Neděle 19. května 2024, svátek má Ivo
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Dermatoložka Dr. Pimple Popper | foto: Antiyoutuber.cz

TikTok je fascinován dermatologickými zákroky. Mačkání pupínků je trend

Trendy na TikToku se mnohdy skládají z velmi divných věcí. Jednou z nich je i mačkání pupínků, nebo sledování dermatologických zákroků. Tento druh videí má obrovský úspěch a sledují ho miliony lidí. Na úspěchu nestrádají ani reakce samotných doktorů, kteří vysvětlují, o jaký problém se zrovna jedná a doporučují adekvátní léčbu.
  16:00

I lékaři se mohou někdy nudit. Důkazem toho jsou trendy na TikToku, které natáčí dermatologové. Nemálo lidí má kožní výrůstky a akné, které je potřeba odstranit. A právě natočené odstraňování lidé milují. Mačkání pupínků sledují miliony diváků a mnohdy je to jejich „guilty pleasure“. Lékaři navíc pomocí sociálních sítích vzdělávají o dermatologii, určují diagnózy a radí lidem, jaké by měli používat léčebné přípravky.

Videa tiktokového účtu Acne Alert sledují statisíce, někdy i miliony, lidí. Celý jeho obsah je zaměření na akné a jeho odstraňování. Najít se tam dá prakticky vše, od zbavování se malých černých teček až po velké pupínky a výrůstky. Některá z videí platforma zobrazuje jako citlivý obsah. Sledující to i tak zbožňují a nevynechávají své uspokojivé komentáře. „Miluji to masivní praskání,“ zní jeden z nich. Jeho autor prosí o druhou část videa a netají se svou fascinací obsahem.

@acne.alert wait for the end #pimple #trending #blackheads #brufoliepuntineri #xyzbca #давитьпрыщ #reventarespinillas #прыщи #acnealert #viral ♬ Halsey-New Americana(Remix) - 音源

Videí týkajících se akné si během pandemie všiml doktor Muneeb Shah a začal k nim točit reakce. V každé z nich popisuje, jak se daný dermatologický jev jmenuje a hodnotí proces jeho odstraňování. „To bylo skvělé vymáčknutí, devět z deseti,“ zní jedna z jeho reakcí. Svou tvorbu rozšířil i o komentování kožních nemocí, které se netýkají akné. Vysloužil si tím téměř sedmnáct milionů followerů.

@dermdoctor A lot to unpack here #dermdoctor #pimplepopping #cyst ♬ original sound - DermDoctor | Dr. Shah

Shah není jediným dermatologem se slávou na sociálních sítích. Sandra Lee natáčí přímo své zákroky z ordinace. Spojené státy ji milují. Měla totiž svůj vlastní dermatologický pořad s názvem Dr. Pimple Popper, kde mačkala pupínky a určovala diagnózy.

@drpimplepopper Sorry if this ruins it for you🤪🌽 #drpimplepopper #popaholic ♬ It's Corn - Tariq & The Gregory Brothers & Recess Therapy

Lee tvrdí, že lidé si sledováním těchto videí lidé odpočinou a zbaví je to stresu. Některým to dokonce pomáhá od úzkostí a lépe se jim pak usíná. Podle ní je příčinou popularity videí fakt, že se lidé zbavují něčeho, co na jejich tělo nepatří a vždy to mívá dobrý konec. Mohou u sledování relaxovat a vyčistit si hlavu.