Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

Americký národní ústav pro léčiva varuje před TikTok výzvou. | foto: https://www.poison.org/Antiyoutuber.cz

Ospalé kuře z TikToku vás opije. Aplikace video s ním raději maže

Na sociální síti TikTok se stalo virálním video, ve kterém autor vaří kuřecí prsa v sirupu proti kašli. Po požití má kuře způsobovat ospalost a pocit opilosti. Avšak účet, na kterém bylo video zveřejněno, je znám svou snahou napálit své sledující.
  10:00

Na TikToku se objevil v USA nový trend, lidé v něm vaří takzvané „ospalé kuře“. Znamená to, že vaří kuře v sirupu proti kašli s názvem NyQuil. Tento trend se objevil poté, co se video z účtu JanelleandKate stalo virálním, ukazuje kuřecí prsa vařená na pánvi v modrozeleném sirupu proti kašli. Tento účet patří dvěma přátelům, kteří často natáčejí vtipná videa, která očividně mají napálit diváky.

V minulosti jejich recepty obsahovaly věci jako slané chipsy v sirupu na palačinky a další podivné úpravy běžných jídel. Video NyQuil „ospalé kuře“ TikTok smazal, ale stále se o něm v aplikaci diskutuje.

@janelleandkate Salty & sweet dream #brownies #cooking #foodtiktok #dessert #food ♬ Feels (feat. Pharrell Williams, Katy Perry & Big Sean) - Calvin Harris

Zatímco většina lidí je šokována a znechucena receptem vyvolávajícím nevolnost, mnozí jsou zvědaví na to, jak chutná a jestli se dostaví opilost, když ho sníte.

Tiktokeři s trochou rozumu varují ostatní před strašlivými dopady tohoto trendu na zdraví. Samotná aplikace o trendu také ví a snaží se ho smazat. Spekuluje se také o tom, že to nikdy trend vlastně ani nebyl.

Když do vyhledávání v aplikaci TikTok zadáte výraz „NyQuil chicken“, neuvidíte žádná videa. Místo toho budete přesměrováni na stránku, která po uživatelích žádá, aby zhodnotil nebezpečnost a rizika trendů, než se o ně sami pokusí.

Tento trend dosáhl bodu, že Úřad pro potraviny a léčiva Spojených států FDA musel vydat varování před potenciálně smrtícím receptem.

„Výzva zní hloupě a nechutně, může být také velmi nebezpečná,“ uvádí FDA. „Vaření léku ho může učinit mnohem koncentrovanějším a změnit jeho vlastnosti jinými způsoby.“

Úředníci říkají, že i když kuře nesníte, mohou vám ublížit výpary vznikající při vaření sirupu. „Vaření může způsobit, že se vám do těla dostane vysoké množství léku a poškodí vaše plíce,“ varuje FDA.

Zneužívání sirupu proti kašli je věcí, která je známa po celá desetiletí a vyžádala si tisíce životů po celém světě. Sedativní vlastnosti, které způsobují „opilost“ po požití, mohou být smrtelné nebo způsobit poškození orgánů.

Spekuluje se také o tom, že to nikdy trend nebyl a šlo pouze o jedno virální video. Údajně se rento recept přehoupl v trend až jakmile vydal varování Úřad pro potraviny a léčiva Spojených států.