Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

Taylor Swift | foto: Profimedia.cz

Taylor Swift se stala osobností roku. Nedělá nic pro mír, zlobí se lidé

Taylor Swift se stala osobností roku časopisu Time. Podle vydavatelů přináší mnohým do života světlo a umí navázat kontakt s různorodým publikem. Jenže mnoha uživatelům na sociální síti X se její ocenění nelíbí. Prý totiž nereflektuje současnou situaci na Blízkém východě.
  18:51

Taylor Swift za poslední rok ovládla nejeden hudební žebříček. Stala se také nejposlouchanější interpretkou na streamovací platformě Spotify a její hudební alba lámou rekordy. Její turné The Eras Tour je jedním z nejúspěšnějších v celé historii. Nedávno z něj uvedla v kinech film a sály po celém světě se změnily v koncertní haly. Jenže ač se stala za poslední dobu bezesporu fenoménem, má stále mnoho kritiků.

Právě díky tomu, jakou legendou současné doby se stala Swift v posledním roce, ji časopis Time označil za osobnost roku. „Není snadný úkol vybrat jednoho člověka, který reprezentuje osm miliard lidí na planetě. Vybrali jsme takovou osobnost, která představuje radost. Někoho, kdo přináší světu světlo,“ vysvětlil pro NBC šéfredaktor časopisu Sam Jacobs.

Podle časopisu Time jsou úspěchy populární americké zpěvačky tak početné, že je v podstatě zbytečné je jmenovat. Ocenili ji nejen jako zpěvačku a umělkyni, ale také jako podnikatelku. K jejímu výběru vedla mimo jiné i její schopnost k ostatním promlouvat tak, jako nikdo jiný. Jednoduše prý umí navázat kontakt s různorodým publikem.

Swift teoreticky porazila dalších osm finalistů, mezi nimiž byl i britský král Charles III. nebo Barbie. Populární zpěvačka v ocenění osobnost roku vystřídala ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. V minulosti byla oceněná například Martin Luther King mladší, německá kancléřka Angela Merkelová, americký prezident Joe Biden nebo papež František.

Ač jsou swifties, tedy nejoddanější fanoušci, po celém světě výběrem nadšení, objevují se i kritické reakce. Jedním z důvodů je fakt, že minulý rok byl oceněn ukrajinský prezident na pozadí ruské invaze na Ukrajinu. V době, kdy svět zasáhl válečný konflikt v Gaze, však žádný angažovaný politik ani aktivista oceněný není. Místo toho je oceněná zpěvačka, která s konfliktem nemá nic společného.

Kvůli ocenění Swift se zlobí především uživatelé sociální sítě X, někdejšího Twitteru. „Nechápu, proč Taylor Swift, když je tu tolik zajímavých lidí, které by se dalo ocenit,“ myslí si jeden z nich. „Když už ne politiky, tak alespoň novináře, kteří o situaci v Gaze píšou,“ tvrdí další.

Nutno dodat, že si kritici samozřejmě uvědomují, že s udělením ocenění nemá Swift nic společného, nicméně vznikl další prostor, kde je možné kritizovat i ji. Dlouhodobě ji totiž nejeden uživatel na sítích obviňuje z toho, že je takzvaně bílá feministka. Řeší totiž prý jenom taká společenská témata, která se týkají jí, jako úspěšné ženy. Jako jedna z nejvlivnějších celebrit současnosti, by podle nich měla svou pozornost využít k tomu, aby šířila osvětu o problémech lidí jiné než světlé barvy pleti, místo toho jen prý příležitostně zmíní existence homosexuálů a kritizuje křesťanské konzervativní politiky ve státech, kde tolik konzervativní nejsou.