Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

TikTok u soudu. Dvě malé dívky měla zabít challenge na TikToku

TikTok se musí vypořádat s žalobou. Podle té stojí za smrtí dvou dívek z USA. Obě chtěly napodobit populární Blackout challenge. Rodiče školaček, kterým nebylo ani deset let, tvrdí, že za smrt obou může provozovatel TikToku a jeho algoritmus.
  19:00

Smysl Blackout challenge je až děsivě prostý - autoři videa se nejrůznějšími způsoby snaží přidusit tak moc, že omdlí. Někteří na to používají šátky, jiní oprátky, dalším stačí holé ruce.

Právě onu challenge měly zkusit i osmitelá Lalani z Texasu a devítiletá Arrani z Wisconsinu. První zmíněnou našli oběšenou, podle vyšetřování policie však nešlo o sebevraždu, ale o špatný konec zmíněné challenge. Druhá z dívek se uškrtila. Ani ona neměla zemřít dobrovolně. 

Podle tvrzení rodičů obou dívek, které přinesl list The New York Times, za smrt může provozovatel aplikace TikTok. Žalobu za ně ve čtvrtek k soudu v Los Angeles podala právnická firma Social Media Victims Law Center. Ta se zabývá právě případy, kdy sociální sítě dětem škodí. V žalobě, která zmiňuje i další děti z USA a Austrálie, zmiňuje, že za smrt je zodpovědný TikTok i kvůli chytrému algoritmu, který uživatelům na For You page ukazuje obsah, který se každému konkrétnímu uživateli má líbit. Zde mělo jít právě o nebezpečnou challenge.

Mluvčí TikTok probíhající spor neokomentovala, zmínila však, že podle společnosti TikTok vinu nenese. „Tato znepokojivá challenge je starší, než naše platforma a u nás nikdy trendem nebyla,“ uvedla společnost v prohlášení. Na mysli měla takzvanou Choking game, která se začala objevovat kolem roku 1995.

Zmíněný algoritmus pracuje velmi specificky a TikTok díky němu dokáže každému uživateli připravit obsah na míru. Problém však je, že u malých dětí rodiče mnohdy nemají tušení, co jejich potomek na sítích sleduje. Stejně tak tomu mělo být i v případě Lalani. Ta měla telefon něco málo přes rok a dle slov rodičů na něm a na TikToku byla závislá. 

Bez kontroly ze strany rodičů mohou být děti vystaveny celé řadě obsahu, včetně videí, kterým nemusí rozumět nebo videí, která jsou nebezpečná. 

V případě druhé dívky však rodiče přehled měli. Arrani sledovala převážně taneční videa, později se dostala i k challengím. I díky tomu, že se s rodiči podělila o příběh dívky, která kvůli podobné výzvě zemřela, dostali její rodiče pocit, že si rizika uvědomuje. Měla dokonce slíbit, že nebezpečná videa přestane sledovat. To bohužel neudělala a měsíc na to zemřela.

Další challenge a boj TikToku

Nejde o první případ challenge, která ty, kteří se ji rozhodli následovat, mohla ohrozit na životě. Před časem se TikTokem šířila například penny challenge, která nabádala k hazardování s elektřinou, o něco nebezpečnější byla skullbreaker challenge. Při té šlo o podkopávání nohou a o to, zda si člověk při pádu rozbije lebku nebo ne.

Blokují klíčová slova, pod nimiž se nebezpečné výzvy řadí. Pro vynalézavé uživatele to není velká překážka. Stačí lehce pozměnit slova, vyměnit jedno písmeno a jede se dál.

„Bezpečí a zdraví našich uživatelů je pro nás prioritou. Nedovolujeme obsah, který povoluje, propaguje nebo vychvaluje výzvy, které mohou vést ke zranění,“ stojí v prohlášení společnosti Tik Tok. Jenže jak už se ukázalo v minulosti, smazání všech videí z jedné výzvy nestačí. Videa se totiž rychle šíří i na YouTube, kde mají statisícová zhlédnutí. A zároveň rychle vznikají výzvy nové.