Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

TikTok zavádí veliké změny. Zřejmě nabídne funkci placeného obsahu, jako má OnlyFans

TikTok je jednou z nejpoužívanějších platforem na světě. Nyní přichází s revoluční změnou. Tvůrci si budou moct zřejmě zpoplatnit svůj obsah. Vydělávat jim tak bude počet zhlédnutí u videí. Jedná se o veliký posun v rámci podpory tvůrců.
  12:50

Stane se z TikToku něco jako OnlyFans? Ne tak úplně, částečně ale nejspíš ano. Explicitní obsah na platformě nebude povolen, síť však zřejmě zavede podobný způsob placeného obsahu, jako má právě OnlyFans. Chtějí tak podpořit tvůrce v jejich výdělku. Fungovat by to mělo jednoduše. TikTok vyvíjí novou funkci, která by tvůrcům umožnila účtovat si například jeden dolar za přístup k určitému videu.

Může se sice zdát, že nějakých zhruba dvaadvacet korun za video není moc. Pro tvůrce, kteří mají ale více odběratelů, to je skvělá příležitost. Mohli by si tak jednoduše přivydělat obrovské částky.

Creator Fund

Zavádět by se také měla nová pravidla pro tak zvaný „Creator Fund“. Toho do teď mohl být součástí kdokoliv nad deset tisíc sledujících. Tvůrci si však stěžovali, že jim to sotva něco vydělá, a tak se správci sítě rozhodli zavést změnu. Vstoupit do něj budou moct pouze tvůrci s více jak sto tisíci sledujícími. Jelikož jich bude logicky méně, odrazí se to tak na jejich platu. Odměňovat by platforma měla také tvůrce, kteří budou natáčet až deset minut dlouhá videa.

V Česku zatím „Creator Fund“ dostupný není. Vstoupit do něj mohou uživatelé pouze z Ameriky, Velké Británie, Francie, Německa, Španělska a Itálie. Momentálně musí mít tedy uživatel deset tisíc sledujících a přes sto tisíc zhlédnutí na videích za poslední měsíc. Vydělat si veliké peníze v rámci tohoto fondu mohou však opravdu jen velcí a úspěšní tiktokeři. Platforma totiž platí pouze dva až čtyři centy za tisíc zhlédnutí.

TikTok se zatím oficiálně k novým funkcím nevyjádřil. Sdělili však, že pracují na nových věcech, které by měly finančně pomoct tvůrcům. Oceňují si jejich věrností k platformě, přičemž si je chtějí u sebe udržet, a tak se snaží vymyslet nový způsob, jak je finančně podpořit.

Mnoho uživatelů zřejmě ví, že TikTok nebyl nikdy zvlášť k tvůrcům přívětivý z hlediska výdělku. Hlavní zdroj peněz, který většina tvůrců má, je ze streamů. Tam si ale TikTok bere až sedmdesát procent z poslaných peněz. Tato nová funkce by tedy markantně mohla změnit způsob výdělku na aplikaci.

TikTok už nyní dává možnost tvůrcům vydělávat si peníze z reklam. Funguje to podobně jako na YouTube. Tuto možnost dala aplikace zatím však jen hrstce privilegovaných tvůrců. Novými způsoby výdělku se tak snaží udržet si uživatele na své platformě, kteří za vidinou peněz, přechází na jiné sítě.

Ačkoliv se na nové funkci zřejmě pracuje, spuštěna bude až za delší dobu. Jisté možnosti finančního odměňování právě TikTok testuje v Brazílii a Francii. Do Čech se však vždy nové funkce, které jsou nejdříve přístupné, třeba v Americe dostávají až delší dobu poté. Česko totiž nemá vlastní základnu a tak trvá dlouho, než se k nám nové aktualizace dostanou.