Pátek 17. května 2024, svátek má Aneta

Nový nebezpečný TikTok trend | foto: Facebook.comAntiyoutuber.cz

Tiktokeři lákají na nebezpečný trend. Tvrdí, že požití čistícího prostředku zlepší zdraví

Na TikToku se to znovu hemží novým nebezpečným trendem. Některým tiktokerům přijde zřejmě velice humorné své sledující navádět k tomu, aby požili jistý čistící prostředek. Tvrdí, že se jim zlepší zdraví a vyléčí se z mnoha neduhů. Pravdou je však opak. Jedná se o nebezpečný trend, který může zdraví naopak uškodit.
  8:42

Je až zarážející, co jsou někteří uživatelé na sítích schopní udělat pro sledovanost. Být trendy, aktuální a populární je dnes terno. Uživatelé tak převážně na platformě TikTok vymýšlí nesmyslné výzvy a trendy, do kterých se následně zapojují i ostatní.

Ne vždy to je ale tak zajímavé a bezpečné, jak se na první pohled může zdát. V novém trendu, který se zdá jako perfektní vychytávka se snaží uživatelé nabádat ostatní k tomu, aby se zapojili do tak zvané #boraxchallenge. Avšak se na první pohled zřejmě zdá, že zapojení se do ní člověku velice pomůže, pravda je zdaleka jiná.

@lisakilgournutrition Let’s talk about this Borax trend. Why you might be feeling good and why you need to stop. #borax #boraxchallenge #boraxcrystals #arthritis #undietingmethod #alkalinewater ♬ original sound - Lisa Kilgour, Nutritionist

Dodnes je v jistém měřítku na sítích populární trend tak zvaných „life hacks“, či „DIY“. Jedná se o jednoduché věci, které si je člověk schopný vyrobit pouze s pomocí běžných věcí v domácnosti. Často se ale jedná o nesmyslné vychytávky, které se ve videu zdají jako velice užitečné, ale v realitě jsou k ničemu. Populární jsou také různá videa, ve kterých se uživatelé snaží svým sledujícím ukázat nějakou novou vychytávku, jak si například zlepšit zdraví a zbavit se konkrétních neduhů. To právě slibuje i #boraxchallenge.

Co to tedy ten borax je? Jedná se o minerál využívaný nejčastěji v klasických čistících, či pracích prostředcích v prášku. Jde o něco, co by v těle člověka nemělo co dělat. Tiktokeři tak ve videích nabádají své sledující k tomu, aby si například lžičku prášku dali do sklenky s vodou a tu následně vypili. Mluví o tom, jak se jedná o nový a skvělý objev, který tělu zaručeně pomůže. Tvrdí, že by měl vyléčit mnoho zdravotních problémů včetně erektilní dysfunkce a ledvinových kamenů.

@verifythis I‘m going to keep this simple: DO NOT EAT OR BATHE IN BORAX. Sincerely mgmt #borax #boraxchallenge #holistichealth #naturalremedy #arthritisrelief #greenscreen #greenscreenvideo ♬ original sound - VERIFY

Uživatele nenabádají k pouhé konzumaci. Způsobů, jak si díky Boraxu zlepšit zdraví je podle některých tiktokerů mnoho. Někteří například říkají, jak je skvělý nápad se v boraxu vykoupat. Stačí prý pouze špetka magického prášku pro zlepšení pokožky. Pravda je však zdaleka jiná. Borax je spíše schopný lidskému tělu vážně uškodit, než pomoct. Uživatelé diskutují nad tím, jak může být někdo tak naivní, že se do tohoto stupidního trendu zapojí. Mnozí by si zřejmě pomysleli, že jde hlavně o děti. Zajímavé ale je, že si zřejmě i mnoho zletilých uživatelů myslí, jak je borax léčivý.

Ten důvod, proč si zřejmě mnoho uživatelů myslí, že se jedná o reálnou a užitečnou vychytávku je prostý. Borax se v minimálním množství vyskytuje například i v zubních pastách, či kosmetice. Někteří tak mají zřejmě pocit, že když se minerál přidává i do těchto věcí, jeho konzumace je naprosto bezpečná. Opak je ale pravdou. „Jen proto, že to je přírodní, neznamená to, že je pro vás dobré to jíst. Pamatujte, že arsen je také přírodní,“ vysvětluje jistý tiktoker říkající si Dr Idz.

Následky, které Borax na těle člověka zanechá jsou tedy spíše negativní, než pozitivní. Při pouze lehkém vdechnutí prášku může dojít k nevolnostem, zvracení a průjmu. Při větší konzumaci hrozí však daleko závažnější zdravotní problémy jako například i selhání ledvin. Evropská agentura pro chemické látky Borax dokonce označila za toxický. Tvrdí také, že jeho požití v těhotenství může zásadně poškodit plod. „Borax může poškodit plodnost a nenarozené dítě,“ říkají.

@ctvnews Often used as a laundry detergent or pesticide, a new TikTok trend has people drinking Borax for its supposed health benefits. The chemical compound is being billed as “a powerhouse anti-inflammatory” by users who say consuming it mixed with water can help with a range of health issues like joint and muscle pain. Now an environmental toxicologist from the University of Guelph is urging people to stop. #borax #boraxchallange #boraxtrend #trending #nutrition #health #fitness #warning ♬ original sound - CTVNews

Když TikTok zpozoruje nějaký podobný nebezpečný trend, tak poměrně rychle jedná a dá se říct vcelku efektivně se ho zbaví. Zdá se ale, že #boraxchallenge platformu zatím nijak zvlášť netrápí. Videa uživatelů se na sítí stále vyskytují. Vypadá to však tak, že si už většina uvědomila, že se jedná o stupidní trend a populárnější se stávají videa uživatelů snažících se upozornit na jeho nebezpečí.