Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor

ilustrační snímek | foto: google.com

Pomáhá syrové hovězí maso s trávením? Na TikToku se šíří nový trend, podle expertů může být nebezpečný

Na TikToku se šíří další nevšední trend. Influenceři radí, abyste do vašich jídelníčků zařadili syrové hovězí maso. Prý kvůli tomu, že pomáhá s trávením a pomáhá se zvýšením energie. Experti však před trendem varují. Syrové hovězí maso totiž může být plné bakterií.
  12:05

TikTok je místem, kde se dá jednoduše rozšířit jakákoli, v mnoha případech i bizarní, myšlenka. A velmi často ta nejbizarnější se stane tou nejvíce virální. Teď si uživatelé na TikToku zamilovali syrové hovězí maso. Podle expertů však existuje několik zdravotních rizik, které jsou s trendem spojené.

Princip trendu je jednoduchý. Influenceři Pauly Long a the Liver King, které sledují denně miliony uživatelů, tvrdí, že zařazení syrového hovězího masa do jídelníčku může zlepšit trávení a zvýšit energii. Ač pro svá tvrzení nemají žádný vědecký důkaz, zdá se, že jim fanoušci věří. Na TikToku se totiž šíří denně nespočet videí, ve kterých uživatelé jedí syrové hovězí v různých podobách, ať už jako mleté, nakrájené na kousky nebo celé steaky. Může se zdát, že jde jen o bizarní výzvu, do které se zapojilo jen pár uživatelů, pod označením #rawbeef získala videa miliony zhlédnutí.

@creamykyle845 #bodybuilding #Food #liverking #TheAdamProject #weightlifting #FYP #Explorer #trending #gym #comedy #rawmeat #powerlifting #Fitness #gymtok #gymtok #gymfail #Foryou ♬ original sound

Tento trend však rozhodně není neškodný. Konzumace syrového hovězího masa totiž přináší několik zdravotních rizik. Zdravotníci varují, že konzumace syrového nebo nedostatečně tepelně upraveného masa může být nebezpečná kvůli možné přítomnosti škodlivých bakterií, jako jsou E. coli nebo salmonela. Tyto bakterie mohou způsobit i otravu jídlem, která může způsobit zvracení, žaludeční křeče a průjem.

Americká centra pro kontrolu a prevenci nemocí také zdůrazňují, že je důležité vyhýbat se syrovému a nedostatečně tepelně upravenému masu kvůli riziku bakteriálních infekcí.

@logagm

Finally making korean raw beef (yukhoe)

♬ original sound - Logan

Experti radí, aby lidé vždy konzultovali zařazení podobných potravin do denního jídelníčku s výživovými poradci. Úřad pro bezpečnost a kontrolu potravin amerického ministerstva zemědělství zároveň doporučuje maso tepelně upravit na správnou vnitřní teplotu, aby se zlikvidovaly všechny škodlivé bakterie.

Jednoduše, to, že je něco populární na TikToku a někdo tvrdí, že je to zdravé, ještě neznamená, že to tak doopravdy je. A trend jedení syrového masa je toho dokonalým příkladem.