Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Další oběť challenge z TikToku. Blackout challengi podlehl 12letý chlapec

Blackout challenge se dál šíří TikTokem. Po dvou dívenkách z USA jí po měsících v komatu podlehl dvanáctiletý Archie z Velké Británie. TikTok tvrdí, že za challenge zodpovědnost nenese.
  10:30

Ač se TikTok snaží nebezpečné challenge blokovat, nikdy se mu to nepodaří úplně. Momentálně nejpopulárnější je mezi těmi nebezpečnými takzvaná Blackout challenge. Její smysl je děsivě jednoduchý - autoři videa se nejrůznějšími způsoby snaží přidusit tak moc, že omdlí. Někteří na to používají šátky, jiní oprátky, dalším stačí holé ruce.

A právě tato challenge se stala osudná teprve dvanáctiletému Archiemu Battersbeemu z Velké Británie. Vše se odehrálo v dubnu letošního roku, kdy ho jeho matka našla bezvládného v pokoji. Za vše mohla právě tiktoková challenge. Od té doby ležel v kómatu v nemocnici, při životě ho udržovaly pouze přístroje. 

V létě lékaři došli k tomu, že jeho mozek už nevykazuje aktivitu a udržovat ho uměle při životě postrádá smysl. O následném odpojení od přístrojů musely rozhodnout soudy, rodiče to dovolit nechtěli. 

Nakonec v sobotu chlapec zemřel, což potvrdila i jeho rodina. „Jsem ta nejhrdější matka na světě. Byl to krásný chlapec a bojoval až do úplného konce,“ pověděla jeho matka Hollie Danceová novinářům podle deníku Independent před nemocnicí.

Nejde zdaleka o jedinou smrt, za kterou tato challenge mohla. V USA nyní TikTok čelí žalobě kvůli smrti osmileté Lellani a devítileté Arrani, které obě zemřely při pokusu natočit právě blackout challenge. TikTok se k případu tehdy vyjádřil pouze tak, že platforma vinu nenese a challenge se starší, než platforma sama.