Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

Raper Smack | foto: instagram.com/smack_a51

Prezidentské volby v českém rapu. Smack kritizuje Babiše, Nerudovou a Pavla

Pražský rapper Smack v předvečer prvního kola prezidentské volby vydal novou skladbu, ve které se ostře opírá do prezidentských kandidátů. Kritizuje především spolupráci s KSČ. Obul se také do současné politické situace a pozornost věnoval také současnému prezidentovi Miloši Zemanovi.
  10:32

První kolo prezidentské volby je tu. V předvolebním období se objevila spousta veřejně známých osobností, které buď jednotlivé kandidáty přímo podporovaly nebo se k volbám nějak vyjadřovaly. V českém rapu se ale politika moc nevidí a hudebníci spíše mlčí. Do ticha rapových interpretů vydal Smack novou skladbu ve které všechna aktuální témata zmiňuje.

Smack, vlastním jménem Jakub Janeček, je známý svou upřímností a ostrou kritikou současné společnosti. Ani tentokrát tomu nebylo jinak, v svém novém tracku Molotow 2 se opřel do současného prezidenta a tří prezidentských kandidátů, kteří mají podle předvolebních průzkumů největší šanci na úspěch. „Prezident je ko*ot, před náma další Sofiina volba / S tím rozdílem, že tyhlety soudruzi můžou jít do pí*i ona dva a ať tam jde i ona,“ zní na začátku nové skladby. Naráží tak na spolupráci Andreje Babiše se Státní bezpečností a členství Petra Pavla v Komunistické straně v období před Sametovou revolucí.

Podle Smacka nezáleží na tom, kdo z kandidátů prezidentskou volbu vyhraje, pro něj je prohra jakákoliv možnost. „Stejně je to jenom loutka, nahraditelnej, podobnejch je tam spousta,“ myslí si. Následně dodává, že podle něj neexistuje nikdo jako bývalý komunista. „Jednou komunista, vždycky komunista, samej populista,“ tvrdí pražský rapper. Myslí si také, že se ani jednomu z kandidátů nedá věřit a zároveň oni nevyřeší ani jeden z problémů, které v Česku jsou.

V nové skladbě nekritizuje jen prezidentské kandidáty a současného prezidenta, opřel se i do orgánů zákonodárné moci. Vadí mu, že v Česku není legální marihuana, zvedají se ceny energií a plynu a zákonodárci mají vysoké platy. Myslí si, že jsou politici bezpáteřní a své sliby nikdy nesplní.

Reakce na novou skladbu jsou z velké části pozitivní. „Nikdo jiný v Česku neumí vyjádřit svůj názor tak dobře jako Smack,“ myslí si jeden z fanoušků. Protože skladba vyšla v předvečer prezidentské volby, fanoušci oceňují i její načasování. „Zítra jsou volby a Smack vydá tohle. Fakt cením, že mluví o tom, co se děje a řekne to přesně to, co si myslí,“ komentuje sledující a mnoho dalších se k němu přidává. Vyzdvihují, že otevřel politické téma, což se příliš často neděje.

Není to poprvé, co Smack kritizoval současnou politickou situaci. V Den boje za svobodu a demokracii v roce 2021, tedy 17. listopadu, vydal stejnojmenný track Molotow. Obul se v něm do prezidenta Miloše Zemana, jeho tiskového mluvčího Jiřího Ovčáčka, vedoucího Kanceláře prezidenta republiky Vratislava Mynáře a tehdejšího premiéra Andreje Babiše.

Šestatřicetiletý rapper z pražských Strašnic se na české rapové scéně pohybuje už více než patnáct let. Díky spolupráci s uskupením Iscream Boyz se proslavil jako první český rapper, který zpopularizoval hudební žánr grime. Ten byl do té doby spojený spíše s britskou hudební undergroundovou scénou, kde i vznikl. Ač je aktivní už dlouho, v posledních letech získává mnoho nových fanoušků. Se svou předloňskou desku Chimera Pt. 3 - Snake vyhrál první místo hudebních cen Anděl v kategorii rap.