Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

Shopaholic Adel zažívá těžké období. Sledující jí stále padají. | foto: repro z YouTube kanálu Shopaholicadel

Co dál se Shopaholic Adel? Skončí sama, nebo o ni opadne zájem

„Ahojky, lidičky a zlatíčka, mám vás všechny moc ráda.” Věta Shopaholic Adel, která se objevila v prakticky každém videu, TikToku či příspěvku. Tahle, ale i jiné hlášky Adély Pulcové z Chomutova, zahltily v posledních měsících sociální sítě. Po sérii dramat se ale odmlčela. V komentáři se zamýšlíme, zda je toto konec jejího influencerství.
  18:16

Jestli jste ještě před pár měsíci nevěděli, kdo je Shopaholic Adel, teď jste o ní určitě slyšeli. Hlášky jako „Proč by Markétce upadávala hlava, ty debile?“ nebo „koupila jsem si Miss Sporty řasenku“ se rychle staly slavné na TikToku, jako zvuk je do videí používal kde kdo. Pak se stal pro některé zázrak, Adéla Pulcová alias Shopaholic Adel se na TikTok vrátila. 

Jenže co začalo jako rychlá cesta ke slávě, zdá se, ještě rychleji končí. Adéle za týden napříč sociálními sítěmi ubylo minimálně sto tisíc fanoušků. Důvodů pro to je hned několik. Nejčastěji se však objevují tyto důvody.

Lži, agrese a padělané dokumenty

Adéla podle mnohých lže. Toho si jde všimnout už na jejím TikToku, kde hojně streamovala. Co řekla v jedné větě, hned v té další vyvrátila. Už poměrně legendární je její tvrzení, že má alergii na česnek. Když pak četla složení instantní polévky, kterou prodávala na e-shopu, byl v ní právě... česnek. Na onom streamu předstírala, že složení nemůže přečíst a neví, co dál polévka obsahuje. Právě to podporuje spekulaci, že se jedná pouze o přebalené instantní polévky ze supermarketu, ač je nabízela s popisem, že se jedná o její nejoblíbenější nudlovou zeleninovou polévku. Později do složení na webu česnek přidala. Mění se ale i její vyjádření ohledně těhotenství. V jednom videu tvrdí, že otěhotnět nemůže, v dalším tvrdí, že sice ano, ale bylo by to pro ni nebezpečné. V následujících videích pak tvrdí úplně jiné věci. A to se lidem nelíbí. Podstatou sociálních sítí je mimo jiné i autenticita tvůrců. Ne stále dokola další a další lži. 

Adéla je agresivní. Vidět to jde právě v živých vysíláních. Stačí se přidat na pár minut a neunikne vám, jak na komentáře fanoušků odpovídá útočně, zle a s mnoha vulgaritami. 

Pomlouvá. A to ať už jiné influencery, jako třeba Domi Alagia či Honziho Michálka po Clash of the Stars, nebo i svou vlastní rodinu. Ta se k Adéle opakovaně vyjadřovala a nutno říct, že vždy slušně a věcně. 

Vymýšlí si. Asi poslední kapka pro mnohé sledující. Poté, co její sledující začali rychle ubývat, začala Adéla zjevně hledat cesty, jak pád zastavit či alespoň trochu zmírnit. Vymyslela si tehdy paragraf zákona, kterým začala vyhrožovat. „Já vám sem dám jednu fotku, myslím si, že by vás mohla hodně zajímat. Jestli se neuklidníte, tak by asi hodně z vás nechtělo být na policii nebo dokonce u soudu. To je totiž taková jedna zprávička ze zákoníku, tak si to přečtěte a zamyslete se,“ vzkazuje Adéla. Poté ukázala jakýsi screenshot, který byl na první pohled padělaný. 

V hlavičce obsahuje název paragrafu Příjmy z závislé činnosti (influencerství). Následuje definice, jejíž částí jsou protiprávní zákony dle paragrafu 10, zákoníku 2,“ které říkají, že „je přísně zakázáno ovlivňovat uživatele sociálních sítí k urážkám a připravování akcí k odstranění veřejně známé osobnosti (od 100000 odběratelů). V případě porušení odnětí svobody.“ Sice později Adéla začala tvrdit, že jí paragraf poslal někdo ze sledujících. 

Otázka však je, co s Adélou bude dál. Kvůli influencerství si nedávno udělala živnost, tvrdí, že jinou práci nemá. A teď už pár dní mlčí. V pondělí sice přidala na TikTok video, v tom ale pouze děkuje snoubenci Davidovi. „Strašně moc tě miluji, a děkuji ti za to že jsi se mnou jak v dobrém tak ve zlém, nikdy v životě o tebe nechci přijit znamenáš pro mě mnoho,“ píše v popisku. Oproti jiným příspěvkům ale asi zapomněla vypnout komentáře. A lidé jí to dávají sežrat. „A bude haul z nákupu sledujících?“ píše jeden z komentujících. Naráží tak na fakt, že Adéle sice pár sledujících nárazově přibylo, další ale stále odcházejí. Další se přidávají s tím, že se těší na srpen bez Adély.

@shopaholicadel.oficial @fregamercz2 ♬ V Oblakoch - Sima & Ben Cristovao

Potřeba je ale říct, že některé komentáře s kyberšikanou, na kterou se Adéla v minulosti oháněla, už hraničí. Je tak jen otázka, co současná situace udělá s jejím psychickým stavem. V minulosti jsme nejednou mohli vidět, že Adéla jen těžko rozeznává rozdíl mezi upřímnými komentáři a těmi, které si z ní zjevně dělají legraci jen proto, aby dál tvořila obsah. Influencerka si na pozornost statisícového publika bezpochyby zvykla, tomu nasvědčovalo i její chování na streamech, kde byla každé vysílání víc a víc sebevědomá, ale zároveň i víc drzá směrem k fanouškům. 

Co bude dál?

K zamyšlení je ale i to, proč tolik lidí právě Adélu sleduje. Připodobnit bychom její působení mohli k Výměně manželek, kterou sleduje převážně generace rodičů sledujících Adély. Nejeden sociologický výzkum ukázal, že hlavním důvodem, proč na Výměnu lidé koukají, je škodolibost. A podobně tomu bude ve velké míře i u Adély. Lidé rádi pozorují život někoho, kdo se dle nich má hůř než oni. A doba sociálních sítí, kdy jsou mnozí influenceři online prakticky nonstop, tomu jen nahrává. Mnohým přinese sledování bizarních účtu určitou úlevu. 

Budoucnost Adély se může nyní vydat několika směry. Odejde ze sociálních sítí. To by byl krok, který by dozajista v dlouhodobém měřítku pomohl její psychice. Jenže v blízké budoucnosti by mohl přijít opačný efekt. Jak už bylo řečeno, na pozornost internetového publika si Adéla už zvykla. Zároveň jsou pro ni sociální sítě a prodej merche zdrojem peněz. Náhlý ústup slávy by proto nemusel dopadnout dobře. Vidět to jde už nyní, kdy kdysi hojně aktivní influencerka prakticky nepřispívá. Na druhou stranu sice tvrdí, že na tom není fyzicky a psychicky dobře, zdroje z Chomutova, kde žije, však mluví o tom, že se pohybuje ve městě, sedí v kavárnách a na první pohled vypadá, že je naprosto v pořádku.

Omluví se a změní (alespoň na čas) tvorbu. Situaci, kdy influencer něco pokazí a ohrozí tím svou kariéru, jsme viděli už několikrát. Obecně platí, že přijít s omluvou, nasypat si popel na hlavu a snažit se vydat na novou cestu, je nejlepší řešení. Povedlo se to influencerům v zahraničí a i některým v Česku. Jestli by to však zvládla i Adéla, je jen otázka.

Dá si (kratší) pauzu a bude pokračovat tak, jako do teď. To už ostatně udělala, když měla téměř roční přestávku od TikToku. Sice tvořila na jiné sítě, ale TikTok ji dává největší dosah. Její návrat fanoušci lačnící po bizáru uvítali, i proto ji sledující raketově narostli za pár dní. Tehdy však za sebou neměla tolik kontroverzí jako v posledních měsících. Fanoušci už jí mají dost a mnohé jen zajímá, jak její příběh dopadne. V takovém případě se dá čekat, že čísla budou dál padat a po čase už Adéla přestane tak početné publikum zajímat úplně.

Máte na osud Shopaholic Adel jiný názor? Svěřte nám ho v diskuzi!