Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Adam Kajumi se snažil pomoct rodině, které shořel dům | foto: instagram.com/spolecne_to_zvladnem

Rodina ze Skalice přišla o dům, ze sbírky nedostane ani korunu. Na podvod upozornil Adam Kajumi

Rodina ze Skalice u České Lípy bez domova na Štědrý den. Smutný příběh, který zaplnil celý český internet a Česko se spojilo, aby rodině pomohlo. Na transparentní účet se vybraly statisíce korun, zdá se však, že peníze už rodina neuvidí. Pravděpodobně šlo o podvod, na který upozornil influencer Adam Kajumi.
  18:00

Jen několik dnů před Štědrým dnem se rodina ze Skalice u České Lípy dostala ze dne na den na ulici. Jen v pyžamu uprostřed noci zůstali stát se dvěma dětmi před domem, který byl celý v plamenech. Na pomoc jim se vybraly statisíce korun. Na transparentním účtu se však začaly dít podivné transakce. Na podvod upozornil influencer Adam Kajumi.

O co v celém případu jde? Helena Jirotková s partnerem a dvěma dětmi si z hořícího domu stihli na poslední chvíli zachránit jen život. Dům byl sice pojištěný, pojišťovna jim však vyplatila jen zlomek částky, která byla uvedená ve smlouvě. Pojišťovna totiž uplatnila takzvaný index podpojištění, což znamená, že pokud je pojistná částka nižší než hodnota nemovitosti, pojistné plnění se sníží o tolik procent, o kolik je nemovitost podhodnocená.

Pojistné plnění tak stačilo jen na doplacení hypotéky. Na nový domov, ale třeba i vánoční dárky pro malé děti, nezbylo nic. Na pomoc rodině se tehdy spojilo celé Česko a na transparentní účet své peníze posílaly stovky cizích lidí. O příběhu rodiny se také dozvědělo několik influencerů, mezi nimi i Adam Kajumi. Ten se rodinu rozhodl navštívit a na svůj TikTok s partnery ze Skalice zveřejnil video, ve kterém vyzval své sledující, aby rodině pomohli.

❤️ Návštěva Adama ❤️

Vážený Adame,

dovolte nám, abychom Vám tímto poděkovali za Vaši návštěvu. Dne 26.1.2023 jste přijel do Skalice u České Lípy, aby jste mohl osobně poznat naši rodinu a náš příběh. ❤️
S ochotou, pochopením a velikou pokorou jste natočil místo neštěstí a zachytil srdce našeho teď už ztraceného domova.
Chceme Vám říct, ze jsme Vám velice vděčni za Váš čas a pomoc.
Velice Vám děkujeme i za to, ze jste nám dal příležitost poznat tak úžasnou osobnost a člověka, kterým Vy bezesporu jste.
Jsme vděčni za to, že jsme se s Vámi mohli setkat a že jste se stal součásti našeho příběhu.
Ještě jednou děkujeme a přejeme Vám tímto hodně štěstí, úspěchu ale především zdraví jak v pracovním tak osobním životě.

S pozdravem,
Helena a rodinou. ❤️

#adam#kajumifamily#kajumigang#kajumisquad#adamkajumi#adamkajumifamily#děkujeme#skaliceuceskelipy#pokora#úcta#dekujemezapodporu

27. ledna 2023 v 11:28, příspěvek archivován: 28. března 2023 v 17:38

Na pomoc rodině dárci vybrali statisíce korun. Před pár dny si však začali mnozí všímat, že se na transparentním účtu dějí podivné transakce. Téměř 19 tisíc korun za mikiny, 10 tisíc za nějaké webové stránky. Dárci se začínali divit, co se s jejich penězi děje. Mezi ně patřil i právě Kajumi a zdá se, že celá sbírka byla podvod. Ovšem ne ze strany rodiny, která přišla o všechno.

Už od začátku Jirotková děkovala jistému Lukášovi Kafkovi, který měl být rodinným známým a Pavlovi Papouškovi, na jehož jméno byl zřízen zmiňovaný transparentní účet. Kafka by měl být údajně právník, který na TikToku vystupoval pod přezdívkou Kapka naděje a mimo jiné údajně pomáhal různým projektům, na které věnoval za kratší časové období zhruba dva miliony korun.

K profilu Kapky naděje, který nebyl nijak spojený s nadací Venduly Pizingerové, však měla přístup i jistá Tatiana, která si v současnosti odpykává podmíněný trest odnětí svobody. Sama žena přiznala, že za podvody. Kajumi následně získal adresu, kde se v pondělí večer paní Tatiana nacházela a rozhodl se ji kontaktovat. „Tiktoker Jimmie Stephys sepsal všechny transakce a nakonec našel účty, kam peníze odcházely,“ vysvětluje Kajumi redakci antiyoutuber.cz. Po tom, co mu společně s Papouškem údajně lhali, se rozhodl celou konfrontaci streamovat na TikToku.

Odhalený podvod

Livestream trval hodinu a po dobu vysílání byli přítomní Papoušek i paní Tatiana. Podle slov Papouška prý jen dostával informace, jaké transakce má na účtě dělat a co k nim má psát. To mu prý celou dobu psal ve zprávách Kafka. Paní Tatiana celou dobu tvrdila, že měla pouze přístup k instagramovému a tiktokovému profilu. Za vším prý stojí Kafka.

Po hodině se však přiznala, že za celým podvodem stojí ona. „Vyhlídla si rodinu, které shořel celý dům včetně dokladů a nechala pod záštitou toho profilu vytvořit transparentní účet. Myslel jsem, že to je všechno podložené smlouvami,“ popisuje Kajumi. Na konci živého vysílání přijíždí policie, paní Tatianu odváží a Kajumi stream vypíná při vstupu na policejní stanici.

Kajumi byl v celém příběhu zainteresovaný téměř od začátku. „Lidi si těch podezřelých transakcí všimli před pár dny. Po tom, co se ke mně dostala adresa kde jsou, jsem je chtěl konfrontovat. Jeli jsme tam ještě s jedním tiktokerem, který jim boural dům a zdržela se mu faktura,“ vysvětluje Kajumi. Bez neproplacené faktury by se podle něj na podvod možná nepřišlo.

Jak to bude se zamotaným příběhem údajných podvodníků pokračovat je otázkou. Paní Tatianu údajně policie pustila. Rodina, která před Štědrým dnem přišla o vlastní domov, však z vybraných peněz nic nedostala.

Témata: Adam Kajumi