Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch

ilustrační snímek | foto: Antiyoutuber.cz

Mentolový balzám na oči, abyste se cítili více opilí. Na TikToku se šíří podivný trend

Dospívající na TikToku se začali bavit novým trendem. Aplikují si na svá oční víčka mentolový balzám a doufají, že se díky tomu budou cítit více opilí. Videa s označením beezin, jak trend nazvali, mají miliony zhlédnutí. Odborníci však varují před záněty očí, které by mohl způsobit.
  7:00

Poslední dobou se na TikToku začíná objevovat mnoho poměrně bizarních trendů. Po mazání menstruační krve na obličej si někteří uživatelé začali aplikovat na svá oční víčka balzám na rty. Ač se zdá, že může být trend neškodný, odborníci varují před možnými zdravotními problémy.

„Tohle děláme pokaždé, když spolu jdeme ven,“ smějí se dvě mladé uživatelky TikToku a na oči si dávají mentolový balzám na rty značky Burt Bee's. Podobných videí jsou stovky a každým dnem se objevují další. Trend se jmenuje beezin a některé příspěvky s jeho označením mají miliony zhlédnutí.

@miybol Absolute menace #fyp #beezin #burtsbees #villainoriginstory ♬ Take My Breath Away (Love Theme from "Top Gun") - Berlin

Většina uživatelů trend natáčí na večírcích s přáteli. Podle některých by totiž údajně peprmintový balzám na očních víčkách měl způsobit, že se budou cítit více opilí a večer si jednoduše více užijí. „Nečekal jsem to, ale fakt to funguje,“ popisuje jeden z uživatelů.

@teenski1

Did anyone else remember the kids who put the Burts Bees under their eyes to cry

♬ original sound - Teenski

Odborníci však varují, že by přípravek mohl způsobit nepříjemné zdravotní problémy. „Nejen, že balzámy na rty na oční víčka jednoduše nepatří, mentol je pro oči silně dráždivý,“ popisuje lékař Brett Cauthen. „Pokud se mentol dostane tam, kam nemá, může vážně uškodit. Při nejlepším jsou oči zarudlé, v těch horších případech by mohl vzniknout nějaký otok nebo zánět. I to už se stalo,“ dodává. Upozorňuje také, že by někteří na mentolovou složku mohli mít alergii a i to by mohlo být pro mnohé závažným problémem.

@helloitslaila are we young now #beezin #burtsbees #fyp @spagootersam @jadehessie ♬ original sound - 🤷‍♀️

Trend není na sociálních sítích novinkou, objevil se už před více než osmi lety, varovalo před ním tehdy mnoho lékařů a po krátké době trend úplně zmizel. Mnoho uživatelů TikToku nechápe, že se něco podobného mohlo vrátit. „Myslel jsem, že mentol na očích zmizel už před osmi lety. To snad není možné,“ píše jeden z komentujících.