Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

Influenceři, kteří točí podcasty | foto: Antiyoutuber.cz

Z youtuberů podcastery. Řada influencerů za roky výrazně změnila tvorbu

Svět influencerů se neustále rozvíjí a mnoho lidí, včetně youtuberů, v poslední době začalo s tvorbou podcastů. Patří mezi ně Teri Hodanová, Veronica Biasol, VladaVideos Stylewithme a mnoho dalších. O čem podcasty jsou a jak se tvorba hvězd internetu změnila?
  1:00

Velká část lidí, kteří točí podcasty, mluví o svém životě, kariéře a minulosti. Výjimkou nejsou ani influenceři a někdejší youtubeři Teri Hodanová, Be Ha Nguyen, Veronica Biasol nebo Vladislav Kadlec. Tvorba všech těchto lidí se za poslední léta velmi změnila. Někteří z nich nadobro přestali točit na YouTube a někteří pouze přetvořili svůj obsah. Všichni z nich se ale věnují svým podcastům.

Největší mediální pozornost si získala Tereza Hodanová se svým podcastem Aura poté, co promluvila o užívání drog v útlém věku. Ve dvou nejposlouchanějších dílech hovoří o své youtuberské kariéře a zmiňuje všechny problémy, které jí přinesla. Mezi ně patří zejména toxické vztahy s rodiči a partnery nebo obrovský tlak, který cítila od svého okolí. To všechno jí přineslo psychické problémy.

Realita její influencerské kariéry není jedinou věcí, o které v podcastech mluví. Sdílí se svými posluchači zážitky ze sólo cesty na Kostariku nebo tripů z Itálie, Dánska a Polska. Otevřeně mluví ale i o každodenních problémech života, které bývalá youtuberka řeší. Patří mezi ně třeba nároky a standardy dnešní společnosti, které na mladé lidi vytváří obrovský tlak. Nebojí se přiznat, že trpí úzkostmi a občas má špatné nálady téměř bez důvodů. Podle jejích slov jí v životě velmi pomáhá meditace a cvičení.

Bé Hà Nguyen zažila největší boom také díky YouTube. Svůj obsah ale během let naprosto změnila. Před sedmi lety točila beauty videa, challenge a hauly. Postupně se přesunula k cestovním vlogům a zdravé výživě. Ve videích často mluví o psychice a duševním zdraví. Na YouTube ji sleduje 406 tisíc lidí.

V srpnu začala točit podcast s názvem Malá. Hovoří zde o vietnamské kultuře a výchově, která je v její komunitě odlišná. Při poslechu jejích podcastů je možné nahlédnout také do mentality lidí z Vietnamu. Nguyen tvrdí, že lidé s kořeny v rozmanité asijské zemi od mala mají naučené potlačovat své pocity, pracovat, být pilní a ambiciózní. I ona tak měla neskutečné množství aktivit a nezbyl jí žádný čas na odpočinek, což jí přineslo zdravotní problémy. Selhání jejího fyzického a psychického zdraví jsou jednou z příčin vzniku podcastu Malá. Vysvětluje zde změny v její tvorbě i v životě.

Podcasty začala natáčet i Veronica Biasol, ta je ale pojala jako rozhovory a zve si do nich různé hosty. Nechybí mezi nimi hlavně influenceři, pozvala si například Tadeáše Kuběnku, s kterým mluvila o Like Housu nebo Besky a Momu. S těmi mluvila o vaření a YouTube komunitě. V jednom z dílů měla jako hosta skincare specialistu a řešili spolu akné. Jinou tvorbu než podcasty na svůj YouTube kanál v poslední době nepřidává.

V podcastech najdeme i mužské zastoupení. Vladimír Kadlec alias VladaVideos také jeden natáčí. Jmenuje se Podcast bez názvu a stejně jako Veronica Biasol si sem zve známé osobnosti. Spolu s ním moderují podcast i jeho přátelé Filip a Sam.

V minulosti je navštívili Tereza Hodanová, Mína, Simona Tvardek a nebo například Sugar Denny. Influencerů se ptali na jejich životy a nedávné kauzy.

V květnu 2022 skončili s podcastem Kovy a Tereza Salte. Jmenoval se Linka a měl přes sto devatenáct dílů. Byl plný vztahů, psychického a fyzického zdraví, ale i Výměny manželek a jiných reality shows. Podcast ukončili, jelikož syn Terezy Salte trpí onkologickým onemocněním a influencerka se mu chce plně věnovat.