Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Tvůrci Stranger Things a Spotify se spojili, aby vám zachránili život

Na začátku července vyšla na Netflixu druhá část čtvrté série seriálu Stranger Things. Právě kvůli tomu se Netflix spojil se Spotify a vytvořili tematický playlist, který je vytvořený pro každého na míru na základě dat Spotify. Je to playlist, který by vám teoreticky mohl zachránit život před záporákem seriálu Vecnou.
  10:36

Seriál Stranger Things posledních šest let hýbe společností. Jeho motivy se v průběhu let objevují i na oblečení několika konfekčních značek, například H&M a Pull&Bear. V roce 2019 také vyšla kniha, jejíž děj seriálovému příběhu předchází. A právě Stranger Things je důvod, proč píseň „Running Up That Hill“ od Kate Bush je celosvětově jednou z nejposlouchanějších. 

Pokud Stranger Things neznáte, jedná se o fantasy mysteriózní seriál z dílny Netflixu. Děj se odehrává v 80. letech 20. století ve městečku Hawkings, které je plné záhad. V poslední sérii se jedna z hlavních hrdinek dostane do transu do kterého ji dostal právě záporák Vecna. Záchranou před ním je hudba. Aby hlavní hrdinku její přátelé ochránili, pustili jí do sluchátek její nejoblíbenější píseň Running Up That Hill. Píseň je v seriálu často připomínaná a proto se stala se seriálem takhle spojovaná.

Teď díky spolupráci Spotify a Netflixu můžete najít i svůj playlist, který vám zachrání život. Díky algoritmu Spotify, který pozná, jakou hudbu máte nejradši a nejčastěji posloucháte. Na základě toho je pak sestaven „Upside Down Playlist“ padesáti písní právě pro vás. A jak píše sám účet seriálu, první písnička je ta, která by vás měla zachránit. 

Seznam je udělaný chytře - kombinuje písničky, které posloucháte nejčastěji aktuálně, ale i ty, které jste poslouchali před půl rokem, rokem, ale i docela dávno a už jste na ně téměř zapomněli.

Jaká píseň by zachránila vás zjistíte přes odkaz v Tweetu seriálu.

Boom Kate Bush

Hudba provází seriál celých šest let a tematicky se vrací do osmdesátek. Píseň Running Up That Hill vyšla zhruba před čtyřiceti lety a aktuálně si prochází asi největším návratem to žebříčků. V USA se zařadila mezi 5 nejposlouchanějších skladeb, ve Velké Británii a Austrálii byla dokonce nejposlouchanější.

Sama Kate Bush na své webové stránce poděkovala tvůrcům Stranger Things za použití její skladby. Dostala tak vlastně možnost dostat se k úplně jinému publiku, než byla původně mířena. 

Running Up That Hill není ale jedinou skladbou, která díky seriálu začala být více poslouchaná. Ze stejné série lze ještě  zmínit „Master of Puppets“ od Metallicy. Ze sérií předchozích například „Should I Stay or Should I Go“ od The Clash nebo „Never Ending Story“ od Limahl.