Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

Klára Návratová natáčí o životě v dětském domově | foto: IG: @Dej_si_cajikAntiyoutuber.cz

Večerky a zabavování mobilu: Dívka na TikToku ukazuje život v dětském domově

Klára Návratová natáčí na TikToku o svém životě v dětském domově. Předává lidem třeba i informace o tom, jak to v ústavu funguje. Pro mladé lidi v domovech platí striktní denní režim a večerky. Až do osmnácti let všem večer zabavují elektroniku. Složité to je i s návštěvami u kamarádů.
  10:47

Klára Návratová, vystupující pod přezdívkou Dej si čajík, prožila zatím většinu svého života v dětském domově v Olomouci. Jelikož moc lidí netuší, jak to v takových zařízeních funguje, tak se rozhodla o tom informovat lidi pomocí videí na TikToku. Ukazuje, jak složité je pro mladé lidi pobývání v ústavní péči. Sledující ji obdivují za skromnost a milost.

Návratová je devatenáctiletá studentka, která pobývá od třinácti let v dětském domově. Pro děti a dospívající v těchto ústavech neexistuje příliš soukromí a finance se na ně rozhodně nehrnou. Na vše mají malé rozpočty, musí pečlivě uklízet a od nízkého věku si sami vařit. Něco jako party, hospody, kluby nebo vycházky po desáté pro děti do osmnácti let zde neexistuje.

@klarkos_23 Dárky k Vánocům #decak #detskydomov #cojsemdostalakvánocům #vánoce #děcák ♬ původní zvuk - Klára Návratová

Dívka se na sítích svěřila s tím, že dokud ji nebylo osmnáct, tak se nemohla po desáté hodině ani učit, jelikož ji zabavovali počítač i telefon. „U nás v Olomouci to funguje tak, že pokud posloucháš a funguješ, tak telefon můžeš mít. Telefon ale musíme odevzdávat v deset hodin večer a můžeme si ho vzít až ráno. Spousta z nás má úzkosti a panické záchvaty, nebo se potřebuje učit a mobil nebo počítač by jim pomohli, ale to nikoho nezajímá,“ řekla Návratová.

Děti z domovů to mají těžké i s navštěvováním přátel. Pokud někdo chce jít ke svému kamarádovi domů a je mu pod osmnáct, tak rodič toho, u koho chce dítě spát, musí podat žádost na sociálku a vyřídit spoustu papírů. Sociální pracovnice chodí domácnost kontrolovat a zjišťuje, zda je na místě vše v pořádku. Až poté může dítě z dětského domova kamaráda navštívit.

@klarkos_23 Odpovědět uživateli @😂 Děcák a peníze #děcák #detskydomov ♬ původní zvuk - Klára Návratová

Složité to je i s financemi. Děti i dospívající mají budgety na oblečení, dárky i jídlo. Komu je více jak osmnáct, tak si může odhlásit stravu v domově a vařit si sám. Na jídlo dostávají všichni budget 110 Kč na den. Na oblečení všichni mají limit 4,5 tisíce ročně. Pak mají limity i na dárky k Vánocům a k narozeninám. Kromě toho dostávají ale i dárky od sponzorů, jelikož rozpočet dětského domova je omezený.

„Už když jsem se dostala do dětského domova, tak jsem si všimla, že většinová společnost absolutně netuší, jak to reálně funguje. Spousta lidí si myslí, že v domovech jsou jen sirotci nebo nezvladatelné děti, což samozřejmě vůbec není pravda. Minulý rok jsem začala natáčet na TikTok, abych pomohla vyvrátit tyto domněnky. Ráda bych ukázala, že v domovech jsou rozhodně i schopné děti,“ vyjádřila se Návratová pro redakci antiyotuber.cz.

@klarkos_23 Odpovědět uživateli @Kiki🖤 přespávání jinde než v děcáku #detskydomov #decak #dd ♬ původní zvuk - Klára Návratová

Dívka momentálně studuje jazykovou školu a pokouší se o přijetí na vysokou školu. Jejím vysněným oborem je film, kterému se věnovala i při studiu na střední škole. Je první z její rodiny, kdo má maturitu a s trochou štěstí a tvrdé práce by se filmem, konkrétně režií, chtěla živit. Její nejsledovanější video na TikToku má téměř 600 tisíc zhlédnutí. Lidé ji obdivují za to, že je skromná a ve videích ukazuje radost například ze sluchátek a ponožek.