Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Slíbila totiž, že fotky a videa ze svatby nebude šířit po sociálních sítích. Ona ale poslala záznam kamarádkám přes Snapchat. | foto: reprofoto Mail Online

Hledáte někoho s kým si můžete popovídat? Stačí si stáhnout Snapchat a máte nového kamaráda

Aplikace Snapchat přišla s novou a zajímavou funkcí. Každému uživateli se objevil chat s novým kamarádem jménem „My AI“. Jedná se o chatovací program tvořený umělou inteligencí. Je založený na podobném principu jako známý ChatGPT. „My AI“ si dokáže popovídat téměř o všem, zatím však pouze v angličtině.
  16:00

Umělá inteligence je v posledních letech na vzestupu. Veřejnost velice ohromil chatbot jménem ChatGPT. Dokonce i v češtině je schopný napsat klidně dvoustránkovou esej nebo vyjmenovat naše nejslavnější zpěváky podle abecedy. Firmy a společnost se tak v poslední době snaží integrovat umělou inteligenci do čeho to jen jde. Snapchat je momentálně první, kdo přidal do aplikace vlastního chatbota s umělou inteligencí, přezdívaného „My AI“. Popovídá si s uživatelem o čemkoliv od umění, až po to, jaký měl den. Pozor, umí se ale i urazit.

Co je tedy „My AI“? Je to chatovací program založený na technologii GPT OpenAI. Působit má také na nejnovějším jazykovém modelu GPT 3.5. Založený je tedy na stejné technologii, jako již zmíněný známý chatovací program ChatGPT. Ačkoliv se v mnoha věcech podobá, jde o něco jiného. ChatGPT není kamarád na povídání. Je schopný mnoha a dosti zajímavých věcí. Na osobní otázky však odpovídat neumí. „My AI“ na druhou stranu ano.

Nejen, že si z něj může uživatel udělat kamaráda a povídat si s ním o životě, čím déle s ním uživatel konverzuje, tím více ho poznává a on se na druhou stranu učí různé věci o uživateli. Zjednodušeně se dá říct, že se postupně díky konverzování s uživatelem vyvíjí.

Co všechno tedy „My AI“ umí? Je toho hodně. Od jiných chatovacích botů se liší hned v několika bodech. Uživatel mu může dát například nějakou přezdívku, na kterou bude bot následně slyšet. Upravovat se dá i jeho Bitmoji. Nejen, že si s ním může povídat pouze samotný uživatel. Chatbota může přivést do společné konverzace s dalšími uživateli Snapchatu.

„My AI“ je vlastně takový vylepšený ChatGPT. Dokázat by měl téměř vše, co známý chatovací program a ještě daleko více. Jeho dovednosti jsou opravdu rozvinuté. Umí uživateli naplánovat dovolenou, doporučit nejlepší psychiatrické léčebny, či mu složit báseň na téměř jakékoliv téma. Jsou však věci které nestrpí a to rasismus, sprostá slova, či jakékoliv urážlivé výrazy.

Samotný Snapchat se nechal slyšet, že je „My AI“ ještě ve vývinu. Je tedy možné, že na některé otázky nemusí odpovědět se stoprocentní přesností, a tak je důležité jeho odpovědi brát s rezervou. Tento chatbot měl být původně dostupný pouze v USA pro předplatitele Snapchat plus, který stojí čtyři dolary měsíčně. Platforma se nakonec ale rozhodla, že jeho dá se říct demo verzi, která je i tak dost rozvinutá, zpřístupní zdarma celému světu.

Ačkoliv se jedná o něco průlomového a pro mnohé dosti zajímavého, najdou se i tací, kteří tuto novou funkci kritizují. Někteří se totiž obávají o bezpečí svých osobních údajů a mluví o „My AI“ jako o doslova bezpečnostní hrozbě. „Chci aby byl můj AI pryč,“ píše do recenzí aplikace na App Store jeden uživatel. „Nepamatuji si, že bych někde odsouhlasila, že chci tuto novou funkci, ať jde pryč,“ píše jedna uživatelka na Twitteru. „My AI“ je tedy stále ještě ve vývinu a je zřejmé, že než se dostane do své finální perfektní verze, nějaký čas to ještě zabere.