Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

TikTok krade osobní informace z přístrojů uživatelů. Ví, co píšete na klávesnici

To, že mobilní aplikace využívají různá data z telefonů, je dlouho známá věc. Když se chce kdokoliv přihlásit na TikTok, musí souhlasit s podmínkami této služby. Ty jsou však dlouhé, skoro nikdo je nečte a tak s nimi bez přečtení většina souhlasí. Některé body jsou však až zarážející. TikTok má po odsouhlasení podmínek přístup skoro ke všem informacím v telefonu.
  16:05

Zábavná videa se zvířátky, vtipné pranky, videa milovaných sportovců, zpěváků, ale i recepty či cestovatelské tipy. To vše jsou věci, kvůli kterým mnozí lidé využívají TikTok. Může to vypadat nevinně, jako obyčejná zábava. Uživatelé za ni však platí informacemi, o kterých mnohdy ani neví, že je sdílí.

Čínská aplikace TikTok je jedna z nejpoužívanějších na světě. Ročně jí rostou počty uživatelů o miliony, přičemž jejich denní počet aktivních uživatelů přesahuje 1,5 miliardy. To je více jak jedna osmina celé populace. Všichni uživatelé musí souhlasit s podmínkami služby pokud jí chtějí používat. Ty jsou však poměrně znepokojující.

Za zábavnou stránkou TikToku se schovává něco nekalého. USA uvažují nad kompletním zákazem této aplikace ve všech jejich státech, čímž by navázali na Indii, kde byla zakázaná už v roce 2020. V Americe je už ve všech vládních a federálních zařízeních tato čínská sociální síť zakázána. Podle amerických zákonodárců totiž představuje veliké riziko pro zemi z důvodu kradení osobních informací uživatelů pro čínskou vládu. Varuje před ní i šéf amerického úřadu pro vyšetřování FBI.

TikTok se hájí tím, že žádné osobní informace čínská vláda nedostává a že se pouze jedná o zbytečné kroky ze strany amerických federálních představitelů.

Obavy o soukromí uživatelů jsou opodstatněné. Americký herec a moderátor Joe Rogan v jednom ze svých podcastů rozebral podmínky používání TikToku. Některé z nich jsou až děsivé. „Píše se v nich, že sbírají informace o zařízení uživatele, IP adresu, lokalitu, rozlišení obrazovky, názvy aplikací a souborů v telefonu,“ popisuje Rogan co vše čerpá TikTok z přístrojů uživatelů.

Jednou z nejvíce strašidelných informací, kterou TikTok sbírá, je vše co se děje na klávesnici uživatele. Jednoduše řečeno TikTok ví vše, co kdy uživatel na klávesnici napsal. Ať se jedná o chat s kamarádem, či vyhledávání v prohlížeči. Tyto informace jsou zřejmě využity k cílené reklamě, či k zjištění oblíbeného obsahu uživatele. To by neznělo zas tak strašidelně. Strašidelné je však to, že se jedná pouze o domněnku. TikTok tyto informace může využívat k daleko více nekalým činnostem.

„Myslím si, že si všimli, jak moc jsou lidé závislí na sociálních sítích a tak přišli s tou nejvíce závisláckou aplikací TikTok. To vyúsťuje v to, že má Čína všechny vaše osobní data,“ doplňuje Rogan.

Zjistit polohu uživatele je pro TikTok hračka. Zajímavé je však co vám poté aplikace ve vaší lokalitě doporučuje za videa. Jelikož se jedná o čínskou aplikaci, tak se čínským uživatelům ukazují převážně šťastná a zajímavá videa, která mají motivovat k práci a úspěchu. To ostatní, jako humorná, nevýznamná a trapná videa se pak ukazuje zbytku světa.