Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

Aplikace Andrew Tatea byla odstraněná z nabídky Google Play | foto: Instagram

Jak TikTok ovlivňuje mladé muže: Nabízí jim nenávistná a misogynní videa

TikTok je místem, kde se dá díky algoritmu rychle rozšířit jakákoli myšlenka. Teď ho ale plní ty negativní a nenávistné. Andrew Tate a jeho kontroverzní názory se dostávají i k teenagerům a TikTok jim je sám nabízí. I přes to, že říkají, že podobný obsah blokují.
  16:30

TikTok je opěvován především díky svému algoritmu. Umělá inteligence na základě několika faktorů řadí videa na For You Page přesně vám na míru. Teď ale mladým mužům nabízí misogynní videa, ač se dřív vyjádřili, že podobný obsah zabanují. 

Andrew Tate je jméno, které slyšel už asi každý. Dostalo se ze zahraničního TikToku i na ten český a patří k jednomu z těch nejskloňovanějších. Je známý především svými kontroverzními a právě misogynními názory. V mnoha rozhovorech se vyjadřoval urážlivě o ženách různými způsoby. Jednou zpochybňoval jejich loajalitu, podruhé jejich inteligenci. Podobných situací je nespočet a problémem je u všech přílišná objektivizace žen. 

Andrew Tate na Instagramu baví okázalým stylem života.

Richarda Chlada a Andrewa Tatea spojily jejich sporťáky Bugatti Chiron.

Videa s podobnou tematikou se šíří TikTokem rychle. Web Observer teď přišel s experimentem, který měl zjistit, jak rychle začne nabízet podobný obsah mladým mužům. 

Vytvořili profil imaginárního osmnáctiletého mladíka. Použili jak falešné jméno, tak datum narození. Nejdříve se nově vytvořenému účtu ukazoval mix vtipných videí, psů a diskuzí o mentálním zdraví mužů.

Bez jakéhokoli hledání nebo interakce začal po čase TikTok nabízet videa Andrewa Tatea. Následovalo video jednoho z účtů, které sdílí jeho videa. Mluvilo se v něm o tom, že za to, že se muži mají v životě špatně, mohou ženy. Muži nemají prý žádnou moc, peníze a pohlavní styk. To vše kvůli jejich manželkám. 

Po zhlédnutí dvou videí, kde figurovala jeho osoba, jich začal TikTok nabízet mnohem víc. Ve videích byl Tate při nějakém rozhovoru a horlivě vyprávějící jeden ze svých kontroverzních názorů. V mnoha případech misogynních. 

Po týdnu od založení a aktivního používání imaginárního profilu obsahovalo osm z dvaceti videí obsah s názory Andrewa Tatea. V jednom z nich třeba mluví o tom, že lidé, kteří chtějí vyhledat pomoc při řešení otázek mentálního zdraví u odborníka, jsou k ničemu. Měli by si údajně uvědomit, že v Sýrii umírají lidi a mají se hůř. 

V dalším videu se Tate vyjadřoval o nošení roušek během lockdownu. Říkal, že ti, kdo je nosili jsou idioti a zbabělci. Tím, že on ji nenosil, ukázal, že je správný muž. 

TikTok se k tomu vyjádřil tak, že mysoginní a nenávistná videa nemají na platformě místo. Obsah údajně průběžně blokují a snaží se udělat všechno pro to, aby byl TikTok lepším místem.