Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Kia Challenge | foto: Youtube.comAntiyoutuber.cz

Čtyři teenageři zemřeli poté, co se pokoušeli splnit výzvu na TikToku

V americkém Buffalu havarovalo kradené auto s šesti mladistvými. Tři z nich zemřeli přímo na místě. Čtvrtý zahynul později a pátý je stále hospitalizován. Šestnáctiletý řidič čelí obvinění z neoprávněného užívání vozidla a spáchání trestného činu držení zbraně. Očekává se, že tento měsíc předstoupí před soud. Vše se stalo kvůli tiktokové challengi.
  12:47,  aktualizováno  8. listopadu 13:28

Na aplikaci TikTok se objevila nová výzva s – Kia Challenge. Ta nabádá ke krádeži aut značek Hyundai a Kia pomocí USB kabelu z telefonní nabíječky. Na TikToku pod hashtagem #KiaChallenge se objevuje mnoho videí ve kterých si lidé radí, jak auta pomocí nabíječky ukrást. Najdeme tam také videa od majitelů vozů, kteří ukazují, jak jim někdo auto ukradl a jakou spoušť tam způsobil.

Policie později zveřejnila jména dětí, které zemřely při autonehodě v Buffalu. Marcus Webster 19 let, Swazine Swindle 17 let, Kevin Payne 16 let a nejmladší Ahjanae Harper 14 let, která byla údajně matkou dítěte.

V USA se rojí čím dál více hlášení od majitelů vozů Kia se stejným problémem. Nahlašují, že jim auto někdo ukradl auto pomocí USB kabelu. Policejní komisař z Buffala Joseph Gramaglia řekl, že se v dané oblasti krádeže aut zvýšily o devadesát procent v porovnání s minulým rokem. Mnoho lidí již také podalo žalobu na společnost Kia z důvodu špatné ochrany aut zapřičiňující lehké vloupání zlodějem.

Policie Los Angeles oznámila, že kradené vozy jsou vozy značky Hyundai a Kia, vyrobené mezi lety 2010 až 2021. V srpnu se svěřila majitelka vozu Kia Bettina Bausa televizním zprávám s tím, že se jednou dívala doma na film, když zaslechla, jak se jí venku někdo snaží ukrást její auto Kia Optima 2013.

Kia Challenge

Není to první nebezpečná a smrtelná výzva na TikToku. V minulosti jsme mohli vidět například Koronavirus challenge. Při té lidé nedodržovali hygienické předpisy a olizovali různé předměty na veřejnosti. Další z těchto výzev byla Blackout challenge. Při této výzvě si lidé nasazovali na hlavu například igelitové pytlíky a snažili se dostat do bezvědomí. To se ale stalo osudné deseti leté dívce z Itálie, která se při tom udusila.