Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

Utubering nahradil Starfest | foto: Instagram.comAntiyoutuber.cz

Festival s youtubery a tiktokery byl prý propadák. Na akci přišlo málo lidí

Utubering nahradil Starfest a byl to propadák. Ačkoliv se na akci objevily jedny z největších celebrit českého internetu, účast byla tristní. Dle zúčastněných influencerů se jim nepovedla propagace. Dokonce i účinkující prý dostali za účast na akci zaplaceno směšně málo peněz. Jedna zastávka byla dokonce spojena s Majálesem, kvůli zřejmě nízké účasti.
  19:00

Kdysi tu byl Utubering, festival, na kterém nebyly hlavní hvězdy hudebníci, ale tvůrci z YouTube. Akce po čase skončila, teď se zdálo, že se veřejnost může těšit na další úspěšnou akci s youtubery. Už jen seznam účastníků na akci Starfest byl přeplněný známými jmény českého internetu. Na akci vystoupili youtubeři, tiktokeři i hudební umělci. Co by se na takové akci mohlo pokazit? Co se týče samotné akce, tak se dle většiny zdá, že byla v pořádku. Pro fanoušky to lépe ani dopadnout nemohlo. Pro organizátory to však musela být noční můra. Účast na akci byla tak tristní, že na některých vystoupeních byly jen jednotky, maximálně desítky fanoušků.

Influenceři obviňují organizátory za špatnou propagaci akce. Mnoho fanoušků ani nevědělo, že se Starfest koná. Někteří se nechali slyšet, že kdyby o akci věděli, tak by na ni dorazili. Za zřejmě největší chybu označuje veřejnost datum jejího konání. Starfest byl totiž ve stejný den jako hudební festival Majáles a setkání fanoušků japonských animovaných filmů Animefest. „Byla jsem jen na Animefestu a brutálně mě překvapilo, že hned vedle se pořádá Majáles. O Startfestu jsem neměla vůbec žádné ponětí,“ píše jedna uživatelka na YouTube.

Dá se říct, že špatný marketing akce fanouškům jen prospěl. Díky minimální účasti si mohli naplno užít akci s téměř žádnými frontami a velkým prostorem na komunikaci s influencery. To ale není vše. Starfest se jakoby propojil s Majálesem a ten, kdo měl lístky na jednu akci, mohl jít zdarma i na tu druhou. „Fail je to jen pro organizátory. Pro návštěvníky to byla svým způsobem výhra bych řekl, nemusí stát hodinové fronty na fotku a podpis, když tam nejsou davy lidí,“ píše jeden uživatel v komentářích na YouTube.

Ačkoliv to byl dle většiny ze strany marketingu propadák, akce byla povedená. Většina vystupujících influencerů se nechala slyšet, že si to užili. „Když děláš něco co máš rád s lidmi co máš rád, mělo by ti být jedno, jestli je to vyprodaná Lucerna, nebo skákání v Ostravě na kostkách v padesáti lidech,“ nechal se na svém Instagramu slyšet youtuber a hudební umělec DeeThane.

Akce byla rozdělená na několik sekcí. Vlastní halu měla například sekce podcasterů, či tiktokerů, kde se mělo nacházet nejméně fanoušků. Starfest se pořádal v Praze, Brně a v Ostravě. Téměř na každé lokaci měla každá sekce vyhrazené haly, či jiný velký prostor. Kvůli tomu tak jejich zaplněnost vypadala daleko hůře, než kdyby se vystoupení účinkujících odehrávalo v menším prostoru. Nakonec to tedy vypadalo tak, že tamní haly nebyly zaplněné ani z jedné pětiny.

Na akci se objevil i bizarní influencer Ondřej Untermüller alias Kluk s kamením. Ne však jako účinkující, ale jako fanoušek. Ten se velké popularitě nikdy zvlášť netěšil, což se ukázalo i na Starfestu. „Tohle je nejvíc slizký dement, o kterým to řeknu s naprostou pohodou. Na Starfestu zamnou přišel a chtěl fotku. Byl to jediný člověk, kterému jsem řekl ne,“ říká streamer a youtuber Fatty Pillow. Následně dle jeho slov musel na Untermüllera zavolat zřejmě ochranku. Nepříjemná byla pro Untermüllera také asi i interakce s jedním z fanoušků, který ho doslova nutil, aby mu na kameru odpovídal na jeho otázky.

@mikejearogantni #starfest #influenceri #katastrofa ♬ původní zvuk - Mike „MikeJePan” Oganesjan

Do Starfestu se na svém TikToku také drsně opřel bývalý youtuber Mike Je Pán. Ten navštívil ostravský Majáles, přičemž když zjistil, že se hned vedle koná Starfest, rozhodl se to prozkoumat a okomentovat do videa. „A pak že ti influenceři mají nějaký dosah p*čo. Úplný debilové ti influenceři. Vždyť tam mají pět lidí k*eténi. A pak že mají dosah, ani p*ču nemají,“ ostře Mike kritizuje influencerskou scénu.