Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav

Influencerka Theresa Blueberry | foto: IG: @ theresa.blueberryAntiyoutuber.cz

Češka čte anonymní přiznání lidí, třeba i ze sexuálního života. Má miliony zhlédnutí

Anonymní přiznání jsou na sítích stále populární. Trend, který koloval Facebookem a platformou Ask.fm v první polovině jednadvacátého století se nyní přesunul na TikTok a Twitch. Dívka na streamech čte trapné příhody a zažívá úspěch. Její videa sledují statisíce lidí.
  13:12

Češka žijící v Londýně, která na sítích vystupuje pod přezdívkou Theresa Blueberry, oživila starý trend. Trapná anonymní přiznání kolovala Facebookem a Ask.fm okolo roku 2010 a bavila lidi. Doba se ale změnila a mladí lidé místo Facebooku používají Instagram, TikTok nebo Twitch, čehož Blueberry využila. Převzala koncept přiznání a začala je číst na streamech.

Studentka East London University Theresa Blueberry se snažila prosadit na sítích už v roce 2015, kdy natočila první video na YouTube. Věnovala se různým vlogům a cestovatelským videím. Moc úspěchu ji to však nepřineslo a získala jen necelých patnáct tisíc odběratelů na anglickém kanále a pět tisíc na českém. Obsah na obou z nich byl velmi podobný.

@theresablueberry Více anonymních přiznání na Youtube nebo na Twitchi #cz #českytiktok #češka #cztiktok #čeština #protebe #vtipnevideo #twitchstreamerka #czechfun #zabava #twitchczsk #czechcomedy ♬ Oh No - Kreepa

Pozornost lidí si tvůrkyně začala získávat až v říjnu roku 2022, kdy začala streamovat na Twitchi a TikToku, kde četla různá anonymní přiznání lidí. Ta nejzajímavější následně sdílela jako běžná videa na TikToku, a tady přišel ten největší boom. Z pár desítek zhlédnutí najednou byly statisíce. Většina z přiznání se věnuje trapným událostem ze vztahů a sexuálního života mladých lidí.

„Jednou jsem spala s klukem, co za mnou přišel na jednu noc. Když se to dělo, všimla jsem si, že tam je něco mazlavého. Po chvilce to začalo smrdět a zjistila jsem, že u toho vykonal svoji velkou potřebu. Přestali jsme, přinesla jsem mu čisté povlečení, aby to uklidil a šla jsem do obýváku. Čekala jsem, že pak půjde domů, ale chtěl se dívat na film. Nakonec to ani neuklidil, odešel domů a já to musela uklízet sama,“ zaznívá v jednom z videí na TikToku, které se pyšní více než milionem zhlédnutí.

@theresablueberry #cz #českytiktok #češka #cztiktok #čeština #protebe #vtipnevideo #twitchstreamerka #czechfun #zabava #twitchczsk #czechcomedy ♬ Oh No - Kreepa

Právě studium na britské univerzitě mladé dívce vnuklo nápad s točením anonymních přiznání. V rámci studia tvořila projekt, pro který sbírala anonymní názory studentů. Na Twitchi pak tento koncept přetvořila tak, aby se mohli zapojit diváci a dostali od ní zpětnou vazbu. Přiznání píšou mladé dívce sami diváci do dotazníku. Někdy ale zabrouzdá i na internet a vezme příběhy, které ji zaujmou.

„Za mě je to fajn způsob, jak lidem poskytnout prostor svěřit se ohledně jejich situace, nebo naopak odvést myšlenky od jejich trápení pomocí zábavných historek, které ve videích zaznívají,“ řekla Theresa Blueberry pro redakci antiyoutuber.cz

V Česku existují anonymní přiznání na internetu v nejrůznější podobě už od počátku jednadvacátého století. První obdoby vznikaly na ICQ. Největší popularitu si ale podobné projekty získaly na Facebooku. Facebooková stránka „Přiznání kluků“ má až do dnes více než 180 tisíc lidí, podobně je na tom i „Přiznání holek.“ Obě stránky stále fungují. Na sítích pak nenajdeme téměř žádnou školu, která by neměla svá vlastní přiznání. Z Facebooku se ale postupně začala přesouvat na Instagram a pak i na zmíněný Twitch a TikTok.