba, když se Adéla rozpovídala o svém minulém vztahu a řekla nám, že má kvůli napadení bývalého partnera záznam v trestním rejstříku. David prakticky okamžitě vyhrkl, že šlo o sebeobranu.

Povídali jsme si něco kolem půl hodiny a během té doby se uvolnila i sama Adéla. Zatímco ze začátku seděla v židli schoulená, ruce složené na prsou a schované v podpaží, ke konci už gestikulovala a smála se. Možná i kvůli tomu, že jsme se hned ze začátku rozhodli vést celý rozhovor v poměrně vážné rovině. Vyptávat se na to, kdo smí a nesmí chodit u nich doma kakat, jsme zkrátka nechtěli.

Jak to mají David a Adéla mezi sebou, to je taky jedna z věčných otázek internetových diskuzí. Je asi důležité si uvědomit, že před námi se chovali přeci jen trochu jinak, než jak se doma baví v soukromí mezi sebou.

Z toho, jak se bavili s námi, působili vlastně úplně jinak. Jde poznat, že jejich vztah je trochu naivně dětský, asi jako když každý z nás zažíval jednu z prvních lásek v teenagerských letech. Když už byli při našem povídání oba uvolnění, vtipkovali spolu. Asi tak, jako spolu ve skupině kamarádů vtipkují dva zamilovaní středoškoláci. Chvílemi rozhovor unikl do momentů, kdy si Adéla žádala od Davida pochvaly. Je to vidět ve druhé části námi vydaného rozhovoru, kdy se Adéla dožaduje kladného hodnocení svých kulinářských výrobků.

Určitě je potřeba náš osobní zážitek brát s rezervou. Oběma zpovídaným určitě dobře došlo, že by se měli chovat slušně, jinak pro ně hodiny nahraného materiálu nebudou nejpozitivnější. Závěr z našeho sezení s Adélou a Davidem je však jeden.

Po konverzacích, které jsme v redakci po skončení rozhovoru vedli, nám všem vlastně došlo, že si Adéla doopravdy neuvědomuje, jak ničivý vliv může mít její internetová prezentace na její civilní život. I navzdory otázkám, zda by se neměla líp, kdyby z internetu odešla, stále tvrdila, že jí to prostě zkrátka baví. Což vlastně působí tak, že je to největší pravda. Protože je potřeba si přiznat, že jelikož žádné spolupráce, jak sama přiznala, nemá, výdělky z YouTube a TikToku sice nebudou zanedbatelné, rozhodně ale nebudou tak vysoké, aby racionálně přemýšlejícímu člověku za všechen ten poprask stály.

Co dál se Shopaholic Adel? Upřímně, kdo ví. Ona se natáčení a streamování nevzdá, protože jí to jednak baví a zároveň i živí. Apelovat na její sledující, aby ji přestali urážet, je asi také zbytečné. Její prezentace je natolik kontroverzní, že si ostré reakce vyslouží od některých lidí vždy. Možná je nejvhodnější se nad Adélou zamyslet jako například jako nad svým dospívajícím sourozencem. Chtěli bychom, aby se podobně někdo choval k naší patnáctileté sestře? Té taky mnohdy nedochází, že na kritiku se dá reagovat i jinak, než sprostými nadávkami a křikem. A právě tak bychom asi my, jakožto publikum, měli, nebo spíše mohli, začít brát.