Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

Teri Hodanová | foto: Instagram

Teri Hodanová valí lidem klíny do hlavy o klimatu, sama rozmetává uhlík po celé planetě

Tereza Hodanová (23) v posledních dnech čelí kritice na Twitteru, nedávno se nechala slyšet, že se bojí klimatické změny a jak jí uhoří její budoucí děti. Uživatelé na Twitteru jí vyčítají, že ač se změny údajně bojí (nebojí, je jí to ve skutečnosti jedno), sama se jí nesnaží nijak zabránit a létá desetitisíce kilometrů po celé planetě.
  1:00,  aktualizováno  15. dubna 13:11

Tereza Hodanová, známá dříve pod přezdívkou Teri Blitzen, je jednou z nejznámějších a nejdéle aktivních českých influencere, na sociálních sítích často mluví o udržitelnosti a podobných tématech, v poslední době je ale její jméno spojováno na Twitteru především s klimatickou krizí. A ne z toho pozitivního hlediska.

Na začátku dubna vyšel nový díl podcastu Real Talk, ve kterém se Hodanová mimo jiné rozpovídala o tom, proč váhá nad tím, jestli chce mít děti. Prý by se měla rozhodnout v následujících deseti letech a teď není jasné, jestli do třiceti let, podle jejích slov, neskončí svět.

„Já nechci, abych měla děti a ony se mnou tady pak musely uhořet, nebo se jim mělo něco stát,“ říká Hodanová.

Na Twitteru její odpověď na otázku, zda mít nebo nemít děti, vyvolala mnoho reakcí. Sice s ní někteří souhlasí, z větší části si z ní utahují. Mnoho reagujících si myslí, že pokud se klimatické krize opravdu tak bojí, měla by s tím jako jedna z nejznámějších influencerek něco dělat. Jiní se přidávají a zároveň jí vyčítají, že v té době byla na dovolené v Mexiku a není to jediný zaoceánský let, který v posledních letech absolvovala.

Její otec je podnikatel Miloš Hodan vlastnící síť restaurací Grosseto, včetně velmi navštěvované Marina Grosseto Ristorante, která je umístěna v prostorách větší lodě přímo na Vltavě, a sama Teri reprezentuje konzumní způsob života, který také zásadně přispívá k problémům s klimatem a zatímco na sociálních sítích káže jak Ježíš, sama se chová coby rozmazlený člen zlaté mládeže.

Zajímavé je podívat se na letecké cesty Hodanové v nedávné době a všimneme si, že spousta míst není lokalitou od České republiky tak daleko, aby tam nemohla dojet autem! Řím, Miláno, Barcelona, Kodaň, Švýcarsko, Paříž, ale dokonce i Varšava! Pro všechny tyto cesty volila Tereza dopravu leteckou. Kromě Mexika, kam let z Prahy trvá přes 12 hodin, se za poslední necelé dva roky jedná se celkem o 15 destinacích, dohromady 30 leteckých cest, které Tereza absolvovala. Náklady těchto cest pro životní prostředí jsou následující, 13 tun + CO2, ekvivalentem 93 000 km autem. A teď si přiznejme, tohle opravdu není málo!

Nedávno se také na Twitteru objevil příspěvek s většinou letů Hodanové do zahraničí za poslední dva roky. Mnozí se shodují, že ač se bojí klimatické krize, sama k ní přispívá svou uhlíkovou stopou. „Klimatické pokrytectví v praxi,“ komentují uživatelé na Twitteru.

Letecká doprava je totiž nejvíce poškozující způsob dopravy. Ekologický institut Veronica uvádí, že národní emise v Česku samotného oxidu uhličitého z letecké dopravy jsou více než milion tun. Letectví však škodí nejen klimatu. Letadla vytvářejí hluk, problém dělá místní znečištění a také se neustále stavějí nová parkoviště, další budovy nebo dráhy.

Když někdo letí letadlem, má uhlíkovou stopu až třikrát větší, než když stejnou cestu absolvuje osobním autem. Ač je rozdíl významný, nejzásadnější je vzdálenost letu. Na dovolené běžně nikdo neabsolvuje přes 12 tisíc kilometrů, což letadlem není nic neobvyklého. Konkrétní uhlíková stopa záleží na mnoha faktorech a to především na cestovní vzdálenosti, obsazenosti letadla, volbě cestovní třídy nebo na cílové destinaci.

Aerolinka WizzAir ve své výroční zprávě uvádí, že v lednu měla emise oxidu uhličitého přepočítané na osobokilometr téměř shodné jako vlak s běžným energetickým mixem v Evropské unii. Uživatel Twitteru Andrej Ruščák uvádí, že je podle něj cestování nízkonákladovými aerolinkami v pořádku. Může za to kombinace mnoha pasažérů, mála zavazadel, moderních motorů s nízkou spotřebou v nových letadlech a šetření palivem v nádrži.

„Jen mi něco říká, že klimatičtí aktivisté na Bali WizzAirem nelétají,“ dodává.

Hodanová se k celé situaci na Twitteru před časem také vyjádřila.

„Věta, že se bojím, aby moje potenciální děti neuhořely, byla samozřejmě metaforická,“ píše Hodanová. Prý jí překvapuje, že musí vysvětlovat kontext, když je to z rozhovoru jasně pochopitelné.

A Hodanová na celou kritiku reagovala tak, jak tito lidé obvykle reagují. Česká influencerka, bývalá youtuberka a vzor mnoha mladých lidí, která se začala věnovat aktivismu v boji za klima a téměř každý její příspěvek na Twitteru se toho týkal, si účet prostě smazala.

Gratulujeme a posíláme plyšového ledního medvěda.