Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

První čeští influenceři | foto: Antiyoutuber.cz

Co dělají průkopníci českého influencerství? Teri Blitzen a Jirka Král dnes

První Češi začali na YouTube tvořit nehudební obsah před víc než deseti lety. Trend se pomalu rozmáhal a během pár let přibylo mnoho tvůrců. Téměř všichni znají Teri Blitzen, Makynu016, Gabču Heclovou, Kovyho a Jirku Krále. Patřili u nás mezi průkopníky slova influencer a byli jedni z prvních, kterým internet začal vydělávat. Co dělají dnes? Většinu z nich YouTube již neživí.
  12:00

Slovo influencer dnes slýcháme neustále. Ještě před pár lety tomu tak nebylo. Neznal ho nikdo. Kdo jsou ti, co mu v Česku dali význam a co dělají dnes? Teri Blitzen, Kovy, Makyna016, Jirka Král, Gabča Heclová a další se postarali doslova o boom slova influencer. Dnes už se za ně ale většina z nich nepovažuje. Svou tvorbu buď naprosto změnili nebo s ní úplně přestali. Co tedy dělají?

Jirka Král začal s YouTube v roce 2014. Točil zejména o hrách, do videí zapojoval i různé výzvy a sketche. Jeho popularita rostla rychle, nasbíral přes milion odběratelů. Svoji youtubovou kariéru zakončil v roce 2018, kdy vydal dokument s názvem „Byl jsem youtuber“. Fanouškům popsal všechny podrobnosti o tom, jak s natáčením začal a jeho videa šla nahoru ve sledovanosti. Netajil se ani vydělanými penězi a tím, že už se v profesi neměl kam posouvat dál.

Dnes je Jirka Král ženatý a má dítě. Zajímá se o hry a technologie. Od své původní profese tedy nešel tak daleko, založil si firmu Social Park, která se zabývá marketingem. Firma pomáhá značkám budovat sociální sítě a propojovat je s influencery. Tvoří jim online kampaně, video obsah a pomáhá s budováním značky. Na sociální sítě sám ale nezanevřel, spolu s manželkou se prezentují na Instagramu, kde Krále sleduje téměř milion lidí.

Tereza Hodanová alias Teri Blitzen byla v naší zemi průkopnicí beauty a lifestyle videí. Začala točit ještě jako třináctiletá. Na pomyslný vrchol, alespoň dle čísel, se dostala o dva roky později. Značky směrem k ní stály frontu s prosbami o spolupráci. Sledovali ji stovky tisíc lidí a sjížděli se na festival Utubering, kde chtěli svou mladou idolku potkat. Spolu s kamarádkou Gabčou Heclovou, Johnny Machettou a Zdeňkem Piškulou v tu dobu založili Fame Team, točili společná videa a jejich sláva rostla. Jak později Hodanová sama přiznala, v té době začala užívat drogy a pít alkohol. Po rozpadnutí Fame Teamu se dala dohromady s Machettou a údajně cítila ohromný tlak na její kariéru jak ze strany rodiny, tak přátel.

Tlak přestala zvládat, přestoupila na jinou školu, přestěhovala se k tátovi, s raperem se rozešla a svůj YouTube kanál zrušila. Kariéry influencera se totiž chtěla zbavit. Nyní studuje psychologii, cestuje a zajímá se o jógu. Stále je aktivní na sociálních sítích, ale zcela změnila svůj obsah.

Točí podcasty o životě, motivuje lidi ke zdravému životnímu stylu a udržitelnému oblékání. Působí ve spinning centru a v kosmetickém salónu, který propaguje organickou kosmetiku. Pro mnoho lidí je vzorem a na Instagramu má téměř půl milionu sledujících. Nebojí se mluvit o negativních stránkách influencerství, kterých dle svých slov zažila mnoho.

Bývalá kamarádka Hodanové, Gabriela Heclová, má velmi podobný příběh. Patřila mezi jedny z prvních beauty youtuberek, začala v poměrně nízkém věku a získala slávu nečekaně rychle. Do toho studovala konzervatoř a natáčela filmy. Neměla prý žádný čas a se vznikem Utuberingu se tlak na ní stále zvyšoval. Tou dobou jí prý začala selhávat imunita a vypěstovala si bulimii. S YouTube kanálem se rozloučila a momentálně se věnuje herectví. Hraje v minisérii Návrat Krále Šumavy, cestuje a stále je poměrně aktivní na Instagramu.

Mezi průkopníky českých influencerů se může zařadit i Kovy. Stále natáčí a na YouTube má téměř milion sledujících. Jeho tvorba se v průběhu let však velmi transformovala. Začal s vtipnými, jednoduchými videi, ve kterých si dělal legraci ze sebe i svého okolí. Postupně přešel k cestovatelským vlogům a naučným videím, například o finanční gramotnosti. Z těch se pomalu stala vzdělávací tvorba o politice a historii.

V dubnu 2022 vydal první video ze svého nového studia a jeho obsah šel opět o úroveň dál. Začal přicházet s tématy jako hudba a nebojí se ani reakčních videí na vládu, Cermat a Scio.

Vadim Tkachenko, známý jako Vadak, začal také na vtipných a reakčních videích. Sem tam přidával cestovatelské vlogy a na jeho kanále bylo více jak půl milionu odběratelů. Dnes už však nenatáčí. Svoji tvorbu se pokusil naprosto překlopit a z kanálu influencera se pokusil udělat kanál hudební. Na posledních videích rapuje.

Před dvěma lety tvorbu na svém YouTube pozastavil a spojil se s youtuberem Vidrailem, s kterým nahrál několik songů. Vystupoval zde pod jménem YUNG TT. Před více jak rokem ale přestal i s tím. Od té doby o něm nebylo na veřejnosti téměř vůbec slyšet. Jeho poslední fotka na Instagramu je plná komentářů od fanoušků, kteří ho prosí, ať se vrátí.

Ze začínajících youtuberů z platformy odešla i Makyna016, Fallenka, The Teen Girl Looks, GetTheLouk nebo PeeetaaaTV. Pár z nich se přesunulo na TikTok, někteří jsou stále aktivní na Instagramu a někdo ze sociálních sítí nadobro odešel. Většina bývalých youtuberů se shodla, že i přes finance a slávu jim kariéra influencera částečně zkazila život. Byli prvními, kdo s tím začal a neměli nejmenší ponětí, jak moc je jejich kanály proslaví.