Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

Drahá škola pro „influencery“ | foto: archiv

Drahá škola pro „influencery“: Místo limuzíny dodávka, stáže v Hollywoodu a Adam Kajumi

Multimediální střední škola U2B v Buštěhradě je v Česku jedinečná svým zaměřením. Kromě klasických předmětů jako jsou jazyky či matematika se studenti učí gaming, skládají své písničky, tvoří videa na YouTube, nebo hrají v seriálech. Školu podporuje i Adam Kajumi. Jednalo se o díru na trhu, tvrdí ředitel. Podle expertů je to nesmysl.
  14:17

Škola U2B se nachází nedaleko od Prahy, v Buštěhradě. Nemá však klasickou školní budovu, sídlí v rodinném domě. I její obor je poměrně neobvyklý, vede žáky k profesi influencerů. Mnoho studentů má vlastní kanály na YouTube, jiní hrají ve filmech a seriálech. Podle ředitele se jednalo o chybějící koncept na trhu. Odborníci nevědí, co si o vzdělávacím programu myslet.

Střední škola vznikla v návaznosti na SŠ multimediální tvorby ve Slaném. Ředitel Daniel Černý ji odtud převzal, změnil název, zřídil nové sídlo v Buštěhradě a zavedl nové zaměření. V pobočce ve Slaném se stále vyučuje, stejně tak jako v druhé pobočce na Barrandově. I proto má škola již své absolventy. O tom, že by zde byly vyšší ročníky a absolventi, studenti však nevědí.

Barrandovská a slánská pobočka školy se však nemohou pyšnit rodinným vzdělávacím prostředím, skvělou výbavou ani zajištěnou dopravou do školy. Influencerství, gaming a youtubering mají kořeny v Buštěhradě.

„Byla to díra na trhu a je to vidět i na počtu přihlášek a na zájmu o školu. Ty děti sem chodí rádi. Rodiče nám večer píšou, že to nechápou, ale že jejich dítě už se zase těší do školy,“ říká ředitel Černý.

Škola v domě jak z podnikatelského baroka se nachází v rodinném domě uprostřed obytné čtvrti města a na fotkách vypadá samozřejmě upraveně. Ve skutečnosti nemá dodělanou příjezdovou cestu a v částech chybí oplocení. MHD sem jezdí z pražského Zličína a Veleslavína a kdo chce mít zajištěnou dopravu od školy, musí si platit vyšší tarify školného, ovšem skutečnost se taky liší.

Škola U2B

Vyučuje zde patnáct pedagogů. Místo má kapacitu okolo padesáti žáků a každý rok přijímá okolo patnácti zájemců. Přihlášek minulý rok podle slov ředitele obdrželi přes sto a vybrali si pouze ty nejnadanější. Databáze škol Infoabsolvent však udává, že přihlášek bylo pětadvacet a všichni přihlášení byli přijati. Někteří studenti na základě své tvorby dostávají stipendia a jedním z nich je Matyáš Brotánek, který točí na YouTube.

Prostředí U2B se ani trochu nepodobá klasické škole. To, že se nachází v rodinném domě, je znát, školní lavice zde nenalezneme, místo nich žáci mohou využívat třeba pohovky nebo sedací pytle. Učebny se skládají z nahrávacího studia, gaming místnosti, ateliéru a profesionální natáčecí techniky. Gaming místnost podle slov studentů není doposud k dispozici. Její vybavení patří mezi nižší kategorii a nepyšní se příliš dobrým internetovým připojením.

„Vybíráme si fakt jen malé procento dětí. Koukáme na talent a motivaci. Vybírá je přijímací komise. Na známky taky trochu koukáme, ale rozhodně to není hlavní kritérium,“ sdělil ředitel Daniel Černý.

Nemálo studentů prvních ročníků již bylo na jiné střední škole, kterou nedodělali a přestoupili na U2B.

Školné za statisíce

Školné se pohybuje ve třech kategoriích. V té nejnižší dělá ročně něco málo přes pětatřicet tisíc a nabízí pouze základní vybavení. Například za půjčení techniky pro své osobní potřeby musí žáci platit, stejně tak jako za nadstandardní konzultace. Střední kategorie školného se pohybuje okolo sto tisíc ročně a slibuje nadstandardní mimoškolní aktivity a stáže v zahraničí.

Škola U2B

Za nejdražší kategorii musí žáci zaplatit 312 tisíc ročně a podle webových stránek obsahuje stáže v Hollywoodu, zda tam ale opravdu někdo byl, není známo. Složení žáků je opravdu diverzní, někteří z nich neplatí nic a některým rodiče hradí nejvyšší částku. O slibovaných stážích v Hollywoodu studenti nic nevědí. Prý se ale příští měsíc chystají do Říma. Ne však všichni. Ze školného cesty do zahraničí mají hrazeni jen ti studenti, kteří využívají nejvyšší stupeň školného. V nejvyšším školném je zahrnuta i cesta údajnou limuzínou, my jsme se ve škole byli podívat a limuzína je ve skutečnosti dodávka.

Většina žáků si školu zvolila nejen na základě oboru, ale také prý díky rodinné atmosféře a přístupu učitelů. Někteří studenti sami tvoří obsah na sociálních sítích, nebo ve filmu a jiní se stále hledají. Škola při přijímaní nepožaduje předchozí zkušenosti v oboru. Střední školu studuje i Tereza Taliánová, herečka a modelka. Škola ji podle jejích slov podporuje v tvorbě a vyhází jí vstříc.

Jako v každé škole se i na U2B musí vyučovat povinné předměty jako čeština, matematika a jazyky. Učitelé se podle žáků snaží o kreativní výuku. S pedagogy si žáci tykají.

„Tady se taky učí matika, nebaví nás jako třeba média, ale furt je to lepší než na základce. Učíme se to podle videí. Vše si vysvětlujeme společně. Navíc je to lepší, jak je nás ve třídě málo. Matiku, fyziku i chemii máme dohromady jen čtyři hodiny týdně, takže se to dá zvládnout,“ uvedli žáci prvních ročníků školy.

Odborníci se nad vznikem školy udivují a mnoho z nich tvrdí, že je nesmysl někoho naučit být influencerem.

„Myslím si, že taková škola může žáky naučit určitým mediálním schopnostem a rozšířit jim obzory. To, aby se staly influencery na základě vzdělání mi však nepřijde reálné. Influencerem se stane člověk, který je něčím zajímavý, nikoliv člověk, kterého to naučí škola,“ sdělila Kateřina Lánská z Informačního centra pro vzdělávání.

Témata: Adam Kajumi