Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie

Další bizarní trend na TikToku. Přezdívá se mu tanec čínských číšníků, zamilovala si ho i Sugar Denny

Na TikToku se šíří nový tanec, který vymyslela před několika lety čínská hudební skupina. Někteří ho označují jako tanec čínských číšníků, pravda je však odlišná. Sklízí miliony zhlédnutí po celém světě, v Česku si ho oblíbila například Sugar Denny.
  10:24

Jak už se stalo na TikToku zvykem, stejně tak jako každý týden vznikl nový bizarní trend. Tentokrát si uživatelé neoblíbili píseň anglicky tvořícího interpreta. Na platformě, kterou proslavily krátká videa, je teď populární tanec čínských číšníků. V Česku se zalíbil i Denise Kouřílkové alias Sugar Denny.

Jméno Sugar Denny je v poslední době spojované s mnoha kauzami. Ještě stále se na sociálních sítích řeší léčba Tadeáše Kuběnky v psychiatrické nemocnici a do toho Kouřílková plánuje veřejně promluvit o tom, že Dominique Alagia je špatný člověk a údajně bere drogy. Navíc si Kouřílková si obarvila vlasy i obočí na tak šokující barvy, že by i toto téma vystačilo v internetových diskuzích nejméně na týden. Jenže na pozadí všech kauz Kouřílková natočila mnohem zábavnější video, což byl právě populární čínský tanec.

@hai.us.uk Inspires you to love life more #trending #new #foryou #top #dance #trend #funnydance #toptok #dancing #dancer #funnyvideos #top10 ♬ original sound - hai.us.uk

O co vlastně jde? Čínský tanec odkazuje na skupinu mužů v neznámé čínské restauraci, kteří stojí v řadě a tancují neobvyklý tanec na píseň s názvem v překladu „Carry the Gun and Let Go of the Sheep“ od Half Ton Brother. Tanec zahrnuje například chůzi vpřed, ukazování prstem a vrtění boky a hlavou. Ač se série videí proslavila pod označením „Chinese waiters dancing“, tedy čínští tancující číšníci, původně tanec nepochází z prostředí gastronomie. Představila ho kapela Post-80s Dream-chasing Men’s Group, která je populární na aplikaci Douyin, což je čínská verze TikToku.

Někteří uživatelé tanec představovali jako něco, co vám zatancují číšníci v čínské restauraci po tom, co jim dáte dýško. „Nikdy nedávejte dýška v Číně. Dal jsem jim asi deset dolarů a teď tančí celá restaurace,“ píše jeden z nich. Pravděpodobně takovou odměnu jako zákazník v některé restauraci získat můžete, nejedná se však o pravidlo, jak někteří tvrdí.

@majr_dance #maxmalamo #williamzilliacus #chinesetipdance @Albin westerlund @R 🇫🇮🇸🇪 @2Neekstrom08 @Ohto ♬ original sound - hai.us.uk

Tanec kapela vymyslela a sdílela na Douyinu už 24. listopadu roku 2021. V té době se stal tanec poměrně rychle populární, za tři roky získali tanečníci zhruba 2 miliony lajků. Největší boom ve státech, ve kterých se používá TikTok a ne Douyin, přišel až letos v únoru. Uživatel TikToku @hai.us.uk sdílel dvě videa, ve kterých muži v restauraci tančí čínský tanec. Nejdříve tančili číšníci sami, na druhém videu se k nim přidal i malý chlapec.

Videa se okamžitě začala šířit a lidé si tanec rychle zamilovali. Začali zkoušet jednotlivé kroky tance na kameru a videa se začala virálně šířit. Po celém světě lidi zkoušejí tradiční tanec čínské kapely a milují ho. V jednom z nich například chlapci tanec předvádí v uličce letadla, video zveřejnili zhruba před dvěma týdny a v současné době má přes 16 milionů zhlédnutí. „Nejlepší tanec letošního roku,“ směje se jeden z komentujících videa.