Středa 1. května 2024, Svátek práce

TikTok u soudu. Dvě malé dívky měla zabít challenge na TikToku

TikTok se musí vypořádat s žalobou. Podle té stojí za smrtí dvou dívek z USA. Obě sledovaly a poté chtěly napodobit populární Blackout challenge. Rodiče školaček, kterým nebylo ani deset let, tvrdí, že za smrt obou může provozovatel TikToku - o návykovosti nebezpečného trendu měl vědět.
  18:44

Smysl Blackout challenge se může zdát prostý - jde o to se přiškrtit tak moc, že člověk omdlí. Způsoby, kterými se autoři videí právě o to pokouší, se různí. Někdo k tomu používá šátky, jiní oprátku, dalším stačí ruce.

Challenge měly dle tvrzení jejich rodičů, se kterým přišel list The New York Times, následovat i dvě malé Američanky - osmiletá Lalani z Texasu a devítiletá Arriani z Wisconsinu. První z nich našli oběšenou a policie došla k tomu, že nešlo o sebevraždu, ale o následování tiktokového trendu. Arrani se uškrtila. Jménem jejich rodin teď ve čtvrtek podala žalobu u soudu v Los Angeles právnická firma Social Media Victims Law Center. Ta případy, kdy sociální sítě dětem ubližují, vyhledává a oběti zastupuje. V žalobě nejde ale jen o dvě zmíněné holčičky, ale i o další děti jak z USA, tak třeba z Austrálie.

Mluvčí TikToku případ probíhající spor odmítla komentovat. Zdůraznila ale, i s odkazem na případ z loňského prosince, že Blackout challenge není problém jen TikToku. Tvrdí, že obsah vzniká nezávisle na aplikaci a je podobný „Choking game“, která vznikla už v roce 1995.

Žaloba však tvrdí něco jiného. Konkrétně to, že problémem je algorytmus TikToku, který na For You page dává videa, která vyhondotí jako nejzajímavější pro každého uživatele.