Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

Influencerka Sugar Denny | foto: instagram.com/sugardennysek

Sugar Denny doporučuje produkty s látkou podobnou kratomu. Dle odborníků bude třeba regulace

Sugar Denny se nedávno rozhodla propagovat produkty, které obsahují látku HHC. Zatím není zakázané ji v Česku prodávat, měla by však imitovat účinky THC, které je nelegální. Podle národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila je však její prodej problematický a látka není dostatečně prozkoumaná.
  18:00

Denisa Kouřílková, která na sociálních sítích vystupuje pod přezdívkou Sugar Denny, je jednou z nejkontroverznějších postav českého internetu. To mnohdy dokazují i produkty, které propaguje. Nedávno se rozhodla svým fanouškům doporučit produkty, které obsahují látku HHC. Ta se v mnohém podobá v poslední době hojně diskutovanému kratomu.

V úterý večer Sugar Denny zveřejnila video, ve kterém v podstatě jenom povídá, co náhodného ji napadne a u toho jí vietnamskou polévku. „K tomu si nabiju můj HHC pen, aby mi lépe chutnalo. Je to úplně vymakané,“ popisuje Kouřílková a ukazuje, jak vaporizér a náhradní náplně s látkou HHC fungují. „Tohle není placená spolupráce, i když s tou značkou na něčem pracuju, takže možná nějaká spolupráce bude,“ dodává.

„Od té doby, co to pero mám, tak už skoro nehulím normální trávu. Pokud byste chtěli vědět, co to je, tak je to, pokud to chápu správně, syntetická látka vyrobená z trávy. Je to fakt jen výtažek z toho, takže v tom není THC, ale HHC. Má to trošku jiné účinky,“ popisuje Kouřílková ve svém novém videu. Následně popisuje, jak látka účinkuje na ni. „Je to zatím legální, takže to je bomba. Fakt to pero někdy zachrání život, občas se chcete trošku zasmát a trošku vyklidnit a není úplně příležitost balit brko,“ dodává.

Látka HHC, celým názvem hexahydrokanabinol, je jedním z mnoha kanabinoidů, které pocházejí z konopí. Na rozdíl od látky CBD by mělo mít podobné účinky jako THC. Zároveň se objevila na českém trhu relativně nedávno a proto jsou zdroje týkající se jejích účinků a původu poměrně nekonzistentní. Prodejci HHC nejčastěji uvádějí účinky pozitivní, mezi které řadí hlavně zlepšení nálady, uvolnění stresu či třeba zlepšení chutě k jídlu, což je jeden z účinků, který ve videu vyzdvihuje i Sugar Denny.

Lidé, kteří s HHC mají zkušenosti, však uvádějí i negativní účinky, mezi nimi například zvýšený tep, halucinace, či nepříjemné psychické stavy.

HHC se dá vyrobit několika způsoby, buď z THC, kdy se na molekulu THC přilepí atom vodíku. To sice může znít složitě, v podstatě jde však o velmi podobný proces, jako když se z rostlinného oleje stává rostlinné máslo. Další možností je vyrobit HHC z jiných kanabinoidů, nejčastěji v laboratoři za pomocí CBD.

Spolupráce a smazaný profil

Produkty, které látku HHC obsahují a mají zároveň méně než jednoprocentní podíl THC, není v Česku zakázané prodávat. Podle webových stránek značky highasfck, kterou Kouřílková zmiňuje, by jejich produkty neměly obsahovat vůbec žádné THC. „Oproti THC je HHC stoprocentně legální a můžete ho beztrestně užívat,“ uvádějí na webu.

Ač zmínka zmíněné značky nebyla podle slov Sugar Denny zaplacená, ve středu dopoledne na svém Instagramu zveřejnila několik příspěvků, kde ukazuje jejich webové stránky. „Já jsem vám tam zapomněla přidat stránku, kde ty věci koupíte, takže vám ji ukážu teď,“ říká Kouřílková a následně doporučuje produkty, které ona sama má a vyhovují jí. Opět zdůraznila, že se o placenou spolupráci nejedná. Následně však připojila svůj slevový kód.

Ani ne o hodinu po zveřejnění příspěvků jí Instagram zrušil profil. Je otázkou, zda smazání souvisí s doporučováním produktů s obsahem látky HHC, která v současné době není v Česku klasifikovaná podle ministerstva zdravotnictví jako návyková látka. Zveřejnila snímek obrazovky, že na svém profilu prý porušila zásady komunity.

Problematická regulace

To, že HHC není na seznamu zakázaných látek, však neznamená, že je jejich užívání doporučené a jejich prodej právně ošetřený. „HHC není na seznamu zakázaných látek a ty produkty se prodávají mnohdy jako dekorativní předměty a ne k vnitřnímu užití, tím pádem se pohybují v šedé zóně,“ popisuje národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil, který zároveň působí jako ředitel odboru protidrogové politiky při Úřadu vlády. On sám považuje obchodní model podobných prodejců za rizikový. „V podstatě tím kazí snahu ten produkt nějak zákonně vymezit a regulovat,“ myslí si Vobořil.

Vzhledem k tomu, že se látka poprvé objevila teprve ve čtyřicátých letech minulého století, nejsou její vedlejší účinky dostatečně prozkoumané a nelze s jistotou říct, zda je stoprocentně bezpečná. „Po celé Evropě se látka testuje a zkoumá, zatím ale přesně nevíme a nemáme dostatek informací. Samozřejmě známe zkušenosti některých konzumentů, ty účinky by měly imitovat klasické THC. Evropské státy se budou muset v budoucnu určitě vydat cestou regulace,“ myslí si Vobořil. Zatím jediné státy EU, které HHC zakázaly, jsou Polsko a Litva.

Podle Vobořila je regulace HHC téměř podobný případ jako regulace kratomu. Jeho účinky je však jednodušší zkoumat, protože se jedná o přírodní prášek vyráběný z listů rostliny. Na rozdíl od něj je HHC syntetické a není možné určit, co a jaké množství konkrétně daný vzorek obsahuje. V praxi to tak může znamenat, že od kratomu, vzhledem k jeho původu, je jednodušší odhadnout, jaké účinky bude mít. U HHC může mnohdy takřka o loterii.

HHC je v Česku v současné době, podobně jako kratom, poměrně jednoduše dostupné a to téměř pro kohokoliv. Jednou cestou k nákupu HHC jsou nejrůznější e-shopy, které se mnohdy odvolávají na hranici osmnácti let u kupujících či produkty označují za sběratelské kousky. Další cestou jsou pak automaty. Ty kratomové najdeme po celém Česku a v mnoha z nich jsou vedle balíčků s kratomem právě i balíčky s HHC.

Témata: Sugar Denny