Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav

ilustrační snímek | foto: TikTok

Vykopávání dveří, pojídání balzámu a sebepoškozování. Nejhorší výzvy na TikToku

  14:00

Zapojovat se do challengí na TikToku může být jednak zábava, na druhou stranu i cesta, jak se na platformě plné milionů tvůrců proslavit. Ne všechny challenge jsou ale neškodné, některé vás dokonce můžou ohrozit na životě. 

Tady je přehled toho, co se nyní na TikToku šíří, ale čeho byste se měli vyvarovat. TikTok zároveň videa podobného stylu blokuje. Pokud na ně narazíte, nahlašte je. V budoucnu byste je pak už neměli znovu vidět.

Angel of Death Challenge

Podle některých challenge ještě víc hloupá a šílená, než když před pár lety lidé napříč sociálními sítěmi jedli kapsle s pracím práškem. Ve zkratce jde o to, že se lidé vrhají do silnice plné aut. Pokud se na druhou stranu cesty dostanou bez problému nebo před nimi auto zabrzdí, vyhráli. Pokud ne, dostihl je anděl smrti.

Challenge začala v Indonésii a právě tam kvůli ní zemřeli dva teenageři. TikTok logicky všechna videa s takovým obsahem blokuje, původní video chlapců z Indonésie tam tak nenajdete. 

Lug Nut Challenge

Na TikTok se vrátila po necelém roce. Její náplní je uvolnit autu několik matic na kole, schovat se opodál a sledovat, co se stane, až s autem řidič vyjede. Logicky to může vést k uvolnění kola a teoreticky k ošklivé nehodě.

@sabrinagraf97 #lugnutchallenge ♬ original sound - ♊ Anna

Vloni se ukázalo, že většina videí byla nafingovaná, šikovně sestříhaná a doopravdy moc lidí kola náhodným vozům neuvolňovala. 

Door kick challenge

Tahle challenge se taky vrací po několika měsících. Výzva zahrnuje opakované kopnutí do cizích dveří za zvuku písničky „Die Young“ od Keshy, zjevně s cílem šokovat lidi uvnitř nebo vykopnout jejich dveře, aby se dostali k nim domů.

@yoshitigerlion I know this tread is a bit late but I hope you enjoy it. @harrysinclair311 and my cameraman recording it was 1up.morgan on Ig #tread #song #doorkick #dieyoungtrend #dieyoungdoorkick ♬ original sound - Michael

Hlavní podmínka? Musí to být někdo cizí. Nejen, že jde prakticky o vloupání a násilné vniknutí do budovy, hrozí i, že člověk za dveřmi narušiteli ublíží. 

Labello challenge

Před pár lety tu byla Modrá velryba a její challegne plná sebepoškozování, jejímž závěrem měla být dokonce sebevražda. A zdá se, že tématika ubližování sama sobě se na sítě zase vrací. Co začalo poměrně nevinně, jako challenge, kde lidé hádali vůni a příchuť cizích balzámů na rty, je teď o něco podivnější.

@rachidbtln

Y’a vraiment des gens malades à créer ce genre de challenges qui fait ça même??? Og: rachidbtln 

♬ son original - 

V Labello challengi si máte ukousnout část balzámu vždycky, když se budete cítit smutní. A když už nemáte co ukousávat, tak konec by měl následovat stejná jako u Modré velryby. Challenge ale TikTok rovněž blokuje a u původního zvuku, který videa doprovází, se teď šíří videa lidí, kteří od pojídání balzámů na rty a od sebepoškozování odrazují.