Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

Sarah Tonin si myslí, že smrti dívky z Brna mohla zabránit | foto: instagram.com/whothafukkis

Mladík zabil dívku a pobodal její rodiče. Brněnské tragédii prý mohla zabránit uživatelka Twitteru

Mladík pobodal rodiče své kamarádky a ji následně zabil. Zpráva, která rezonuje mezi uživateli Twitteru už několik dní. Jedna z uživatelek totiž tvrdí, že věděla o tom, že už v minulosti stejný mladík někoho zabil. Za neoznámení trestného činu jí hrozí až tři roky odnětí svobody.
  12:30

Jednadvacetiletý mladík v září minulého roku zabil svou kamarádku a pobodal její rodiče. Teď si za to půjde odsedět 18 a půl roku ve vězení. Tragédie, která zaplnila česká média, se začala šířit i na Twitteru. Mladík, který se sám k činu přiznal, totiž byl aktivní i tam. Uživatelé ho začali poznávat a brzy se objevila i jeho blízká žena z minulosti. Myslí si, že krveprolití mohla zabránit, nikdo jí však nevěří.

Co se v brněnském domě odehrálo? Robert Rous se svou kamarádkou se nečekaně setkali v domě s jejími rodiči. Mladík nejdříve napadl matku své kamarádky tak, že ji opakovaně bodal a řezal, následně bodl jejího otce do břicha. Následně několikrát bodl do krku svou kamarádku, která vykrvácela a na místě zemřela. Po útoku se pokusil spáchat sebevraždu.

Svou roli v případu také sehrály drogy a psychické problémy Rouse i oběti. Několik týdnů před hrůzným činem byli oba přesvědčení, že je někdo pronásleduje. V krajním případě se dohodli, že se zabijí a Rous tak situaci v domě pravděpodobně vyhodnotil jako rizikovou.

Uživatel Twitteru

Útočník od začátku s policií spolupracoval a k činu se přiznal. Ač mu hrozilo doživotí, půjde si odsedět nakonec jen 18 a půl roku. Zprávy o jeho odsouzení se začaly šířit rychle. „Čtu si o jednadvacetiletém klukovi, co zabil svou kamarádku a pobodal její rodiče a říkám si, že ho odněkud znám,“ píše jeden z uživatelů Twitteru a označuje přezdívku Rouse. Ač ho na sociální síti sledovalo jen zhruba dva a půl tisíce uživatelů, mnozí ho začali brzy poznávat.

„Říkal jsem si, co se s ním stalo, že dlouho nic nepsal,“ komentuje situaci jeden z uživatelů a další se k němu přidávají. Někdo s ním hrál hry, někdo jiný ho znal z baru. Poslední příspěvky na svůj profil napsal koncem srpna, což je jen několik dní před napadením v brněnském domě.

Brzy si však zpráv o odsouzení Rouse všimla i uživatelka vystupující pod přezdívkou Sarah Tonin. „Já se teď cítím tak špatně, že jsem tomu mohla zabránit, kdybych ho někde ohlásila, po tom, co mi řekl, že už někoho zabil, ale já mu nevěřila. Věděla jsem, že je něco špatně, ale nečekala jsem tohle,“ píše a přidává zprávu webu novinky.cz, který o případu informoval jako první. Prý jí teď jen leží v hlavě, co jí Rous řekl o údajné vraždě z minulosti a vyčítá si to.

Okamžitě se začaly objevovat negativní reakce, které upozorňují na to, že pokud o nějaké vraždě věděla, měla čin nahlásit. „Kdo se hodnověrným způsobem dozví, že spáchal trestný čin, například zabití, vraždu nebo těžké ublížení na zdraví, a neoznámí ho bez odkladu státnímu zástupci nebo policejnímu orgánu, bude potrestán odnětím svobody až na tři léta,“ popisuje tiskový mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Oznamovací povinnosti vzniká i v případě, kdy oznamovatel nezná pachatele, který trestný čin spáchal.

Sarah Tonin získává také mnoho negativních komentářů i kvůli tomu, že jí uživatelé nevěří. Podle nich to není poprvé, co se na nějaké tragédii chtěla, podle jejich slov, přiživit. „Snaží se jen získat pozornost, tohle by nebylo poprvé,“ myslí si jeden z uživatelů a další se k němu přidávají. Podobných komentářů jsou desítky.

Před dvěma lety totiž zemřela šestnáctiletá dívka a stejná uživatelka začala o její smrti psát na sociálních sítích. Tehdy uživatelé na Twitteru řešili, zda bývalý přítel zemřelé ukradl peníze na její pohřeb a v celé situaci začala figurovat právě Sarah Tonin. Ta se začala dívky zastávat, začala vybírat peníze na náhrobní kámen, které vybírá dodnes a uživatelé sociálních sítí také spekulovali, zda psala zprávy z instagramového profilu zemřelé. Probírání zamotaného případu sice po několika týdnech tehdy utichlo, i přes to si však mnozí po dvou letech vzpomněli a myslí si, že se už tehdy snažila zviditelnit.