Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

Měsíčně vydělávají statisíce za to, že na streamech spí. Tohle je Čech, který se tím živí

Jednou z cest, jak zpeněžit tvorbu na TikToku, jsou živá vysílání. Zatímco někteří streamují vaření či líčení, jiní na streamu nedělají nic. Leží v posteli a spí. Fanoušci se pak baví tím, že své oblíbence nejrůznějšími způsoby budí. Trend se nyní dostává i do Česka.
  11:30

Že vydělávat na sociálních sítích se dá nejrůznějšími způsoby, to už pochopil kde kdo. Někdo natáčí originální obsah, jiní mají reakční kanály, tvoří hudbu nebo třeba hrají hry. TikTok dal internetovému vydělávání a slávě ještě jiný rozměr. Živá vysílání se pro mnohé stala obživou. Zatímco část influencerů při živých vysíláních předává nějaký obsah, jiní jen žebrají o dárky, které následně jdou směnit za reálné peníze. Začíná se však rozšiřovat skupina influencerů, kteří při živých vysíláních nedělají nic. Oni totiž spí.

V angličtině se jim přezdívá Sleepfluencers. Co dělají? Jednoduše spí. Jedním z nejznámějších je Australan Jakey Boehm. Na TikToku ho sleduje přes 800 tisíc lidí a jen letos v květnu si za spací streamy vydělal přes 840 tisíc korun. Jak? Vydělává na tom, že ho sledující vzbudí.

Jeho streamy jsou přitom velmi jednoduché. Influencer leží v posteli, kolem něj jsou tlumená světla, ale za ním je bílá tabule. Na té je napsaný návod, jak ho nejrůznějšími zvuky probudit. Boehm si totiž nastavil, že každý dárek, který mu sledující pošlou, udělá jiný zvuk. Dárek v podobě vláčku spustí sirénu mašinky Tomáše, motýl zapne křik a třeba takové sluneční brýle populární písničku Chrissy Wake Up.

Control my room join the live

24. srpna 2022 v 11:13, příspěvek archivován: 24. srpna 2022 v 11:13

Boehm tvrdí, že pracuje každý týden v průměru kolem 45 hodin, streamovat začíná pravidelně kolem jedenácté večer. A jak potvrzuje, vydělává si víc než dobře. „Jsou za to peníze, které člověku dokážou doopravdy změnit život. Jen za první týden jsem vydělal pět tisíc dolarů,“ přiznal severu Business Insider.

Český sleepfluencer

Jeho úspěch inspiroval nejednoho tiktokového tvůrce, a to i v Česku. Jedním z účtů, který pravidelně streamuje spánek a následné buzení, je Profimann. Otec někdejší youtuberky Denisy TV. Její tvorba vzbudila rozruch hlavně mezi lety 2016 a 2019, a to třeba i kvůli podivnému chování k domácím mazlíčkům. Spekulovalo se tehdy o tom, že za jejím kanálem stojí právě její otec.

Profimanna sleduje na TikToku přes 380 tisíc lidí. Už v popisku profilu láká na pravidelné interaktivní spací streamy. Není na nich však jen on, nezřídka kdy se v posteli osvícené modrými světly objevuje i jeho dcera Denisa.

Někteří sleepfluenceři ale na živých vysíláních netouží po probuzení. Ač jim peníze a dárky poslat jdou, influenceři zkrátka jen spí. Jedním takovým je Alex Shannon. „Jít spát či si dát šlofíka je něco, co každý z nás dělá denně. Jakožto sleepfluencer chci ukázat, že spár neznamená být líný nebo sobecký,“ řekl Shannon serveru Edge. Jeho obsah ale není jen o spánku. Nespí totiž většinou doma, ale v luxusních hotelích po celém světě. Jednou si dopřává spánek v Paříži, o pár dní později je třeba v Mexiku.

Témata: Profimann