Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Mrtvá těla obětí, krádeže aut a střílení. Nejhorší trendy na TikToku roku 2022

Na TikToku se v uplynulém roce objevilo mnoho trendů, které jsou sice populární, ale ne správné. Některé challenge nabádají k sledování fotek mrtvých těl, krádežím aut, střelbě gelových kuliček po kolemjdoucích nebo mazání menstruační krve po obličeji.
  18:46

Na TikToku se díky jeho algoritmu dá jednoduše rozšířit jakákoli myšlenka. Uživatelé se díky trendům inspirují a mnohdy i zkouší různé návody, které ve videích vidí. Ne vždy jsou však pozitivní, mohou i škodit a případně jsou i nelegální. A všem zmíněným bychom se měli v budoucnu vyvarovat.

Jeffrey Dahmer Challenge

Popularita žánru true crime v poslední době roste, což dokazuje i úspěch seriálu z produkce Netflixu o americkém sériovém vrahovi, nekrofilovi a kanibalovi Jeffrey Dahmerovi. Ten své oběti fotil a brzy se na TikToku rozšířil trend, kdy uživatelé originální fotografie z místa činu vyhledávali a reagovali na ně. Ač platforma podobný obsah blokuje, videa s různě modifikovaným označením se dají stále vyhledat a mají miliony zhlédnutí.

@meshaw123 So disturbing 😳#polaroid #jefferydahmer #serialkiller #fyp ♬ Psycho Killer - Talking Heads

Kia Boys Challenge

Trendy nemusí být jen pohoršující, některé jsou i nelegální. Kia Boys Challenge nabádá ke krádežím aut značek Kia a Honda pomocí USB kabelu z nabíječky telefonu. Na TikToku se dodnes objevují videa s podobným označením, ve kterých uživatelé ukazují různé návody, jak auto nejrychleji ukrást. Na opačné straně stojí majitelé aut, kteří sdílí příspěvky s poničenými auty. Začátkem listopadu se také objevil případ, kdy čtyři teenageři při plnění challenge zemřeli.

Orbeez Challenge

Populárními na TikToku jsou také hračky. Netrvalo ale dlouho a i z dětských předmětů brzy uživatelé vytvořili challenge, která ostatní spíše obtěžuje. Pomocí pistolí Orbeez stříleli především dospívající na kolemjdoucí gelové kuličky a při tom natáčeli jejich reakce. Aby byla bolest při zásahu větší, někteří teenageři kuličky mrazili a až potom po ostatních stříleli. Objevily se také případy, kdy byli dospívající za střílení kuliček po kolemjdoucích zatčeni.

NyQuil ospalé kuře

Recepty, které jsou trendy, jsou mnohdy nevšední, „ospalá kuřata“ jsou však i škodlivá. Na začátku podzimu mnoho uživatelů začalo zkoušet vařit kuřata v sirupu proti kašli. Prý když sníte kuře připravené podle návodu, budete se cítit ospalí nebo opilí. TikTok začal později videa s podobným označením blokovat. Odborníci varují, že není nebezpečná jen konzumace „ospalého kuřete“, škodlivé mohou být i výpary ze sirupu, kterých se při přípravě můžete nadýchat. Účet, který poprvé návod na přípravu zveřejnil, je známý mnoha bizarními recepty.

Duchové v domech

Na konci roku si uživatelé sociálních sítí zamilovali obrázky, které vytváří umělá inteligence aplikace Lensa AI. Denně profily nejen influencerů plnily fotky barevných avatarů. Brzy však aplikaci začali někteří používat i jinak. Fotili své domy nebo pracoviště a její pomocí zkoušeli, zda umělá inteligence nevidí něco víc, než lidské oko. Někteří odhalili, že se v jejich okolí pohybují duchové a jiné nadpřirozené bytosti, kvůli kterým nemohou spát. Nutno dodat, že obrázky, které vytvoří umělá inteligence aplikace v telefonu nejsou dostatečným důkazem pro potvrzení existence duchů.

Beezin challenge

Pro to, aby se mladí cítili více opilí než jsou, udělají mnohdy cokoli. Například kvůli tomu riskují i zánět spojivek. Trend, který se šířil na internetu už před několika lety, se v poslední době začal objevovat znova. Na večírcích si někteří dávají na oční víčka mentolový balzám na rty a díky tomu si údajně více užijí večírek. Odborníci však varují, že si aplikací přípravku na rty mohou způsobit i bolestivé záněty očí a jejich okolí.

@miybol Absolute menace #fyp #beezin #burtsbees #villainoriginstory ♬ Take My Breath Away (Love Theme from "Top Gun") - Berlin

Period Blood Mask Challenge

Existuje také mnoho kosmetických trendů, které nejsou pro pleť prospěšné. Jsou jím i například masky na obličej z menstruační krve. Videa nabádají, aby si uživatelé aplikovali krev z naplněného menstruačního kalíšku na pleť a nechali ji stejně jako jakoukoli jinou pleťovou masku působit. Prý tím docílí bezchybné a zdravé pleti. Odborníci však varují před bakteriemi, které může krev obsahovat a které mohou způsobit infekci.

@mikay.fer no filter? 🫣 #bloodmask ♬ som original - イー

Hot Girl Walk

Hot Girl Walk je původně neškodným a inspirujícím trendem, který se snaží v podstatě popularizovat chůzi. Každá procházka, na kterou správná Hot Girl vyrazí, by měla trvat nejméně pět hodin a outfit na ni by měl být sladěn do posledního detailu. Mnoho uživatelek si myslí, že je dodržování denního plánu vyčerpávající a ony se kvůli jeho případnému nedodržení cítí méněcenné. Hot Girl Walk a jemu podobné trendy sice nemají vést k negativním pocitům, vždy však záleží na tom, jak k nim uživatelé přistoupí.

V roce 2022 se objevily i další škodlivé trendy. I přes to je však důležité připomenout, že jich je v porovnání s těmi pozitivními minimum a aplikace se proti nim snaží bojovat jejich blokováním.